To je to što me zanima!

Kaos par dana uoči Igara: Žice vire iz stropa, vojnici na ulici...

Voda curi po zidovima pored električnih instalacija, što je, ne biste vjerovali, vrlo opasno. Na podovima se stvaraju lokve, u paviljonima po hodnicima nema rasvjete...
Vidi originalni članak

Rio de Janeiro prema najnovijim informacijama evidentno nije spreman za predstojeće Olimpijske igre koje počinju za svega devet dana.

U nedjelju se pojavila informacija kako australski sportaši i članovi njihove delegacije neće biti smješteni u Olimpijskom selu, već u obližnjim hotelima sve dok se ne riješe brojni problemi prisutni u rezidencijalnom kompleksu u Barra da Tijuci.

Voda curi po zidovima pored električnih instalacija

Olimpijsko selo u Rio de Janieru projekt je vrijedan 742 milijuna eura. U njemu ma 31 zgrada s 3604 apartmana kapaciteta 17.950 osoba. U sobama nema televizora što je posljedica financijske krize u Brazilu, ali bi sve sobe trebale imati električne aparate za odbijanje komaraca zbog straha od zika virusa.

Podsjećamo, Australci su u nedjelju odbili smještaj u Olimpijskom selu zbog nezadovoljavajućih higijenskih uvjeta, začepljenih WC-a, curenja vode po zidovima, prljavih podova i kupaonice i otvorenih strujnih instalacija. Problemi su brojni, iako Brazilci tvrde da je to izoliran slučaj.

- To nisu uvjeti dostojni Olimpijskih igara. Voda curi po zidovima pored električnih instalacija, što je vrlo opasno. Na podovima se stvaraju lokve, u paviljonima po hodnicima nema rasvjete. Već duže vrijeme upozoravamo organizatore na ove probleme. Tražili smo način da riješe ove probleme, ali očito nisu uspjeli - kazala je šefica australske olimpijske delegacije Kitty Chiller.

Međutim, to nije sve. Javili su se i Bjelorusi odmah dan poslije Australaca. Njihova je delegacija otkrila kako nema tople vode te da ne postoji sistem kanalizacije.

Strah od terorizma: vojska dominira ulicama

Uz to, na ulicama Rija nalaze se i vojnici u velikom broju zbog straha od terorističkih napada. Kako bi garantirali sigurnost, na raspolaganju imaju 12 brodova, više od 1600 vozila, 70 oklopnih automobila, 28 helikoptera, oko 50 malih i srednjih čamaca te 174 motocikala. Rekli bismo, spremni su za ratno stanje.

Prošli je tjedan 11 osoba uhićeno u Brazilu zbog navodnog planiranja terorističkog napada. Ništa se ne prepušta slučaju po tom aspektu.

Spomenimo i upozorenje HOO-a koji je savjetovao svim hrvatskim sportašima da se ne kreću sami izvan Olimpijskog sela. Da se priča dodatno začini, tu je i situacija s Rusima i dopingom.

Svaki od 387 ruskih sportaša proći će dodatnu evaluaciju prije dozvole nastupa na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. MOO ipak nije u potpunosti izbacio Rusiju, kako se nagađalo, nego je prebacio odgovornost na krovne kuće sportova.

Potpuno izbacivanje moglo se i dalje dogoditi, ali samo da su tako odlučili baš svi svjetski savezi, od biciklističkog, preko rukometnog do plivačkog...

Kokain s logom Olimpijskih igara

Sasvim je logično da su i kriminalci uvidjeli priliku za nekakvu vrstu zarade u cijelom kaosu. Tako su dileri droge počeli prodavati svoje proizvode s logom Olimpijskih igara uz natpis: koristiti što dalje od djece.

S druge strane, policija je bila u štrajku zbog teške financijske situacije i jedne od najvećih recesija u povijesti Rija.

- U ožujku, mi nismo imali papir na koji bi mogli napisati svoja izvješća. Pali smo jako nisko, nikad ovako nije bilo loše - rekla je Maria Theresa Sombra, bivša učiteljica iz Rija.

A sve je to, kako mnogi tvrde, u cijeni da Brazil organizira Olimpijske igre. Najveće sportsko natjecanje na svijetu nije ni počelo, a mjesecima već diže prašinu. Rio, uvjerili su se oni koji su već stigli tamo, nije spreman!

Idi na 24sata

Komentari 29

  • 27.07.2016.

    brazilci,hocete prije roka da bude gradjevina gotova? evo saljemo bandica za 2 dana dode,za 4 je sve gotovo,6 dan i fontane,a 7 dan ce se bandic odmorit

  • Dolan 27.07.2016.

    A jel su k*urve zdrave i pripremljene?

  • Igor Petak 27.07.2016.

    Jadan vam Brazil i olimpiske igre u ovom trenutku kad se nigdje na planeti ne mozes osjecati sigurno od ruke terorista!

Komentiraj...
Vidi sve komentare