To je to što me zanima!

Kao dijete bio na ulici, radio u skladištu, a sad igra u NFL-u

Efe Obada imao je 22 godine i pakirao je hranu u jednom skladištu u Londonu. Prijatelj ga je nagovorio da dođe na trening momčadi američkog nogometa. Danas zarađuje 3,5 milijuna kuna godišnje
Vidi originalni članak

Efe Obada (27) sa sestrom je doveden u London kad je imao deset godina. Da, doveden. Sam Efe tako opisuje svoju selidbu iz Nizozemske, iako se nerijetko znalo spominjati da je zapravo bio - otet.

- U London nas je doveo stranac koji je trebao paziti na nas. Nije - rekao je Obada, koji ne voli dijeliti detalje, no s deset godina završio je na ulicama glavnog grada Engleske.

Dvije večeri on i sestra spavali su na ulici prije nego im je zaštitar dao sklonište u zgradi koju je čuvao, a ubrzo je na njih nakratko pazio prijatelj njihove majke. Kada je to propalo, Obada je ostatak svog djetinjstva proveo kod preko deset udomitelja.

- To je bio moj život. Moja priča. Bilo je padova, no meni je to tada bilo normalno. Onda kad sam stigao u NFL sagledao sam svoju prošlost i pričao sam s ostalim ljudima i shvatio da ipak možda to i nije tako normalno - rekao je Obada, obrambeni igrač Carolina Panthersa.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

O svojoj sestri ne želi puno pričati, iako je dvojac u jako dobrim odnosima. Svoju ženu također drži dalje od očiju javnosti, a iako je to nerijetko klišej, Obada zaista svlačionicu smatra svojim domom:

- Biti u momčadi je za mene kao imati obitelj. Odrastao sam kod udomitelja, a ovdje ima puno dečkiju koji su me uzeli pod svoje i lijepo je pripadati negdje.

A njegova karijera započela je na najčudniji mogući način...

Imao je 22 godine, i dok su svi budući NFL igrači u tom periodu diplomirali sa sveučilišta, on je radio u skladištu u Engleskoj. Punio je kamione hranom, pakirao i otvarao raznorazne pakete i radio velik broj sati za malu plaću. Nikada u životu nije se bavio natjecateljskim sportom, a pogotovo ne kompleksnim sportom poput američkog nogometa. 

Onda se ponovno susreo sa starim prijateljem, a ovaj ga je nagovorio da sudjeluje u treninzima London Warriorsa, kluba američkog nogometa u Londonu. Nakon samo pet utakmica, bio je na putu za Sjedinjene Američke Države! Igrao je tamo za trening sastav Dallas Cowboysa, 2015. godine je i potpisao za njih, no otpustili su ga bez da je odigrao utakmicu. Trenirao je i s Kansas City Chiefsima, Atlanta Falconsima, no svi su mu naposljetku uručili otpusno pismo.

- Kad imaš priliku poput te da budeš u NFL-u, moraš je uhvatiti i pokušati zadržati. Znao sam da kad ta prilika nestane, čeka me osmosatni posao u skladištu. Sve dok postoje ljudi koji će mi pomagati i dati mi šansu da rastem, vraćat ću se, bez obzira na to koliko odbijenica dobijem.

NFL-ov međunarodni program na kraju mu je dao i to potrebno 'da'. Program uspostavljen 2017. godine dao je priliku sportašima iz drugih zemalja da uspiju u NFL-u, a Obada je bio dio prve skupine igrača. 

U NFL-u je teško uspjeti kao stranac. Manje od 3% igrača u 2018. godini bili su stranci, a Britanaca ima još manje. Tek ih je pet u povijesti osvojilo Super Bowl. No Obada je uspio!

Stigao je do Carolina Panthersa 2017. godine, a u siječnju je potpisao ugovor vrijedan 3 i pol milijune kuna na godinu. I vratio se upravo u svoj grad! Panthersi su ove sezone igrali protiv Tampa Bay Buccaneersa u Londonu...

Ipak, 26-godišnjak ne zaboravlja na svoju prošlost. Svoj maksimum daje društvu u Engleskoj, i sam priznaje:

- Osjećam se kao produkt svog okruženja. Stavi me u NFL i bit ću super. Ali stavi me u okruženje poput južnog Londona bez pomoći, socijalne naknade, humanitarnih udruga koje se zatvaraju, mladih sportskih klubova koji se također zatvaraju... Znam kako je lako uvući se u krive struje u takvom okruženju i zato želim pomoći mladima. Prolaze kroz ono što sam i ja prolazio - trče naokolo, pokušavaju se pronaći. Nitko od nas nema kartu za to... Samo želim reći djeci da je i moj život bio negativan u nekom trenutku i pogledajte ga sad.

A maleni desetogodišnjak na ulicama Londona nije mogao ni zamisliti da će jednog dana zaigrati na velikoj pozornici sporta s kojim nikad nije imao veze. I da će se prostorija u NFL-ovom međunarodnom uredu zvati upravo po njegovom imenu.

Imenu igrača koji je među prvim uspješnicama njihovog programa.

 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 05.04.2019.

    Vrhunski igrac!

Komentiraj...
Vidi sve komentare