To je to što me zanima!

Svestrana Ana: Novinarka piše i puca, osvojila je 300 medalja!

LJUBAV Počela sam pucati u školi s ostalim curama. Sve su odustale osim mene. I nakon 18 godina imam istog trenera, Hrvoja Šašeka, kaže 29-godišnja streljačica Ana Kobilšek
Vidi originalni članak

Omalena dvorana u centru Zagreba. Tišina da se ni muha ne čuje. Puška teška četiri i pol kilograma. Deset metara dalje stoji meta, a krug koji treba pogoditi samo je pola milimetra. Nevidljiv i sokolu, a kamoli čovjeku.

- Trebala bih pogoditi 40 puta u taj mali krug.

Tako izgleda trening Ane Kobilšek (29), zagrebačke streljačice, koja je u karijeri osvojila više od 300 medalja. Bila je prvakinja Hrvatske u gađanju zračnom puškom, sudionica Europskog prvenstva. I svih 18 godina ima istog trenera - Hrvoja Šašeka.

Počela pucati s 11 godina

- Medalje? Ma ni ne znam kamo ću sa svim tim gvožđem - kaže kroz smijeh Ana i prisjeća se početaka.

- U osnovnu školu, kad sam bila šesti razred, došao je Hrvoje i podijelio letke. Na njima su pozivali zainteresirane za upis u streljaštvo. Izgledalo je vrlo zanimljivo, svima nam je bilo cool, a još veća fora je bila što je odmah do škole u Voltinom bila streljana. Krenulo je nas 30-40 iz škole, a na kraju sam ostala samo ja. Olimpijski pobjednici u trapu Josip Glasnović i Giovanni Cernogoraz bave se i lovom, pa srne, zečevi i ostala divljač protiv njih imaju vrlo male izglede. A Ana?

- Ma kakav lov?! Trap je pucanje pravom pušketinom. Njom nešto možete i ubiti, ovo moje je zračna puška, a lov me ne zanima. Inače pucam puškom starom 20 godina. I sve medalje sam s njom osvojila - kaže Ana.

Diplomirana je novinarka, radila je i na jednoj radijskoj postaji.

- Financijski mi se nije isplatilo pa sam odustala.

No nije prestala pisati. S Borisom Balentom i Hrvojem Šaškom autorica je knjige “Psihološka znanja i alati u sportskoj praksi”.

- Knjiga smo završili u rekordnom roku, za sedam mjeseci. Pisali smo svi pomalo i već razmišljamo o novom naslovu - ‘Priručnik za sportaše’.

Ana piše o psihologiji jer je u njenom sportu to najvažnije. Psiha i koncentracija.

Psihički najteži sport

- Istraživanja su pokazala da je streljaštvo psihički jedan od najtežih sportova. Na natjecanjima mora biti potpuna tišina, mobiteli se gase - kaže Ana.

Tako je bilo nekad. Sad su nova pravila.

- Uveli su da se tijekom natjecanja pušta glazba. Kakva? MTV hitovi, gazbena tema iz filmova o Jamesu Bondu i slično. Puno mi je bolje kad je neka pjesma koju ne znam jer onda ne pjevušim u sebi. Ali sviđa mi se novo pravilo. Bolje mi je kad tijekom natjecanja ne čujem onaj sitni žamor, škripu... Mnoge djevojke pucaju s čepićima u ušima, ali ja ih ne nosim - zaključuje Ana Kobilšek.

  • naočale - 91,50 eura
  • zračna puška - 2400 eura
  • streljačko odijelo - 740 eura
  • rukavice - 26 eura
  • streljačke hlače - 535 eura
  • cipele - 206 eura

Postolje za odlaganje puške je 135 eura, a majica ispod odijela 160 eura.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Iskrivljena antena 25.11.2017.

    Spremna za 1991 godinu

  • DamTi18cm 25.11.2017.

    I ja sam nekada tako...i da. Fizicki nije zamoran ali psihicki. Pa kada zaredas nekoliko losih hitaca...a joj. Grkljan vadim hahahahahahaha

  • Alex555 25.11.2017.

    Ana dušo koristiš premali kalibar , vrijeme je da pređeš na veče...

Komentiraj...
Vidi sve komentare