To je to što me zanima!

'Grnja boys': Prodali su ih za siću, a vrijede milijune

Ova današnja hrvatska U-19 "zlatna mladež" još nije uspjela doći ni do prvoligaških dresova nikad slabija dva hrvatska velikana Dinama i Hajduka
Vidi originalni članak

Prošlo je više od 20 godina od posljednje generacije koja je obećavala i ostvarila rezultat u mlađim uzrastima. Čileanska generacija otputovala je na Svjetsko prvenstvo, mnogi su vjerovali da može puno, a oni su na kraju uzeli apsolutno sve.
Jest, na papiru je to bila reprezentacija Jugoslavije, ali Hrvati su u njoj bili alfa i omega. Da nije bilo Bobana, Šukera, Prosinečkog, Štimca..., ne da ne bi postali svjetski prvaci nego vjerojatno ni skupinu ne bi prošli. Od 10 golova koje su zabili u skupini sedam su zabili Hrvati, a naši su zabili i sva tri gola u polufinalu te finalu.
Nekoliko godina poslije igrali su u najboljim svjetskim klubovima i Hrvatsku 1998. odveli do bronce na SP-u u Francuskoj.
- Ova generacija je najbolja mlada momčad nakon 'čileanaca' - rekao je Ivica Grnja, izbornik današnje 'zlatne mladeži', koja je 'razbila' Portugal 5-0 i izborila sutrašnji polufinale na EP-u.
- Ovi momci pokazali su da naš nogomet ima budućnost i ne mogu vam reći koliko sam ponosan na njih - nastavio je izbornik.
No za razliku od 'čileanske' repke, ovim momcima rijetko je tko vjerovao uoči odlaska na EP, a ni u klubovima nisu dobro kotirali.
Jedan od najboljih primjera za to je Zvonko Pamić. Mladić koji je zabio tri gola i potopio Portugalce u hrvatskom nogometu nije dospio dalje od Karlovca. Dinamo i Hajduk nisu ga primijetili, ali zato jest Bayer Leverkusen. Prodan je za pola milijuna eura,  što će se jednog dana, vjerujemo, pokazati puno, puno premalo.
BOBAN, ŠUKER, PROSINEČKI, ALI I GRIVIČIĆ, GRGUROVIĆ...
Uspjeh sličan ovom ostvarila je i generacija U-16 na EP-u 2001. godine. Predvođeni Nikom Kranjčarom osvojili su brončanu medalju. Nažalost, jedino je Niko napravio svjetsku karijeru. Grgurović i Grivičić strahovito su obećavali, ali prvi je završio u Zaprešiću, drugi u - niželigašu Gospiću?! Trebat će, dakle, puno sreće da Grnjina momčad put nastavi poput čileanske generacije: svjetske karijere nakon omladinskog
SP-a 1987. napravili su Šuker, Boban, Prosinečki, Štimac, Jarni i Crnogorac Mijatović. Vodio ih je Mirko Jozić.
CIBALIA PRODALA KAPETAN U-19 ZA MIZERNIH 80.000 €?!
Kapetan nove zlatne hrvatske generacije Renato Kelić karijeru je počeo u Cibaliji, ali ondje je ostao do 17. godine. Nisu ga primijetili skauti Dinama ili Hajduka, ali zato jesu oni iz Slovan Libereca te ga doveli za samo 80.000 eura. Franku Andrijaševiću, sinu bivšeg nogometaša Siniše, u Splitu baš i ne vjeruju. Ovog ljeta nije bio ni na pripremama iako zabija 'bombe' s 30 metara.
OZOBIĆ JE MEĐU RIJETKIMA KOJI SU IZMIGOLJILI MAMIĆU
Filip Ozobić (19) počeo je igrati u niželigašu Mladosti Ždralovi. Došao je u Dinamo, ali je zbog seobe obitelji kao junior prešao u Zadar i ubrzo završio u moskovskom Spartaku za samo 50-ak tisuća eura. Ima izvrsne predispozicije - motoričan je kao Modrić, a slobodnjake puca kao Kranjčar. Ovog ljeta u Spartaku su ga priključili prvoj momčadi. Protiv Portugala je izborio penal, asistirao i zabio. Ocjena: devet!
FRANCUSKA JE NAJTEŽI PROTIVNIK
Francuski napadači Kakuta i Sunu igraju u Chelseaju, odnosno Arsenalu. Wenger je u klub doveo i veznjaka Coquelina. U prvom polufinalu u utorak igraju Španjolska i Engleska. Naši u 19 sati.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • MpH 26.07.2010.

    Kao i mnogi domaći dečki koji igraju odlično, a nemaju bogate starce ni žnjore kod Mamića (da ih \"poguraju\") i njemu sličnima, proglašeni su \"neperspektivnima\" i \"prosječnima\" dok ti isti ljudi vani ostvaruju zavidne rezultate. Dok oni odlaze, naši kupuju preskupe ispodprosječne strance u nadi da će podići rejting kluba, no u većini slučajeva se to pokaže kao loša invensticija...

  • mali_cigla 26.07.2010.

    hahahahahha...meni HTV vec 11 godina pada na bazu \"tek smo se doselili\" i nema staraca doma...dodu svako po godine da bi pokupili love...nije ni cudo da su u raspadu...a sta se članka tiće nije ni cudo....modrić, pršo, boban....sve su to NEperspektivni mladi igrači bili...

  • areljano 26.07.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

Komentiraj...
Vidi sve komentare