To je to što me zanima!

Munjeviti s Jamajke: Prije utrka najeo sam se piletine

Bolt je zadivio sportski svijet duplom sprinterskom olimpijskom krunom, na 100 i 200 m. “Munja” s Jamajke na OI-u je postala nova superzvijezda
Vidi originalni članak

Što sam radio prije utrke? Iskreno? Ustao sam oko podne, onda mi je maserka donijela pileće medaljone. Kad sam došao na stazu, htio sam još, ali trener mi je dopustio još samo dva jer kaže da nije dobro prejesti se prije utrke, opisao je Usain Bolt dan uoči svog 22. rođendana, dan kad je ušao u povijest, postao legenda.
“Lightning Bolt” ili “Munja” odrastao je u Trelawnyju, na farmi slatkih krumpira na sjeveru Jamajke, blizu mjesta gdje je živio Ben Johnson prije nego se odselio u Kanadu. Baš kao i Ben Johnson prije 20 godina, zadivio je sportski svijet. Samo, Johnsonova je slava kratko trajala. Pao je na dopinškom testu i ostao bez olimpijskog zlata iz Seula te svjetskog rekorda. Mnogi se boje da će Boltova priča slično završiti. No Usainov otac Wellesley već je otkrio “doping” svog sina - upravo slatki krumpir iz Trelawnyja, koji je “hrana za mozak”.
S visinom od 196 cm ne izgleda kao sprinter, ali svoju konstituciju savršeno je prilagodio sportu kojim se bavi. Dugačkim koracima “ždere” stazu puno lakše od suparnika i ostavlja ih daleko iza sebe. Njegove fizičke predispozicije zapravo su bolje za 400 m, ali Bolt ne voli tu disciplinu, a ne voli ni pričati o njoj. Ipak:
- Obećao mi je da će trčati 400 m 2014. godine - najavio je Bert Cameron, svjetski prvak na 400 m iz 1983., trenutačno trener jamajčanskih 400-metraša. I prognozirao:
- Istrčat će 42,5 (svjetski rekord Michaela Johnsona je 43,18, op.a.).
Kad je Bolt u pitanju, nije nemoguće. No prije svega napast će treće zlato u Pekingu, u štafeti 4x100 m.
- Prije toga želim se dobro odmoriti i naspavati. Žao mi je što sad nisam u sandalama - priznao je Bolt.
U sandalama ne bi mogao do rekorda, no s obzirom kako dominira, valjda bi i takav bio brži od većine protivnika.

PRVI S DUPLOM KRUNOM NAKON LEWISA
Prije Usaina Bolta na 100 i 200 m na jednim olimpijskim igrama slavilo je samo osam sprintera, a Posljednji je bio Carl Lewis 1984. godine. No Bolt je prvi koji je do oba zlata dotrčao uz svjetske rekorde.

KONAČNO SE IZJEDNAČIO S IDOLOM
Boltov idol je Don Quarrie, jamajčanski sprinter koji je briljirao 70-ih godina i jedan od prvih ljudi koji je 200 m trčao ispod 20 sekundi. Quarrie je posljednji istovremeno držao svjetske na 100 i 200 m.

OD PLESA I KRIKETA DO REKORDA

Usain Bolt rođen je 21. kolovoza 1986. u Trelawnyju, a odrastao je na farmi slatkih krumpira koje obožava. Majka Jennifer i otac Wellesley, uz njega, imaju i kćer Sherine.
Kao dječaka zanimao ga je ples, a prva mu je sportska ljubav bio kriket. No kad je trener vidio koliko je brz, preporučio mu je da se bavi atletikom. I tako je počela legenda o “Munji”.
Imao je 16 godina kad je Jamajka organizirala svjetsko juniorsko prvenstvo. Na njemu je prvi put svijetu pokazao talent osvojivši zlato na 200 m, te srebra u štafetama 4x100 i 4x400 m.
U svibnju ove godine istrčao je svjetski rekord na 100 m (9,72) i “zapalio” svijet. Tek uoči početka Igara potvrdio je da će trčati “stotku”, jer mu je glavni cilj bilo zlato na 200 m.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • marenda 22.08.2008.

    me me prava ptica trkačica

  • johny7 21.08.2008.

    bas me zanima kad je bio spermij za kolko je ostavio ostale spermije

Komentiraj...
Vidi sve komentare