To je to što me zanima!

Luka Dončić je košarkaško čudo. Učinio je nešto što prije njega nije uspio ni jedan Europljanin

Luka Dončić ove je sezone pokazao zašto ga sljedeće godine na stolu čeka najunosniji ugovor u povijesti NBA lige. Završio je regularnu sezonu kao najbolji strijelac NBA lige s 33,9 koševa
Vidi originalni članak

Luku Dončića (25) i Dallas Maverickse čeka okršaj prve runde NBA doigravanja protiv hrvatskog reprezentativca Ivice Zupca i njegovih LA Clippersa. Bit će to čak treći međusobni susret Mavericksa i Clippersa u doigravanja u zadnjih pet sezona (Clippersi su slavili 4-2 u prvoj rundi 2020. i 4-3 u prvoj rundi 2021. godine).

Mnogi očekuju sjajnu seriju između te dvije momčadi, pogotovo nakon što je Luka Dončić odigrao još jednu sezonu za pamćenje. Ovaj je put otišao korak dalje i za svoje standarde, pa je tako sezonu završio kao najbolji strijelac NBA lige s čak 33,9 koševa u prosjeku. Dončić je time postao prvi Europljanin koji je završio sezonu kao najbolji strijelac NBA lige i tek drugi stranac (nakon Joela Embiida u prethodne dvije godine). 

Za tu nagradu Dončić baš i nije imao veliku konkurenciju. Drugoplasirani Giannis Antetokounmpo u prosjeku je zabijao 30,4 koševa, a Shai Gilgegous-Alexander 30,3 koševa. Senzacionalni Slovenac bio je i vrlo blizu triple-double prosjeku, ali time se i dalje mogu pohvaliti samo Oscar Robertson i Russell Westbrook. Dončić je u prosjeku hvatao 9,2 skoka uz 9,8 asistencija. 

Dodajmo kako su Dončičevih 33,9 koša dovoljna za 18. mjesto vječne liste najboljih strijelaca u sezoni NBA lige. Wilt Chamberlain drži rekord s 50,4 koša u sezoni 1961/62, a samo su James Harden (36,1 i 34,3 koša) i Kobe Bryant (35,4) u posljednjih 30 godina imali sezonu s više koševa od Dončića.

Sve je to razlog zašto Dončića u ljeto 2025. čeka novi ugovor kojim će postati vlasnikom najunosnijeg ugovora u povijesti NBA lige.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Mr. Pickles 15.04.2024.

    Jokić MVP a Dončiću prsten? Ne?

  • trpaj_sirotinju 15.04.2024.

    svaka čast luka

  • kp 15.04.2024.

    Može on praviti čuda ali nikad neće biti najbolji NBA igrač tj.niko iz Europe da daje 70 koševa svaku tekmu asistencije,ukradene lopte skokovi zna se čiji je to sport.KAD JE DOŠAO već je bio jedan od boljih u NBA sad je veči i od legendi Američke košarke i Jokić isto NBA legenda.Sve zahvala jednom igraču koji im otvorio put a zna se da je to DRAŽEN PETROVIĆ.

Komentiraj...
Vidi sve komentare