To je to što me zanima!

Krvnik talijanskih divova: Rebić je miljenik navijača i čovjek za velike utakmice kao nitko drugi

Najjači je kad je pritisak najveći. I to je dokazao protiv svih - Juventusa, Intera, Rome, Napolija, Lazija... Ibra je pogurao, na Anti Rebiću je da Milanu vrati stari sjaj i mjesto u Ligi prvaka
Vidi originalni članak

U Milan je stigao kao dio projekta velikana, pokušati očistiti kaljužu sa zaboravljenog imena i skloniti ustajalu prašinu nekad sjajnih trofeja. Pod pokroviteljstvom Zvone Bobana, uz blagoslov Paola Maldinija i Frederica Massara, došao je trgnuti uspavanog diva iz sna i vratiti vjeru milanskom hramu nogometa. Ti ljudi u odijelima dobili su Milan u ruke jednom kada se Silvio Berlusconi oprostio s dugogodišnjom, onom najbitnijom ljubavnicom i prepustio ju kineskim investitorima, a oni se sklonili s puta Elliott grupi, u čijem je trenutnom vlasništvu klub sa San Sira.

POGLEDAJTE VIDEO: Rebić pjeva 'Dalmatinac sam'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

A hrvatski reprezentativac Ante Rebić (27) dobio je povjerenje Milanove struke u nadi za bolje sutra i pokušaju izlaska iz nezapamćene krize. Sedam dugih godina simbol europskog i svjetskog nogometa apstinira od natjecanja u Ligi prvaka unatoč svim (neuspjelim) pokušajima posljednje desetljeće. Katkad se osjete trzaji europskog duha, uglavnom kada Ricardo Kaka progovori na društvenim mrežama kao posljednji strijelac Milana u elitnom europskom natjecanju.

Slavni kraljević sada je na pragu povratka u odabrano društvo, pogotovo nakon što je s 3-0 razbio Juventus u ključnom derbiju. Dug i trnovit bio je put uskrsnuća, put u kojem je Ante Rebić igrao vrlo bitnu rolu.

Sokol ga nije volio

A da je krenulo dobro i nije. Predstave koje je igrao u dresu Eintrachta iz Frankfurta negdje su se zagubile putem do Malpense pa je u nemilosti Marca Giampaola pao u drugi plan i postao epizodist. Čak i kada je bivši strateg Empolija i Sampdorije odstupio, a na njegovo se mjesto ustoličio Stefano Pioli, Rebiću nije svanulo.

Trebali su tjedni da probudi 'frankfurtskog killera' u sebi i premda su ga navijači zazivali, Milanova struka znala je da još nije vrijeme, da najviše može dati kada se u potpunosti afirmira i prilagodi novom okruženju. Sokol ga nije volio, ali na koncu ga je prigrlio i vinuo u nebesa.

Ante Rebić srastao je s momčadi, ponajviše zahvaljujući Zlatanu Ibrahimoviću, koji je promijenio koncept razmišljanja mladića u 'crveno-crnom' dresu. Stari lav je, oplemenjen znanjem i iskustvom, mudrim savjetima podigao neke, a inspirativnim govorima protresao druge. Trebao im je taj klik u glavi zbog kojeg su danas tu gdje jesu.

Krvnik divova

I s obzirom da je u Milanu proveo četiri mjeseca od dolaska tog rujna 2019. godine, bez ijednog gola, bez asistencije i samo 177 minuta u 17 utakmica, 'Zlatan efekt' rasplamsao je u Rebiću žeravicu čiji su plameni jezičci zahvatili više-manje svakoga tko se našao u dometu.

Hrvat je samo u drugom dijelu sezone 19/20, nakon dolaska Ibrahimovića, zabio 11 golova i podijelio tri asistencije u 18 susreta odigravši 1218 minuta. Pokazao je zbog čega je iskusni Boban inzistirao na njegovim uslugama.

A od tada se dokazao kao specijalist za velike klubove i uzdanica u trenucima kada je najpotrebnije. Nema istaknutijeg kluba na Čizmi kojem nije zabio ili asistirao i vrlo brzo postao je miljenik navijača. Kada se sve izvuče na papir i podvuče crta dobije se sljedeće:

Sezona 20/21:

  • Asistencije: *Lille (1), *Celtic (1), Napoli (1), Lazio (1)
  • Golovi: Lazio (1), Juventus (1)

Sezona 19/20:

  • Asistencije: Juventus (1), Napoli (1)
  • Golovi: Inter (1), Fiorentina (1), Roma (1), Lazio (1), Juventus (2) - u Serie A i kupu

Ukupno (8 golova i četiri asistencije): 

  • protiv Napolija dvije asistencije
  • protiv Juventusa tri gola i asistencija
  • protiv Intera gol
  • protiv Lazija dva gola i asistencija
  • protiv Rome gol
  • protiv Fiorentine gol

*Lilleu i Celticu asistirao je u Europskoj ligi; asistencije nisu uračunate u učinak protiv talijanskih klubova

Rebić je poprimio oblik Herakla baš kao što je Zeus morao pozvati čovjeka u pomoć kako bi konačno pobijedio gigante.

Torinski neprijatelj broj 1

Milan je u nedjeljnom derbiju 9. svibnja, u 35. kolu i vjerojatno odlučujućem srazu za plasman u Ligu prvaka razbio Juventus 3-0, a Ante Rebić je samo 12 minuta po ulasku u igru zabio jedan od najljepših golova u karijeri. Milanska momčad stigla je do prve pobjede na stadionu Allianz uopće i prvog trijumfa u Torinu nakon davne 2011. godine.

Upravo bi ta zlata vrijedna pobjeda Juventus mogla koštati Lige prvaka u narednoj sezoni ako se dogodi da Milan i Atalanta pobijede u naredna dva susreta pa onaj svoj međusobni u posljednjem kolu već dočekaju sa statusom 'Europljana'.

Juventus je kompromitirao sve i u međusobnim ogledima lošiji je i s Milanom i s Atalantom što bi odlučivalo kada bi momčadi sezonu završile s jednakim brojem bodova. Drugim riječima, Juventus bi prvi put nakon devet godina mogao ostati bez Lige prvaka i sve je izglednija opcija da će se upravo to i dogoditi.

A imajući u vidu Rebićeve sklonosti kada je pritisak najveći, ne bi iznenadilo da u srazu s Torinom zabije pokoji pa pogura Milan korak naprijed ka konačnom cilju. 'Rossoneri' na gostovanju kod 'bikova' nisu slavili otprilike kao i protiv Juventusa, posljednja pobjeda stigla je tamo davne 2012. godine 4-2 kada su zabijali El Shaarawy, Robinho, Nocerino...

Sada potrebnije više nego ikad u neizvjesnoj utrci za europska mjesta. Ibrahimović je ozlijeđen i neće igrati, sve oči uprte su u Rebića.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • 12.05.2021.

    Torino-AC Milan 0:7 Rebic tri gola i dvije asistencije ...u top formi ...Dalicu opet imas srece ,nemoj samo decke daviti sa poniznoscu nego ih pusti da igraju ...

  • Brozo 12.05.2021.

    Rebic znaci jako puno Milanu

  • Baka Prase Fan 12.05.2021.

    Smešan igrač koji s razlogom nije deo prve jedanaestorke, a u Ajntrahtu je njegova igra mnogo profitirala od Jovića i Alera koji su mu nameštali sve šanse

Komentiraj...
Vidi sve komentare