To je to što me zanima!

Najveći derbi: Ćiro vs. Mamić, poznanici još od 1981. godine

DUGOVJEČNI Zdravko Mamić i Ćiro Blažević upoznali su se prije 33 godine. Bili su prijatelji, kumovi, poslovni partneri, a završili su na sudu. Danas opet "ratuju"
Vidi originalni članak

Kineski restoran u Jurišićevoj ulici u Zagrebu. Godina 1981. Za stolom sjede Pero Zlatar, Silvije Degen i Ćiro Blažević. Prilazi im Zdravko Mamić.

- Moj brat Stojko je po svim kriterijima najbolji igrač Dinama, ali je osuđen na kaljenja, pa mora u drugoligaša GOŠK Jug - obratio se Zdravko Mamić Blaževiću za pomoć.

- Neka mi se Stojko odmah sutra javi - energično je odgovorio Ćiro Blažević.

Bio je to prvi susret Mamića i Ćire.

- Sjećam se kao da je bilo jučer. Prišao nam je jedan zgodan, vitak i agresivan mladić - prisjeća se Ćiro, čiji je šarm odmah osvojio Mamića.

- Impresionirao me brzinom reakcije, kako je bio susretljiv, pristupačan, korektan - Mamićevo je sjećanje na upoznavanje.

Poslije 33 godine Mamić i Ćiro na suprotnim su stranama. Zajedno su prošli puno. Bili su prijatelji, vjenčani kumovi, poslovni partneri... Mlađahni Zdravko educirao se i nadahnjivao uz elokventnog i živopisnog Ćiru Blaževića.

- Kad je Ćiro bio trener Dinama, 1982., organizirao sam da mu na putu od maksimirskog tunela do klupe publika baca pod noge tisuću gladiola - rekao je Mamić.

Bili su to njihovi sretni dani. No 1983. Ćiro je odlazio iz Dinama u švicarski Grashopper. U hotelu Intercontinental napravio je oproštajnu večeru i pozvao najbliže prijatelje.

- Nas tridesetak za stolom plakali smo kao kišna godina. Znali smo da iza njega ostaje golema praznina. Patio sam za njim - pričao je Mamić, koji je Ćiru vratio u Dinamo 1992. godine.

No "brod" kumova s vremenom je iz bonace ušao u nemirne vode, pale su prijetnje i ružne riječi, bilo je uvreda s obje strane, pa danas Ćiro za Mamića govori da mu je "j..ao majku" a Mamić Ćiri da je "veći neprijatelj od četnika i Ahmadinedžada"...

Puno je vremena prošlo od njihova prvog susreta u Jurišićevoj ulici. Kineski restoran u međuvremenu je postao argentinski, poslije je bio meksički...

- Eh, tko zna što bi bilo da nisam te večeri došao jesti. Naš susret sve je promijenio. Mislim da bi svijet svakako bio siromašniji da se nismo sreli - nasmijao se Ćiro.

Kao što bi dvoboj Zadra i Dinama bio siromašniji da u glavnim ulogama nisu Ćiro i Mamić. Subotnji se igra od 15 sati.

Mamić ga smijenio, Blažević ga tužio

Ćiro se vratio u Dinamo 1992. nakon što su "modri" završili na petome mjestu i sljedeće godine osvojio naslov. S Mamićem je zaratio 2003. te su završili na sudu.

"Zdravko Mamić me uništio i neka mu to bude na savjesti", Ćiro tvrdi da je Mamić gazda HNL-a

"Ćiro je 2011. trebao biti trener umjesto Čačića, no nije se javio", Mamić ga je zvao u Iran

Idi na 24sata

Komentari 32

  • apachy70 18.10.2014.

    ......kume pa sta to radis....? vezbam za film , i ti ćeš da vezbas, ali sutra! ...

  • boubou 18.10.2014.

    ova sportska -tv.org je tolika katastrofa kad ce vise neko to ukinuti da se ne nadam pracenju hnl-a(nedam novce za arenu), strasno jos nisam dozivio stream bez konstatnih prekida a o kvaliteti slike da i ne govorim

  • šanto5 18.10.2014.

    kume, kume,....izgori ti ....

Komentiraj...
Vidi sve komentare