To je to što me zanima!

Islanđani su nam mušterije: Izgubili smo tek davne 1993.

Ključna utakmica u borbi za drugi krug EP-a protiv Islanđana trebala bi biti nastavak pozitivnog niza za Hrvatsku od sedam utakmica bez poraza, od čega je šest slavlja
Vidi originalni članak

Hrvatska večeras od 20:30 (RTL) mora pobijediti Island u 3. kolu Europskog rukometnog prvenstva u Poljskoj. Ako već ne zbog činjenice da će inače ispasti s natjecanja već u prvom krugu, onda zbog atmosfere u reprezentacij.

Pogledamo li povijest međusobnih okršaja "kauboja" i Islanđana, izabranici Željka Babića u velikoj su prednosti. Od osam utakmica dobili smo čak šest, jednom remizirali i samo jednom izgubili, još u prvoj utakmici davne 1993.

Te godine ove su se dvije reprezentacije susrele u kvalifikacijama za prvo Europsko prvenstvo. Hrvatska je u prvoj utakmici u Hafnarfjörðuru izgubila 24-22, ali uzvratila je u Zagrebu pobjedom 26-18 i izborila glavno natjecanje u Portugalu, gdje je osvojila broncu.

Sljedećih pet susreta Hrvatske i Islanda bilo je na velikim natjecanjima. Na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. u skupini smo ih dobili 34-30, dvije godine potom u St. Gallenu na Europskom prvenstvu u 2. fazi 29-28, a u Beču 2010. u istoj fazi natjecanja odigrali smo jedinu neodlučenu utakmicu (26-26) nakon što smo na poluvremenu zaostajali tri gola.

Najnevažnija utakmica ovih dviju reprezentacija bila je ona za peto mjesto na Svjetskom prvenstvu 2011. u Malmöu u Švedskoj, kad smo također dostigli zaostatak s poluvremena, ali pobijedili 34-33.

Godinu potom, 2012., odigrali smo dvije posljednje utakmice protiv Islanda. Na Europskom prvenstvu u Vršcu u Srbiji pobijedili smo ih u 1. fazi 31-29 pa u kvalifikacijskom turniru za odlazak na Olimpijske igre, tri mjeseca potom, u Varaždinu bili bolji 31-28.

Ukupno je Hrvatska u osam utakmica zabila 233, a primila 216 golova. Na Europskim prvenstvima pobijedila je u dvije od tri utakmice, jednom remizirala i zabila tri gola više od večerašnjih protivnika u Katowicama (86-83).

Idi na 24sata

Komentari 19

  • trudna crvenkapica 19.01.2016.

    reklama za jednog od sponzora govori nema izgovora za poraz a nasi kukaju kako su otisli na prvenstvo,skoro sa istom postavom u katru su govorili da idu po zlazo a sad nam mili izbornik govori da ima i vecih problema u hrvatskoj

  • Ronaldo9 19.01.2016.

    danas na Island i mađarsku i bit ce para

  • --- DAVOR --- 19.01.2016.

    Kod ovakvih izjavama kako je neko nekome mušterija kao da se uvijek zaboravlja na zakon velikih brojki odnosno da uvijek nekad,nekako nizu mora doć kraj a možda je to baš danas. Od hrabrenja takvim brbljarijama nema koristi. Poginut muški i iskupit se za dosadašnju igru pogotovo protiv Norveške.

Komentiraj...
Vidi sve komentare