To je to što me zanima!

Južna Afrika: Doživite SP bez ikakvih neugodnosti...

Do SP-a u Južnoj Africi ostalo je samo 11 dana. Kako bi vam izlet ostao u što lijepšem sjećanju, nudimo vam nekoliko neizbježnih putnih savjeta
Vidi originalni članak

Najveća nogometna smotra u Južnoj Africi sve nam je bliže, a bez obzira što Hrvatske tamo neće biti, mnogi će se uputiti u daleku afričku avanturu. Organizatori natjecanja uspjeli su razuvjeriti sve skeptike te su 11 dana prije samog početka u potpunosti spremni za veliki događaj. Tako bar oni tvrde. Kao i u svemu, uvijek postoji drugo naličje medalje, koje vam mediji neće servirati. Južnoafrička Republika u samom je vrhu po stopi kriminala, ubojstava i silovanja, a krađe i ksenofobija svakodnevna su pojava. Stoga smo odlučili udijeliti par savjeta kako bi vam boravak u nepoznatoj Africi ostao u što lijepšem sjećanju.
BUDITE SPREMNI NA SVE - NAPADI I SILOVANJA SVAKODNEVNA SU POJAVA   
Južnu Afriku 'krasi' nezahvalan podatak koji ih svrstava na prvo mjesto u svijetu po nasilnim napadima i silovanjima. Čak četvrtina muške populacije priznala je da je bar jednom počinila silovanje.
Savjet: Krećite se centrom grada u kojem boravite isključivo danju i u velikim skupinama.
NA MOGUĆU KRAĐU UPOZORAVAJU JU VAS ZNAKOVI NA CESTI
Najčešća meta kradljivaca su kreditne kartice i auti.
Bankomati su najčešće mjesto gdje vas mogu opljačkati, radilo se to o novcu, kartici, PIN-u ili svo troje.
Savjet: Novac nemojte dizati noću i u rubnim dijelovima grada te pripazite na poslovno odjevene mušakrce koji će se 'sjatiti' oko vas kako bi vam skrenuli pažnju i otuđili novac.
Kradljivci vole aute, pogotovo Volkswagen. Toliko im se Golf omilio da ih osiguravajuće kuće ne žele više osiguravati.
Savjet: Ne 'rentajte' aute, koristite taxi i javni prijevoz.
UBOJSTVO SVAKIH SAT VREMENA
Došli ste u Južnu Afriku da se zabavite i na kraj pameti vam nije primisao o kojekakvim ubojstvima. No, činjenica je da svaki dan pogine 52 osobe. O žrtvovanju krava pred stadionima ne trebamo ni govoriti.
Savjet: Iako se takve stvari događaju za bijela dana u centru grada, izbjegavajte metro stanice, kretanje u predgrađu i slušajte svoju intuiciju.
PAMET U GLAVU PRI ULASKU U BORDEL
Na zadnjih nekoliko europskih i svjetskih prvenstava 'procvijetao' je posao 'najstarijeg zanata na svijetu'. Odlučite li se sa svojim prijateljima zabaviti, a pritom imate alkohola u krvi, imajte na umu da je broj HIV-om zaraženih osoba u JAR-u najveći u svijetu - njih čak pet milijuna.
Savjet: Zaštitite se ili povedite curu.
NE PROVOCIRAJTE LOKALNO STANOVNIŠTVO
Iako su bijelci i dalje elita, u Južnoj Africi ste manjina. Tamo vlada ksenofobija, a domaće, pretežito crno stanovništvo, ne trpi imigrante, pogotovo ne istočne i južne Europljane.
Savjet: Budite pristojni ili ćete završiti kao ona krava pred stadionom.
JUŽNA AFRIKA NE TRPI HULIGANE
Ako se 'furate' na agresivu, nemojte ni dolaziti. Čekat će vas vlakovi-zatvori koji će vas prebaciti u zatočeničke centre. Ne napadajte policiju jer će vas lakoćom gađati gumenim mecima.
Savjet: Ne družite se s engleskim navijačima.
SMJEŠTAJ TRAŽITE U ZATVORENIM ZAJEDNICAMA
Naime, zajednice zatvorenog tipa pod stalnim su nadzorom policije i osiguranja. Opasnost od krađe je minimalna, iako se egipatski i kolumbijski nogometaši neće s tim složiti.
Savjet: Pripremite 'brdo' love.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • syncmaster 940nw 31.05.2010.

    nijedan inteligentan skolvan covjek nece sigurno po vasim savjetima ici ju JAR

  • sikorsky 31.05.2010.

    I navijajte za naše!!!!-Sloveniju,....hehehehe

  • yosaki 31.05.2010.

    hahah stvarno smo smješni čim nismo se kvalificirali odmah pisanja kako je JAR pakao na zemlji, a da nas sutra Platini zove i kaže ajd dođite igrat novine bi pisale o ljepotama JAR-a, gdje i kako doći do tamo, gdje ima koji hrvatski restoran za žderat i itd.!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare