To je to što me zanima!

Dautbegović: Najvažnije nam je bilo pobijediti Hajduk i Zvezdu

SAD JE EUROPA IZAZOV Dinamo će sigurno uzeti barem taj bod, u Europi mu nema premca, a Livakovića sam zapazio odavno, otkrio nam je legendarni golman ‘modrih’ Faćo Dautbegović
Vidi originalni članak

Kako smo izborili proljeće u Europi? Nadigrali smo Marseille i bili bolja momčad, među najboljih deset u Europi, prisjetio se Fahrija Faćo Dautbegović (74), legendarni golman Dinama.

Tog 26. studenog 1969. “modri” su dočekali francuski klub u uzvratu drugoga kola Kupa pobjednika kupova nakon remija 1-1 u prvoj utakmici. Okupilo se na Maksimiru oko 6000 ljudi. Marijan Novak zabio je oba gola, a Faćo obranio svoj. Maksimirski klub pobjedom 2-0 osigurao je ostanak u Europi do proljeća. Zadnji put u povijesti kluba.

Prvenstvo bilo broj 1

- U ono vrijeme Europa nije bila tako zanimljiva kao što je sad, ni financijski ni u nekom drugom smislu. Jedino ako si izvukao neki dobar klub, imao si više gledatelja i bila je neka zarada, ali nije bilo interesa kao sad. Onda je prvenstvo bilo broj 1, samo su tražili da budemo prvi i da pobijedimo Zvezdu, Partizan i Hajduk. Tad bi sve bilo u redu i gledatelji su dolazili. Europa nije bila neki izazov - kaže Faćo.

Gotovo pola stoljeća kasnije Dinamo je pred utakmicom koju čekaju generacije navijača i igrača “modrih”. Sutra na rasprodanome Maksimiru, pred 20-ak tisuća ljudi, dočekuje Spartak iz Trnave (21 sat).

- Dinamo će sigurno uzeti barem taj bod. Ima dobar kolektiv, dobrog trenera i igra dobro, pogotovo u Europi, gdje mu nema premca. Mislim da će tako i nastaviti - kaže nam Dautbegović.

Baš te 1969., u sezoni u kojoj su Zagrepčani zadnji put igrali u Europi poslije Nove godine, osmišljeni su grb i značka “modrih”. U prosincu sljedeće godine prihvaćen je na skupštini, a momčad ga nosi na dresu od proljeća 1971. Dakle, otkad je grb na modrom dresu, nema ni proljeća u Europi. Ova je generacija vrlo blizu prekida neugodnog niza.

Bez grba nema proljeća

Na golu ovaj put nije Dautbegović, nego Dominik Livaković, kojeg je Faćo pratio dok je ovaj bio u “pjesnicima”.

- Kolega Željko Nježić, koji je nekad bio golman Zagreba, trenirao ga je pet-šest godina. Govorio mi je: ‘Imam izvanrednoga golmana za Dinamo’ i pokazalo se da je bio u pravu. Nije mi bilo jasno da su se jedno vrijeme on i Zagorac izmjenjivali na golu, to poljulja samopouzdanje, ali obojica brane fenomenalno. Morao se Bjelica na kraju odlučiti za jednoga - rekao je Faćo, koji se nasmijao na molbu da usporedi tko je imao više posla na golu:

- Pa ja! U moje vrijeme nije bilo puno povratnih lopti, igralo se direktno na gol, samo napadački. Kad te protivnik stisnuo, po 10-15 minuta nisi mogao prijeći centar...

Želim publiku i u HNL-u

Osim proljeća u Europi, Dautbegović do srca želi da “modri” vrate navijače na tribine, ne samo u takvim utakmicama nego i u HNL-u.

Da atmosfera bude kao u njegovo vrijeme.

- I kad smo bili slabi, prosječno nas je gledalo po 20.000 ljudi. Bilo bi u redu da sad na prvenstvene utakmice dođe u prosjeku barem 5000 ljudi - kaže Faćo, koji će i u četvrtak biti na svome mjestu u loži Maksimira i nadati se velikoj fešti u metropoli...

Idi na 24sata

Komentari 35

  • 07.11.2018.

    Hajduku je najvaznije pobjediti Istru i Rudes

  • cimerrr 07.11.2018.

    Dautbegović dinamova legenda,kao klinci znali smo sastav napamet,a uvijek je počinjalo sa Dautbegović….

  • uvijekkontra 07.11.2018.

    Danasnju EL mnogi i nezele igrat iz jacih liga niti je zanimljiva kao nekad dok se igralo na ispadanje i bila mnoga velika imena u njoj . Danas se svs svelo na LP ili nis .

Komentiraj...
Vidi sve komentare