To je to što me zanima!

Meksikance brine Andrea Pirlo, a Talijane ozljeda Balotellija...

Meksički izbornik ključ uspjeha vidi u zaustavljanju Andree Pirla, dok će talijanski trener Prandelli pred utakmicu odlučiti hoće li Balotelli krenuti kao prva špica
Vidi originalni članak

Meksiko i Italija sastaju se u Rio de Janeiru u drugoj utakmici 1. kola skupine A Kupa konfederacija, a s obzirom na jučerašnju laganu pobjedu Brazila nad Japanom 3:0, lako bi ovaj susret mogao u konačnici presuđivati o drugom putniku za polufinale. Ipak, još je prerano o tome govoriti, iako i Meksikanci i Talijani u najavama naglašavaju kako bi željeli startati pobjedom na ovom turniru.

No, kada se spominje Meksiko kojeg vodi izbornik Jose Manuel "Chepo" de la Torre, u zadnje vrijeme postao je "kralj remija" i ubilježio ih čak osam u devet utakmica, uz pobjedu nad Jamajkom u kvalifikacijama za SP. Upravo zbog tog prevelikog rasipanja bodova Meksiko je još daleko od sigurnog plasmana u Brazil, te će sjevernoameričke kvalifikacije do kraja biti vrlo neizvjesne i zanimljive.

Na ovaj Kup konfederacija Meksiko dolazi u praktički najjačem sastavu, a De la Torre je uglavnom miksao sustave 4-2-3-1 i 4-4-2 s tim da je napadač Manchester Uniteda Javier Hernandez Chicharito uvijek bio prva opcija u napadu, a s njim je znao u paru zaigrati De Nigris. Brzi i probojni Dos Santos također je napadačka opcija Meksika, pogotovo na krilu, a Guardado bi trebao biti glavni organizator igre. Utakmica s Italijom mogla bi biti veliki taktički rat jer Meksikanci znaju da Talijani ne daju lako prostor za igru i dobivanje previše duela.

- Italija je reprezentacija koja suparnicima ne prepušta lako kontrolu lopte i igre, ali dosta toga će ovisiti o nama, o našoj količini kretanja i brzini transformacije prema naprijed. Naš cilj je pokušati dobiti ovu utakmicu, premda znamo s koliko kvalitetnim rivalom se sastajemo - kazao je meksički izbornik, koji najveću opasnost vidi u Andrei Pirlu, koji baš danas ima stoti nastup za Italiju.

- Balotelli traži da drugi za njega rade, dok je Pirlo taj koji razigrava druge i olakšava im igru. Njega moramo staviti pod konstantni pritisak jer ako ga zaustavimo, uvelike smo zakočili igru Italije, premda veliku pažnju treba posvetiti i njezinim špicama - smatra De la Torre, koji je očito studiozno pripremio taktiku za ovaj dvoboj, svjestan da se greške mogu skupo platiti.

Jedan od njegovih glavnih aduta bit će i 34-godišni veznjak Gerardo Torrado, koji je prije 14 godina imao minutažu kada je Meksiko bio pobjednik Kupa konfederacija.

- I tadašnja i ova sadašnja generacija nije imala kompleks manje vrijednosti i zato sam optimist. Imamo tehničke sposobnosti, imamo vjeru u sebe i zato očekujem dobar rezultat i na turniru i u prvom dvoboju s Italijom - naglasio je Torrado, koji je čak 140 puta oblačio dres Meksika, a na ovom natjecanju samo više nastupa ima Iker Casillas, koji je za Španjolsku branio u 145 utakmica.

Italija je na Kup konfederacija došla kao doprvak Evrope jer je Španjolska i svjetski i europski prvak, a izbornik Cesare Prandelli nastojao je okupiti najbolje što ima. Iako su Talijani nedavno podbacili u prijateljskom ogledu s Haitijem odigravši 2:2, taj rezultat ne treba uzimati za ozbiljno jer ako je itko poznat kao turnirska momčad, onda je to Italija. U većini prvenstava Talijani krenu malo sporije, ne ostvare uvijek ni pozitivan rezultat, ali je i prošlo Europsko prvenstvo pokazalo da im forma bude najbolja kada je najpotrebnije.

Ne mora značiti da će se takav scenarij preslikati i ovoga puta, ali Italija ne dolazi bez ambicija za prolazom najmanje u polufinale.

- U utakmicama protiv Češke i Haitija smo uigravali neke taktičke varijante, te dva remija ne trebaju brinuti. Dolazimo spremni i motivirani u Brazil, a posebno je lijepo i izazovno što s Meksikom igramo na Maracani u Riju i želimo već u prvoj utakmici pobijediti - odlučan je izbornik Prandelli, koji je svojim dolaskom na klupu udahnuo Italiji duh kombinatornog nogometa.

- Mi imamo kvalitetu da bismo izgradili igru na posjedu lopte i tako ćemo se nastojati postaviti na ovom turniru - potvrđuje Prandelli, koji je najviše problema u pripremi utakmice imao s ozljedom mišića Marija Balotellija o čijem nastupu će ovisiti i taktički raspored.

- Postoje dobre šanse da Balotelli protiv Meksika zaigra od prve minute, ali ipak ćemo odlučiti pred utakmicu jer ne bi bilo dobro riskirati da ga na dulje izgubimo. No, imamo mi različitih rješenja i mogućnosti - kazao je izbornik Italije u čijoj igri najviše rupa ima na bokovima, odnosno u nemogućnosti kvalitetne transformacije prema naprijed, pogotovo Abatea na desnoj strani. No, Prandelli je vrstan taktičar, koji i tijekom utakmice zna promijeniti sustav i pozicije igračima i nije iznenađenje što ne otkriva formaciju i sastav jer sigurno želi što bolju pripremu i skeniranje raspoloženja u svojoj momčadi.

- Meksiko je vrlo izbalansirana momčad koju nije lako nadigrati, a ima tri do četiri ofenzivna igrača, koji znaju tražiti dubinu, kako loptom, tako i individualnim rješenjima. Sve ukazuje na utakmicu dva uvelike izjednačena sastava, ali kroz igru mi ćemo svakako nastojati dokazati da smo bolji - zaključio je talijanski strateg Cesare Prandelli.

Meksiko i Italija su zadnji put igrali prije tri godine u Bruxellesu, a Meksikanci su tada slavili rezultatom 2:1.

Tekst preuzet sa dvoznak.com - adrese za pametno klađenje.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • bosanac laki 16.06.2013.

    naprijed mehikoooooooooooooo

  • kiki1984_1 16.06.2013.

    jasno mi je da hrt nije uzeo prijenose,to se i očekivalo..ali da ni sportklub ni arena nije uzela prijenosa,pa to je katastrofa,pa za šta ljudi plaćaju te tv kuće 65 kn mjesečno..blaženi cardsharing jer ovo je smiješno..i da,meksiko je nezgodna ekipa skroz,odlični su,iako im malo štekaju kvalifikacije za svjetsko trenutno..

  • mačupiču 16.06.2013.

    cica hetrik

Komentiraj...
Vidi sve komentare