To je to što me zanima!

Kuže za 24sata: Hrvatska na Euru može napraviti iskorak

''U utakmici Turska-Hrvatska uloga Bilića je bila velika. Definitivno utakmicu odlučuju igrači, koji igraju u pozitivnom smjeru ako je utakmica dobro planirana od trenera''
Vidi originalni članak

Proslavljeni bivši igrač i trener Dinama te još uvijek aktualni izbornik Albanije Josip Kuže gostovao je u vijestima 24sataTV u kojima se osvrnuo na završetak kvalifikacija za Europsko prvenstvo te na večerašnji uzvrat Hrvatske s Turskom u Maksimiru.

- Hiddink u okviru svog posla mora pripremiti ekipu pa je priprema na psihološkom planu. U okviru tog psihološkog plana on mora biti optimističan, pokušati naći neki smisao njihovog igranja. Objektivno ni on sam ne vjeruje da mogu nešto napraviti, ali još jedanput njegova je dužnost da stvara atmosferu, da motivira igrače, da unese nešto u okvire te atmosfere da bi igrači reagirali na najbolji mogući način.

Treneri često bivaju nakon jedne utakmice dizani u nebesa ili pokopani ispod zemlje. Dogodilo se to Hiddinku u petak, ali i Biliću koji je sad ponovo heroj reprezentacije.

- To je trenerska sudbina. Trener doživljava nezasluženu slavu, isto tako u trenucima kad krene loše smatram da on nije isključivi krivac. U utakmici Turska-Hrvatska uloga Bilića je bila velika. Definitivno utakmicu odlučuju igrači, međutim oni odlučuju u pozitivnom smjeru jedino ako je utakmica dobro planirana od trenera, da je dobar kadar izabran te da je igra taktički dobro organizirana - rekao je Kuže i dodao:

- Bilić je u Istanbulu napravio ogroman posao. Izuzetno je dobro planirao utakmicu, a u okviru toga mislim da je izabrao 11 igrača na najbolji mogući način u okviru sistema gdje sistem nije samo pokrivanje terena. Sve je situacije uspio rješavati na dobar način. Taktički ih je dobro organizirao u obrani.

Kruno Jurčić se poput Slavena Bilića u kratko vrijeme prošao je uloge heroja do nepoželjnog na klupi Dinama.

- Nepravedno je to prema Kruni Jurčiću jer je dobro odradio posao pogotovo u početku kvalifikacija za Ligu prvaka. Kriterij njegove uspješnosti ne mogu biti njegove igre u Ligi prvaka iz razloga što su te ekipe zaista bolje iako objektivno Dinamo mora analizirati situaciju i reći 'mi smo možda mogli i bolje'. Međutim, velika je to stvar bila za Dinamo, za navijače Dinama da Dinamo igra u Ligi prvaka, a to iskustvo će koristiti u sljedećim utakmicama Lige prvaka.

Na pitanje bi li prihvatio klupu Dinama na nagovor Zdravka Mamića Kuže je odgovorio:

- Imao sam poziv u zadnje tri godine nekoliko puta. U ovom trenutku sam slobodan trener jer mi ugovor s Albanijom ističe 1. siječnja i neću ga produljiti. Tražim posao. Nije prioritet da se vratim u Hrvatsku, no u određenim se okolnostima možda vratim. Prihvatio bih mogućnost povratka u Dinamo.

Ima li Hrvatska materijal za korak više na Euru?

- Hrvatska uvijek ima materijal. Izgubili smo neke jake figure kao Roberta Kovača, no veliko je bogatstvo da naši mladi igrači izlaze, da imamo produkciju igrača. Hrvatska će popuniti ta mjesta i s vremenom stvoriti novu harmoniju u timu među starijim i iskusnijim igračima i eventualno mladosti koja postepeno ulazi u reprezentaciju - izjavio je izbornik Albanije te dodao:

- Hrvatska ima dobar kadar i dobru ekipu. Trebaju raditi u sljedećih šest mjeseci na poboljšanju igre. Primjer je Turska protiv koje je Bilić izuzetno dobro pripremio ekipu. Hrvatska će uspješno igrati iz razloga što ima materija.

Kuže je uvjeren u novu pobjedu Hrvatske večeras protiv Turske.

- Vjerujem da će Hrvatska pobijediti. Ima izbor igrača koji ulaze motivirani, imaju samopouzdanje i mirnoću. Ne smiju se dovesti u situaciju da imaju 'kočnicu straha'.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Iveq 15.11.2011.

    ak si siguran uplati 1000 kuna ;))))) glupane jedan

  • jdn 15.11.2011.

    Nemoj samo da pravimo iskorak jer znamo sto o tim iskoracima i loricama misle mamic i markovic a i ja im se pridruzujem svakako. neka bude bilo sto samo ne iskorak

  • reds8 15.11.2011.

    ako je Liverpool mogao u 15 minuta onda može i turska u 90..iako sumnjam..naprijed Hrvatska..!! zds

Komentiraj...
Vidi sve komentare