To je to što me zanima!

Kako do naslova: Penali u rašlje golmanu neobranjivi

I boja dresa može pomoći u obrani penala. No čim je udarac s bijele točke upućen u rašlje golman ostaje nemoćan. 100% tih udaraca završi golom
Vidi originalni članak

Italija je na prošlom Svjetskom prvenstvu u finalu pobijedila Francusku nakon penala. Utakmica je završila 1-1. Talijani su zabili svih pet penala, a Francuzi su promašili jedan. Trezeguet je puknuo preko gola.
Da je Francuz puknuo samo malo niže, gol se ne bi mogao obraniti. Istraživanje finala Lige prvaka koje je provedeno nakon penala pokazalo je da su udarci u gornji desni ili lijevi kut neobranjivi. Od ukupno 17 udaraca u “rašlje”, u devet finala koja su odlučena penalima golmani nisu obranili nijedan udarac. U pucanju penala najvažnija je psiha.
- Važno je razmišljati pozitivno i na vrijeme odlučiti kamo ćete puknuti loptu. Treba čvrsto vjerovati da će lopta završiti baš tamo - izjavio je sportski psiholog Andy Barton.
Pokazalo se da je važna i boja golmanova dresa. Najviše šanse da će neki igrač promašiti gol ili da će golman obraniti penal imaju oni u crvenom dresu, odnosno 46 posto. Najteže je onima u zelenom dresu jer su im šanse da će obraniti tek 25 posto.
- Crveno uvijek poistovjećujemo s opasnošću. A penali su vrlo stresni za igrače i tada više pozornosti posvećuju okolini - kazao je engleski psiholog Ian Greenlees.
To ipak nije utjecalo na Helmutha Duckadama. Golman Steaue u finalu Kupa prvaka 1986. godine u zelenom dresu Barceloninim igračima obranio je četiri penala.

100% Deset penala u finalima Lige prvaka igrači su puknuli u golmanov lijevi gornji ugao. Golmani nisu obranili niti jedan.
100% Slično kao i u lijevom uglu golmani nisu obranili niti jedan udarac ni iz desnog kuta. Primili su u taj kut sedam golova.
83% Nakon rašlji golmani se najteže nose s donjim lijevim uglom. Od 24 udarca u taj dio gola, samo ih je pet obranjeno.
29% Najmanje udaraca igrači su puknuli po sredini gola. Jasno je i zašto, sedmorica su pokušala, a golmani su obranili pet.
70% U desni donji ugao nogometaši su izveli 20 penala. Golmani su šestorici 'pročitali' namjeru i obranili im udarce.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Buzer 05.06.2010.

    kad lopta peodje 2/3 gol crtu zabili ste gol samo morate to ucinit i postit cete gol 100% to je neobranjivo

  • zolee 05.06.2010.

    nema nigdje 100% gol ako te golman pročita

  • mario1989 05.06.2010.

    nije istina!!!kroz noge je najlakse zabit kad golman rasiri noge

Komentiraj...
Vidi sve komentare