To je to što me zanima!

Najveće face Igara: Sidney Crosby i kanadski hokejaši

USPJEŠAN DOMAĆIN: Kanada je najuspješnija zemlja Zimskih olimpijskih igara sa čak 14 zlatnih odličja, a Obama je zbog njih izgubio sanduk piva
Vidi originalni članak

Yes, yes, Canada. Nyet, nyet, Soviet, visio je transparent za vrijeme četvrtfinalne utakmice Kanade i Rusije. Od hokejaša se očekivalo zlato, ostalo bi bilo ravno katastrofi. A Ruse na Zimskim olimpijskim igrama nisu pobijedili od 1960. Pobijedili su ih, kao i Slovake u polufinalu. U finalu ih je čekao SAD.
Predsjednik SAD-a Barrack Obama uoči susreta okladio se s kanadskim premijerom o ishodu utakmice u sanduk piva. Diljem Kanade deset milijuna ljudi izišlo je na ulice, trgove i gledalo susret na videozidu. Njihov junak Sydney Crosby, kojeg u četvrtfinalu i polufinalu nije bilo nigdje, zabio je zlatni gol u produžetku i donio Kanadi zlato. To im je 14. u Vancouveru, čime su najuspješnija zemlja na Igrama. SAD ima 37 medalja, od čega devet zlata. Tri medalje donio im je Bode Miller, kojeg su ispratili kao gubitnika i pijanca. Kleli su se u Lindsey Vonn. Za Millerom je ostala kratka za medalju.

1. ZANIMA NA SAMO ZLATO, OSTALO JE KATASTROFA
Otkad je Vancouver određen za domaćina ZOI-ja, pred hokejaše je stavljen samo jedan zadatak - zlato. Sve ostalo bilo bi veliki neuspjeh. Kanadski hokejaši kažu da nikad nisu bili pod takvim pritiskom. Izdržali su i zlatnim golom u produžetku donijeli zlato
2.IMA PANCERICE KOJE SAME OSVAJAJU ZLATNE MEDALJE
Simon Ammann osvojio je dvije zlatne medalje u skijaškim skokovima. Nakon proglašenja Austrijanci su ga optužili da ima pancerice koje mu omogućuju dulji let i nisu dopuštene. Švicarac je i u Salt Lake Cityju osvojio dva zlata.
3. BJOERGEN KAO JANICA KOSTELIĆ
Norvežanka Marit Bjoergen najuspješnija je olimpijka u Vancouveru. U skijaškom trčanju osvojila je pet medalja. Tri zlata i srebro, kao Janica Kostelić prije četiri godine, te jednu brončanu. Norvežanka ima astmu, a Svjetska antidopinška agencija dopustila joj je da koristi lijek koji je inače na listi nedopuštenih. Zbog toga ju je “napala” Poljakinja Justyna Kowalczyk, koja tvrdi da je to glavni razlog njezina uspjeha.
4. KONAČNO UZEO ZLATO
Bode Miller u Svjetskom kupu ima 32 pobjede, sa svjetskih prvenstava ima četiri zlata... Nije imao olimpijsko. U Salt Lake Cityju Amerikanci su od njega tražili da uzme medalja koliko i plivač Michael Phelps u Pekingu. Slomio se i nije uspio. Uoči Vancouvera su ga otpisali, a Bode Miller im je vratio s tri medalje. Jedna je zlatna.
5. TEEMU IDE U LEGENDU
Finskom hokejašu Teemu Selanneu (39) ovo su bile pete Zimske olimpijske igre. Ima tri medalje, broncu iz Nagana i Vancouvera te srebro iz Salt Lake Cityja. Najuspješniji je u povijesti ZOI-ja prema broju poena. Ima ih 37.
6. BRAČNI PAR JE USPIO
Shen Xue (31) i njezin suprug i klizački partner Zhao Hongbo (36) zajedno kližu 18 godina. Na ZOI-ju su uvijek ostajali korak do medalje. Umirovili su se prije tri godine, a uoči Vancouvera vratili i osvojili zlato.
7.UZ MEDALJU JE OSVOJIO I DJEVOJKU
Amerikanac Charlie White u paru s Meryl Davis osvojio je srebrnu medalju u umjetničkom klizanju. Na proslavi medalje zaveo je, po mišljenju mnogih, najljepšu olimpijku, plavokosu Tanithu Jessicu Belbin, koja se ludo zaljubila.
8. SLOMLJENA REBRA NISU PROBLEM
Dok se zagrijavala za nastup, Slovenka Petra Majdič izletjela je u zavoju sa staze i pala u duboki jarak na kamenje. S četiri slomljena rebra doskijala je do cilja, gdje je pala u nesvijest. Osvojila je brončanu medalju.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare