To je to što me zanima!

Šibenik ispada u treću ligu: 'Pa tri godine ne plaćaju dugove'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Na HNS-ovoj konferenciji za medije potvrđene su odluke Komisije za licenciranje, koja je Hrvatskom dragovoljcu dopustila da od sljedeće sezone igra u Prvoj HNL
Vidi originalni članak

Ono što se proteklih dana pričalo, u srijedu je dobilo službenu potvrdu na konferenciji za medije HNS-a o licenciranju klubova za sljedeću sezonu u hrvatskim nogometnim ligama.

Hrvatski dragovoljac će u sezoni 2013./14. igrati u Prvoj HNL nakon što je HNS-ova Komisija za licenciranje odobrila licenciju klubu iz Sigeta. Isto tako, kako se i pretpostavilo, HNK Šibenik nije dobio licenciju za Drugu HNL te će od sljedeće sezone igrati u trećoj ligi, što je prvi stupanj amaterskog natjecanja. Razlog nedobivanja licencije je Šibenikov dug prema bivšem napadaču Željku Malčiću, koji potražuje 300.000 kuna.

Licencije su dobili Zadar i Cibalia, a izdano je ukupno 27 licencija - 10 europskih, 11 za prvu i šest za drugu ligu.

Nikad kao ove godine nije u prvom krugu izdano toliko licencija, što znači da se klubovi popravljaju, rekao je Damir Vrbanović

- Završila je mukotrpna faza inventure. Licenciranje je zamisao Uefe zbog sređivanja stvari u klubovima i to su prihvatile sve zemlje članice. Rezultati su pozitivni, mi smo ove godine imali najbolju situaciju u zadnjih deset godina. Prije su to neki omalovažavali, da ne kažem ismijavali, ali samo dok im licencija nije bila uskraćena. Nikad kao ove godine nije u prvom krugu izdano toliko licencija, što znači da se klubovi popravljaju. Problema ima i dalje, evo prošle sezone mi smo spasili Istru, Rijeku, Cibaliju, dali smo im naputke što treba popraviti. To su i popravili, inače ne bi 'preživjeli' - rekao je izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović.

Riječ je preuzela voditeljica Odjela za licenciranje Ivančica Sudac.

- Cilj licencije nije tko će igrati u kojoj ligi, nego sređivanje stanja u klubovima. Kako mi kontroliramo klubove, tako kontroliraju i nas. Svakih nekoliko godina dođu iz Uefe i provjeravaju što smo radili, a svake godine neovisni revizori pregledavaju financijska izvješća klubova. Nakon prvog kruga licenciranja klubovi su dobili 384 iscrpne informacije što trebaju popraviti da bi dobili licenciju. Ovi koji će igrati Uefina natjecanja imat će dodatne financijske kontrole. Do 15. srpnja Uefi moraju dostaviti dokumentaciju da do dana 30. lipnja nemaju dugove prema igračima, zaposlenicima, državi, drugim klubovima... Ako nisu 'čisti' drugi rok im je da to srede 30. rujan - rekla je Sudac i dodala:

- Prošle godine Dinamo i Slaven Belupo to su prošli već u prvom krugu 15. srpnja, dok je Uefa dodatno kontrolirala Hajduk i Osijek sve do ožujka ove godine. Dobili su novčanu i uvjetnu kaznu. Za tri godine neće smjeti igrati Europu ako to ne riješe. Čestitam im što su to uspjeli riješiti, uvjetna im je kazna ukinuta, žao mi je što nije i novčana.

Čestitam Hajduku i Osijeku što im je uvjetna kazna ukinuta, žao mi je što nije i novčana, rekla je voditeljica Odjela za licenciranje Ivančica Sudac

Kriteriji za dobivanje licencije podijeljeni su u pet glavnih skupina, unutar kojih se nalaze 92 stavke - to su sportski, infrastrukturni, administracija i stručno osoblje, pravni i financijski kriteriji.

HNK Šibenik zbog duga nije dobio licenciju, a predsjednik Žalbenog tijela za licenciranje Branko Tomašković je takvu odluku objasnio.

- Tu se miješaju kruške i jabuke. U Šibeniku se pozivaju na preoblikovanje, ali to ne znači da oni ne moraju ispunjavati svoje obaveze prema igračima, zaposlenicima i državi, a to je kod njih tako već tri godine - rekao je Tomašković, na što se ubacio Vrbanović:

- Takvo preoblikovanje može trajati pet godina, ništa se ne plaća, gomilaju se dugovi. Nema ni garancija da će preoblikovanje uspjeti, a možda će klub i u stečaj. 

Na komentar da Komisija ne smije biti iznad zakona Republike Hrvatske Sudac je rekla:

- Mi smo usuglašeni sa zakonom Republike Hrvatske.

Šibenik ima dugovanja državi i igračima otprije.

U Šibeniku se pozivaju na preoblikovanje, ali to ne znači da oni ne moraju ispunjavati svoje obaveze prema igračima, zaposlenicima i državi, a to je kod njih tako već tri godine, kaže Branko Tomašković

- Svi su dobili licenciju zbog tekućih obveza, a ne zbog dugovanja otprije - rekao je Tomašković, a Sudac je dodala:

- U preoblikovanju je i Hrvatski dragovoljac pa sve svoje tekuće financijske obveze podmiruje. 

Interov Branko Laljak priprema prigovor Izvršnom odboru zbog dugovanja Hrvatskog dragovoljca, a IO može ne prihvatiti izvješće što je objasnio pravnik Vlado Iveta.

- Ovo je samo izvješće. Izvršni odbor to i ne mora prihvatiti, ali pojedinačne odluke o licencijama se ne mogu promijeniti. I ako ne usvoje ovo izvješće, ništa se ne mijenja. Sankcionirati se mogu samo oni koji su takve odluke donijeli ako im se dokažu nepravilnosti.

Od sljedeće sezone na Maksimiru će igrati tri kluba, obzirom da je uz Dinamo i Lokomotivu, igranje na tom stadionu prijavio i Hrvatski dragovoljac.

- Pravna uputa postoji, mi se u to ne miješamo, a tri kluba mogu igrati na istom stadionu. Moguće je da klub u tijeku natjecanja prijavi drugi stadion, koji zadovoljava propozicije. To je moguće napraviti i u Europi.

Prodano 8000 karata za Škotsku, 'Tartan Army' dolazi u velikom broju

- Do danas je prodano 8000 karata za Škotsku. Do utakmice je ostalo dva tjedna. Možda ne možemo reći kako će stadion biti apsolutno pun, ali očekujemo jako dobru popunjenost - rekao je Vrbanović i dodao kako škotski navijači dolaze u velikom broju:

- Potvrđeno je da dolazi 2500 škotskih navijača, bit će u Zagrebu dva dana. Kontaktirao sam i Grad, želimo da im u Zagrebu u tih 48 sati bude ugodno.

Idi na 24sata

Komentari 44

  • gospon fulir 22.05.2013.

    jajduk je uništil Šibenik, sramota, jajduk odma u treću ligu ak ima pravde.

  • Capafiori 22.05.2013.

    Europa ukinula, sve po hrvatskim zakonima, uvjetne kazne, ali ne i novčane. :))) Plačati ćemo mi uskoro masno igranje nogometa u toj istoj Europi.

  • masterplan 22.05.2013.

    ma je.. vas nogomet u sibeniku...upropastit desteljecima dobar proizvod kao sto je muska kosarka to mogu samo mal.umne osobe...simbol grada je bio i ostao kk sibenka..ima te sve.. veliku povijest sa kk sibenkom ali ne ajmo se mi okrenuti nogometu a ovo sto je i ostalo od kosarke napravit zenski...ma daj ne .eri

Komentiraj...
Vidi sve komentare