To je to što me zanima!

Hrvatska je ovaj naslov čekala još od 2003. i Zadrova slavlja

Regionalna košarkaška liga pod raznim imenima traje respektabilnu 13. sezonu, no hrvatska košarka do danas je imala samo jednog prvaka, Zadar iz daleke 2002/03.
Vidi originalni članak

Košarkaški ljubitelji, i ne samo oni, voljeli su 90-ih godina prošlog stoljeća košarku smatrati našim nacionalnim sportom. I imali su puno razloga za to. Cibona, Split, Zadar, Dražen, Toni, Dino, reprezentacija... Svi ti uspjesi nekako su nam dali za pravo da s nestrpljenjem čekamo svaku novu utakmicu i s pravom vjerujemo u novu pobjedu, novu medalju, naslov...

No onda je najednom stalo, košarka je pala na niske grane, reprezentacija postala nepoželjna, pa čak i predmet izrugivanja  razmaženog navijačkog puka naviknutog da prihvati samo pobjednike. U revitalizaciji košarke na ovim prostorima zemlje u regiji ujedinile su se u zajedničku ligu.

Sada već davne 2001. krenulo je regionalno prvenstvo danas poznato pod imenom ABA liga. Od samog početka temelj su bili klubovi iz Slovenije, Hrvatske i BiH, kasnije se to proširilo na Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru, a pozivnice su dobivali Mađari, Česi i veliki izraelski Maccabi. Iako je u dugih 13 sezona ligom prodefilirao velik broj odličnih klubova, doista nestvarno zvuči da Hrvatska ima samo jednog prvaka.

Bio je to Zadar koji je jedini svoj, i hrvatski, naslov osvojio u sezoni 2002/03. U finalu, koje je neplanirano igrano u Ljubljani umjesto u nemirima nagriženom Tel Avivu, Zadrani su pobijedili moćni Maccabi 91-88. Valja napomenuti da je Zadar u polufinalu izbacio Crvenu zvezdu 78-77. Nitko nije mogao ni sanjati da će hrvatska košarka nakon tog finala na novi naslov čekati punih 11 godina.

Često su hrvatski klubovi bili na korak, a neki čak i na manje od sekunde poput Cibone, do naslova, no činilo se kako nikada nećemo dočekati da jedan CRO-klub zavlada regijom. Cibona, inače jedina uz Olimpiju koja je nastupila u svih 13 sezona dosad, finale je do danas igrala tri puta, Zadar je u svom jedinom osvojio naslov, a Cedevita ga je izgubila od Maccabija 2012. godine.

Do ove sezone mislili smo da smo propali košarkaški slučaj, ali onda nam je na EP-u u Sloveniji najprije reprezentacija vratila nadu, a ovaj vikend Cibona i Cedevita postavile su košarku tamo gdje joj je mjesto. I ne samo što opet imamo najbolju, nego imamo i najbolje dvije momčadi u regiji. I šire. I zato jedno veliko hvala  prije svega Ciboni na naslovu, ali i Cedeviti što nam je priuštila hrvatski finale u Beogradu.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Kiklopp 28.04.2014.

    Je da se čekalo dugo i je da nas je dosta i sreća pomazila ali je onda sve nadoknađeno s dva naša kluba u finalu... Nadam se da i reprezentacija podigne svoju igru za jednu stepenicu kao što su klubovi pa pokažemo da dolaze bolja vremena za našu košarku.

  • strmi007 27.04.2014.

    braco Cibosi

  • seminica 27.04.2014.

    Nadan se da nećemo sad opet čekati dugih 11 godina da neki naš klub osvoji ABA ligu. Lipo je viditi da se Hrvatska košarka vraća na velika vrata!!!! Čestitke prvo Ciboni kao prvaku, ali isto tako i Cedeviti!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare