To je to što me zanima!

Dolazi vrijeme za promjene: Šuker pada do 25. studenog?

Županijski savez usklađuju se sa Zakonom o sportu, a Hrvatski nogometni savez mora skupštinu održati do 25. studenog. U nju bi tada trebali ući sasvim novi ljudi
Vidi originalni članak

Ako dijelite dojam većine da je Davor Šuker najgori predsjednik HNS-a u njegovoj povijesti, onda vam je uz ime njegova nasljednika, važno saznati i kada bi se, te na koji način, promjena na čelu HNS-a mogla i dogoditi. Bez obzira hoće li u fotelju prvog čovjeka hrvatskog nogometa sjesti Dario Šimić ili netko drugi, promjena bi se trebala dogoditi najkasnije 25. studenoga.

Ovo 'trebala dogoditi' napisano je iz opreza, ako sve bude po zakonu, onda bi tako trebalo i biti, no aktualni vladari hrvatskog nogometa okupljeni u Savezu i oko njega još uvijek se nisu spremni odreći funkcija i utjecaja, pa je lako moguće da će posegnuti i za nekim nezakonitim radnjama kako bi osigurali ostanak. Ne bi im bio prvi put, sjetimo se samo one famozne 'nećeš razbojniče' skupštine iz 2010., kada su malverzacijama s punomoćima preveslali Igora Štimca, te ponovno izabrali Vlatka Markovića, te tako osigurali kontinuitet vladanja hrvatskim nogometom, koji je i tada bio, a i danas je u njihovim šakama.

No, ma koliko se oni opirali i pokušavali zadržati Šukera u fotelji, pokrenuti su neki procesi koje je nemoguće zaustaviti, prije svega Zakon o sportu, koji je nakon donošenja u srpnju 2015. vrhuška HNS-a najprije s gnušanjem odbijala provoditi, dapače, tvrdili su kako se njegove odredbe uopće ni ne odnose na njih. No pritisnuti aktivnostima SDUS-a na čijem je čelu Janica Kostelić, odnosno prijetnjom da će biti raspušteni, morali su se barem formalno uskladiti, što su nedavno i napravili. No činjenica je da se u njihovom radu malo toga promijenilo.

U SDUS-u saznajemo kako su se za sada s odredbama novog Zakona uskladili gotovo svi ŽNS, od kojih je onaj splitski proveo i izbornu Skušptinu, a ostali će to morati napraviti što prije, naravno, ako žele legalno poslovati i sudjelovati u radu nove Skupštine, koja bi trebala biti održana najkasnije 25. studenoga. Zašto baš 25. studenoga? Zbog toga što je po odredbama statuta HNS-a predviđen rok od 90 dana u kojem se moraju uskladiti s izmjenama svog Statuta, a rok počinje teći od dana objave na web stranici, za HNS nadležnog Ureda za udruge grada Zagreba. Ista je objavljena 25. kolovoza, što znači da je krajnji rok za održavanje Skupštine HNS-a 25. studenoga, do kada bi se i svi Županijski savezi morali uskladiti sa ZOS, te izabrati nove, ili potvrditi svoje stare predstavnike u Skupštini.

Sportska inspekcija ne terenu provjerava aktualno stanje, te je za očekivati da se svi ŽNS do Skupštine dovedu u red, kako bi se izbjegao eventualni pravni presedan ili vakuum, u kojem bi aktualna vrhuška pokušala na nelegalan način zadržati svoje pozicije. Ako Državni ured za sport preko sportskih inspekcija odradi svoj posao, problema ne bi trebalo biti.

Hoće li doći do promjena odnosa snaga u tolikoj mjeri da se izabere novo vodstvo HNS-a? Po svemu bi to trebalo biti izvjesno, jer na Skupštinu dolaze novoizabrani članovi, dakle oni koji su imenovani nakon usklađenja ŽNS sa ZOS-om. U novoj Skupštini svaki ŽNS imat će samo po jednog predstavnika, svaki prvoligaš po dva, sve drugoligaše će zastupati ukupno dva, a sve trećeligaše ukupno tri predstavnika. Sve ostale nižerangirane klubove predstavljat će ukupno deset zastupnika koji će biti birani uz poštivanje regionalne zastupljenosti, dok će po jedan zastupnik dolaziti iz redova ženskog nogometa, Nogometnog sindikata, te udruge trenera.

Nakon što se konstituira nova Skupština, logično je da se odmah provedu i izbori, jer novi saziv Skupštine ne mogu predstavljati stari IO i predsjednik. Dakle, odmah po konstituiranju Skupštine bit će predložen izbor novih tijela i predsjednika, a najizgledniji kandidat je upravo Dario Šimić, koji će u Skupštinu ući kao predstavnik Nogometnog sindikata.

Prema informacijama iz HNS-a, tamo vlada potpuni raskol i kaos. Dok najuže vodstvo Saveza i dalje čvrsto stoji iza Šukera i njegovih nalogodavaca, niže rangirani operativci skloniji su kompromisu, oni su za Šukerovu smjenu, ali žele na njegovom mjestu nekoga tko bi im garantirao zadržavanje pozicija. Isprva je kao kandidat figurirao Saša Pavličić – Bekić, no kako on nije bio sklon sudjelovanju u takvim kompromisima, u prvi plan je izbio aktualni dopredsjednik Marijan Kustić, no veliko je pitanje hoće li mu u ovom vrlo turbulentnom razdoblju vodstvo HDZ-a, čiji je član, dozvoliti da se kandidira, te tako ponovno veže ime stranke uz nečasne radnje koje se godinama događaju u hrvatskom nogometu.

Bilo kako bilo, čeka nas vruća jesen u kojoj ćemo dobiti odgovor u kom smjeru kreće krovna kuća hrvatskog nogometa. Ostaje li čvrsto na kursu koji je već godinama vodi u propast i podjele na svim razinama, ili će novi ljudi donijeti i novi zaokret ka boljem sutra za hrvatski nogomet, te povratku reprezentcije i nogometa navijačima.

Idi na 24sata

Komentari 62

  • krupa 26.09.2017.

    Matiju Babića za Predsjednika HNS-A, oni isto ne voli plaćati porez, voli putovati tuđim novcem, ne polaže nikom račune, vrlo sličan Brendu, osim što nema veze s nogometom!

  • marinero h 24.09.2017.

    E moj Brende na sta si spao kada sam tvoj dres davno bacia u smeće

  • lstojcic 24.09.2017.

    Pa neka se napokon počne isušivati ta močvara zvana HNS.Maknite ove guzičare i neka dođu neki novi ljudi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare