To je to što me zanima!

Hrvat Vojak za Napoli zabijao više od Maradone

U tandemu s Paragvajcem Attilom Sallustrom hrvatski napadač Antonio Vojak tridesetih je godina činio jedan od najubojitijih napada Serie A
Vidi originalni članak

Nitko nikad u Serie A nije dao više golova za Napoli od Antonija Vojaka, hrvatskog centarfora rođenog 1904. u Puli. Nije to mogao ni veliki Diego Armando Maradona, s kojim je Napoli osvojio svoja jedina dva naslova prvaka Italije - on je dao 115 golova ukupno, ali “samo” 81 u Serie A. Antonio Vojak nosio je dres Napolija od 1929. do 1935. godine i  u tom razdoblju zabio čak 102 gola u 1. ligi. Njegov rekord i danas stoji, nitko  nije zabijao kao Vojak, odnosno Vogliasco. Naime, zbog “antislavističkih” zakona bio je prisiljen promijeniti prezime.
Ponekad kao polušpica, ali češće napadač, u paru s legendarnim Paragvajcem Attilom Sallustrom, Vojak je početkom 30-ih  bio jedan od najboljih strijelaca Italije, uz Giuseppea Meazzu i rođenog Riječanina Rodolfa Volka, koji je, igrajući za Romu, bio “capocannoniere” 1930.
S Vojakom je u Napulju 30-ih godina igrao još jedan Hrvat - Marcello Mihalić. On je bio prvi Napolijev igrač koji je ikad zaigrao za “azzurre”.

IGRAO ZA JUVENTUS, NAPOLI, LAZIO I  "AZZURRE"
Vojak je u Napoli došao 1929. iz Juventusa, s kojim je osvojio naslov prvaka 1926. godine. Za “staru damu” hrvatski napadač dao je 46 golova u 102 nastupa. Prije Juvea igrao je za Lazio, no tamo nije ostavio značajniji trag - dao je sedam golova u deset nastupa. Kao Antonio Vogliasco jednom je nastupio i za talijansku nogometnu reprezentaciju. Četrdesetih godina bio je i trener Napolija. Preminuo je 1977. godine.

LEGENDA O SALLUSTRU
Paragvajac Attila Sallustro kao dječak je s roditeljima emigrirao u Italiju i postao jedan od najboljih igrača Napolija svih vremena. Njega i Vojaka u Napoli je doveo predsjednik i mecena kluba, bogati industrijalac Giorgio Ascarelli.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare