To je to što me zanima!

Loptu s potpisima "generacije 1967." prodaje za 2.000 eura...

Vrijedni trofej: nekadašnji Dinamov povjerenik, 81-godišnji Željko Božić htio bi da Zdravko Mamić otkupi loptu s potpisima Zambate, Jerkovića, Belina i drugih...
Vidi originalni članak

Lopta mi je draga uspomena na prijatelje Zambatu, Jerkovića i ostale Dinamove igrače, ali želja mi je da završi tamo gdje i pripada, kraj svih Dinamovih trofeja u Plavom salonu.

Željko Božić dugogodišnji je sportski djelatnik, a tih trofejnih 1960-ih godina, radivši kao povjerenik, učlanio je 4.000 navijača u klub.

- Loptu sam kupio 1968. godine u Herucu u Jurišićevoj i odnio Slavenu Zambati te ga zamolio da mi prikupi potpise svih igrača - počeo je priču 81-godišnjak koji je tada radio u Montmontaži pa nastavio:

- Pristao je i nekoliko minuta poslije vratio mi je loptu s potpisima svih igrača iz generacije 1967. koja je osvojila Kup velesajamskih gradova. Na lopti su potpisi Jerkovića, Zambate, Ramljaka, Belina, a nakon što je Dinamo osvojio Kup maršala Tita 1969. pobijedivši Hajduk 3-0 u ponovljenoj utakmici, Željko je na loptu zalijepio članak iz SN-a s cijelom postavom i ocjenama.

- Mislio sam tražiti 2.000 eura za loptu. Pozivam gospodina Mamića da mi se javi jer mi je želja da lopta ostane u klubu - rekao je Željko i prisjetio se gdje je prvi put vidio Zdravka.

- Bilo je to u Banjoj Luci, ali ne znam godinu. Milicija je stjerala navijače u ograđeni prostor i on je bio među njima.

Željko za "modre" navija cijeli život. Bio je na stotinama utakmica i družio se s mnogim Dinamovim igračima. Često je s njima igrao šah koji je u to vrijeme bio glavna razbibriga igračima "svetog kluba", za razliku od bele koju nogometaši danas više vole.

- Najbolji Dinamov šahist bio je Slaven Zambata - otkrio je. No najbolji prijatelj bio mu je legendarni Mladen Ramljak.

- Bio je sjajan igrač. Često sam išao kod njega u Nizozemsku. Bio je legenda Feyenoorda. Zarađivao je 250.000 dolara na godinu, a to je u ono vrijeme bilo jako puno - rekao je pa ubacio jednu anegdotu.

- Jednom prilikom zaustavila nas je policija dok smo se vozili u njegovu Chevroletu. I kaže policajac: "Kazna 100 guldena zbog prebrze vožnje". Nakon što nam je naplatio kaznu, zamolio je Mladena da mu se potpiše na fotografiju. Obožavao ga je, ali nije mu oprostio!

Zambata i Jerković kao Soudani i Fernandes

- Bili su fenomenalan tandem, odlični krilni napadači, slično kao danas Soudani i Fernandes. Ipak, Jerković je bio malo bolji. Sjećam se finala Kupa 1960. godine. Dinamo je pobijedio Partizan 3-2. Sudio je Makedonac koji je navijao za Partizan. Poništio je Jerkoviću tri gola, a ovaj zabije još dva i kaže tom sucu: "Gospon sudac, nemrete vi tolko poništit kolko ja mogu zabit!".

Idi na 24sata

Komentari 36

  • Nerd86 28.07.2014.

    Veliki navijač Dinama želi uvalit loptu Dinamu za 2000 eura..

  • Misika 28.07.2014.

    Tata ti si car,kupi nam loptu!

  • 27.07.2014.

    Kakve veze ima Dinamo iz '67g. sa ovom mamićevom prćijom?

Komentiraj...
Vidi sve komentare