To je to što me zanima!

El Slavonico: Osijeku i Cibaliji granate su prekidale treninge

PRVI DERBI Znali smo zbog granata cijelu noć biti na stadionu, bez hrane, prisjetio se prvih derbija Irfan Islami. Osijek i Cibalia igrali su 46 puta. Osijek ima 22 pobjede, Cibalia 13...
Vidi originalni članak

Ožujak 1992. Hrvatskom je bjesnio rat, na Vinkovce su dnevno padale stotine granata. Zbog ratnog vihora Cibalia i Osijek prvi “El Slavonico” igrali su na neutralnom terenu u Đakovu.

- Mi smo u to vrijeme živjeli, trenirali i igrali u Đakovu, pa nam je, ajmo reći, to bio domaći teren. Osječani su, čini mi se, trenirali i živjeli u Miholjcu - prisjetio se Irfan Islami, sudionik prvog derbija, koji je završio 1-1.

Gol za Cibaliju zabio je Goran Meštrović, za Osijek Nenad Bjelica. Upravo je Islami u posljednjim sekundama promašio čistu šansu.

- Neću je nikad zaboraviti. Bio je baš kraj utakmice. Povratna lopta s desne strane, stajao sam na šest metara od gola, opalio, a Ilica Perić obranio.

No ratni vihor ubrzo je odnio Cibaliju iz Đakova.

- U početku je bilo mirno, nije bilo granatiranja. No onda su počele zračne uzbune i morali smo napustiti grad. Cijela momčad se preselila u Našice, gdje smo živjeli, a igrali smo na stadionu u Požegi. No potom smo napustili i Našice i preselili se u Požegu - kaže Islami.

Neprestano granatiranje hrvatskih gradova, vijesti s ratišta, strah za život najbližih... Sve je to prolazilo tih godina kroz igrače Cibalije i Osijeka. 

- Jednom nas je usred treninga u Vinkovcima uhvatila zračna uzbuna. Baš dok smo bili na travnjaku, oko nas su počele padati granate, cijeli grad je bio granatiran. Nismo se mogli maknuti sa stadiona i cijelu smo noć proveli u svlačionici.

Naravno, nitko nije spavao. Vode je bilo, no hrane - ne.

- Nismo imali ništa za jesti, tek ujutro, kad je prestalo granatiranje i kad smo napustili svlačionicu, došli smo do obroka. Ali nismo razmišljali o hrani, nitko od igrača. Naši ljudi na ratištima su danima bili bez hrane, što onda ne bismo i mi mogli jednu noć? Nije to strašno, Jednu noć smo preživjeli bez hrane - kaže Islami.

Danas će biti pregršt hrane, čvaraka, kulena... Za “El Slavonico” se ne štedi...

Idi na 24sata

Komentari 4

  • 20.11.2016.

    Vinkovci...ne pokarani grad hahahaahaha

  • raulgonzalez 20.11.2016.

    od kad je cibalia u prvoj ligi?

  • Korisničko ime1 19.11.2016.

    Vinkovci ne pokoreni grad!

Komentiraj...
Vidi sve komentare