To je to što me zanima!

Kinezi ulažu u okoliš: Za čisti zrak 20 milijardi $

Zbog Olimpijskih igara pekinške gradske vlasti čiste i dovode u red četvrti najzagađeniji grad na svijetu. Posla je puno, a vremena sve manje
Vidi originalni članak

Više od 100.000 četvornih metara gradilišta mora pokriti prašnjave površine ili će platiti drakonske kazne. Od 20. srpnja automobili će voziti prema sustavu parnih i neparnih datuma, više od 250 industrijskih tvrtki mora prestati s radom, a komunalne vlasti kreću u istrebljenje pasa i mačaka lutalica s ulica Pekinga.
Sve su to mjere kojima Kinezi pokušavaju smanjiti emisiju štetnih plinova i poraditi na gradskoj higijeni tijekom, ali i nakon Olimpijskih igara. No teško je nešto učiniti u tako kratkom roku, u gradu u kojemu živi 15 milijuna ljudi, a na ulicama je na dan više od tri milijuna vozila. Sve da i uspiju smanjiti emisiju štetnih plinova u gradu, Peking ne ovisi sam o sebi.
Naime, iz južne, industrijski razvijene pokrajine Hebei, vjetar svakodnevno prema Pekingu donosi gotovo 70% gradskog zagađenja, a kontaminirani zrak zadržava se iznad kineske metropole i okolnih gradova zbog planinskog masiva na sjeveru zemlje. Uz pomoć čak 20 milijardi dolara Kinezi će pokušati pobijediti i prirodu.

UDOMILA 250 PASA I MAČAKA S ULICE
Kao što su ustrajne u namjeri da očiste zrak od zagađenja, pekinške vlasti na sve načine pokušavaju očistiti i gradske ulice. Glavna meta su psi i mačke, kojih je u gradu stotine tisuća, a nosioci su brojnih bolesti i zaraza. Metode su ružne, često i brutalne, ne bi li se smanjio broj životinja na ulicama, a baka Ding našla je u svojoj kući mjesta za 250 “najsretnijih” četveronožnih stanovnika Pekinga i udomila ih tijekom Igara. Ostali su osuđeni na borbu za goli život na ulicama kineske metropole.

OD MALIH NOGU U SLUŽBI MEDALJE
Otkad su im dodijelili organizaciju Olimpijskih igra, Kinezi su odlučili pod svaku cijenu osvojiti što više medalja. Diljem zemlje osnovali su gimnastičke škole, a s djecom rade već od 5. godine, što je prvi stadij u opsežnom kineskom sportskom programu. Očekivanja od kineske gimnastičke reprezentacije su velika.

TRANSPORT

- Čak 3,3 milijuna vozila od 20. srpnja voze po sustavu parnih i neparnih datuma, ovisno o registraciji
- Gotovo 47.000 taksija i 7000 autobusa odbacili su ili servirisali, a kupili su 4000 novih autobusa
- Broj podzemnih linija udvostručili su na osam zbog očekivanog prometa od pet mil. putnika na dan
- Zbog iznimne razine zagađenja za 300.000 vozila zabranjen je promet od 1. srpnja do 20. rujna

PARKOVI
- U gradu su sagradili mnogo parkova uključujući Olimpijsku šumu, koja se prostire na 680 hektara

INDUSTRIJA
- Zbog zagađenja su zatvorili 145 tvornica cementa, 506 autoservisa i 357 kemijskih čistionica
- Grad na godinu troši čak 26 milijuna tona ugljena, pa kotlove u elektranama pune prirodnim plinom
- Čak 267 velikih kompanija u industrijskoj četvrti Tangshan mora prestati raditi od 8. srpnja
- Proizvođača čelika, tvrtku Capital Steel, najvećeg zagađivača u Pekingu, preselili su u Qian’an

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare