To je to što me zanima!

Hrvat Mark (13) postao prvak ispred svoje garaže u kvartu

U prvom e-turniru u katama zlatnu medalju osvojio je Mark Fileš (13), iz zagrebačkih Mlinova, dječak koji, uz karate, ide na natjecanja iz matematike i fizike
Vidi originalni članak

Parking ispred garaže, tatami i kamera. To je sve što je bilo potrebno Marku Filešu da postane prvak u prvom povijesnom svjetskom e- turniru u katama. U trenucima najveće pandemije 21. stoljeća, kad su sva sportska natjecanja otkazana, Hrvatska je osvojila zlato među natjecateljima iz više od 50 zemalja.

Mark ima 13 godina, karate trenira od svoje pete, živi u zagrebačkim Mlinovima te je jedan od najperspektivnijih mladih sportaša u Hrvatskoj. Dokaz tome su brojne medalje i nagrade koje je osvojio. Tako je šesterostruki državni prvak, balkanski prvak, najbolji sportaš grada u svojoj kategoriji, osvojio je oko 15-ak Grand Prixova, a sad se okitio još jednom titulom. 

- Snimao sam ga mobitelom, ali postoje naravno tehnički uvjeti koji se moraju zadovoljiti. Dobije se kod neposredno prije izvođenja kata. Natjecatelj stane ispred kamere s isprintanim kodom i predstavi se. Zatim imate 24 sata da snimite 'borbu'/izvedbu kako bi se uvažile vremenske razlike između natjecatelja. Prvo ide tehnička provjera, a kad se video odobri ide sucima - priča nam Markov tata Denis te dodaje kako su na ovom natjecanju sudili i hrvatski suci. 

Sa osvojena 24.7 bodova, Mark je tako postao prvak u kategoriji do 14 godina i okitio se zlatom u prvom ovakvom natjecanju do sad. Ipak, za razliku od 'normalnih' natjecanja, ovo zlato stići će mu poštom. 

- Mark je jako sretan i ponosni smo na njegove uspjehe. Inače, svaki drugi tjedan putujemo na nekakva natjecanja - kaže tata.

- Divim se djeci i samopouzdanju koje dobiju trenirajući sport. Na natjecanjima bude puna dvorana, svi navijaju, a klinci vrhunski sve odrade, tehnički i atletski. Svaka im čast - priča ponosni tata. 

Iako trenutno zbog korona virusa Mark ne može svaki dan trenirati karate, Denis nam je otkrio kako su u stalnom pokretu. 

- Treniramo svaki dan. Nekad vozimo bicikl, nekad radimo sklekove. U svakom slučaju, često vježbamo - kaže tata.

Izuzev brojnih odličja koja mu krase sobu, Mark je tipičan 13-godišnjak koji ide u šesti razred OŠ Šestine, previše vremena provodi za PlayStationom i uživa u svom odrastanju.

- Odličan je učenik. Odlazi na natjecanja iz matematike i informatike i uvijek postigne zavidne rezultate. Nema presinga nikad, sve se stigne ako za to postoji volja - zaključuje Denis. 

Natjecanje je trajalo dva tjedna, a Mark je morao proći šest kola, odnosno šest protivnika. Srećom, sve je prošao uspješno za nezaboravna dva tjedna za hrvatski karate i karate klub Kaptol.

 

Idi na 24sata

Komentari 8

  • katicakatica 28.04.2020.

    karate, sjajan sport za odrastanje

  • 28.04.2020.

    Čestitke! Izvrsno je dok dijete to želi i u tome uživa, a ne dok ispunjava ambicije odraslih!

  • 28.04.2020.

    Bravo mali

Komentiraj...
Vidi sve komentare