To je to što me zanima!

Naši u NBA ligi: Šarić je postao najveći misterij, on se još traži

ČUTURINA ANALIZA Dragan Bender je igrač visokog IQ-a, Bojan Bogdanović će i u kaotičnim Netsima izboriti ugovor života, a Mario Hezonja je šuter kojem ne ide šut (4-22)
Vidi originalni članak

Sezona 2016/17. ponudila je najveći broj hrvatskih igrača u NBA ligi - imamo ih šestoricu. Ovime je nadmašena sezona 2004/05., kad su u NBA igrala petorica Hrvata.

Nakon povratka Ukića u Europu čak četiri sezone tamo smo bili bez ijednog igrača. No nova generacija promijenila je cjelokupnu sliku naše košarke – uz veliko pitanje koliko će ta činjenica imati pozitivnog utjecaja na rezultatske domete naše reprezentacije. Usporedbe radi, Kanađani ih imaju jedanaest, ali ih dugo nema na velikoj sceni.

Neka dva tjedna nakon službenog početka sezone već se može procijeniti kakav će status igrači imati do kraja sezone. Dragan Bender će kao najviši hrvatski izbor NBA drafta ikada (4.) već u prvoj sezoni od Phoenixa inkasirati više od 4 milijuna dolara, a kao igrač visokog IQ-a, sa svojih 215 u perspektivi sposoban igrati sve pozicije, izazovan je materijal za dugoročno razvijanje.

Najmlađi NBA igrač sezone dobiva sitne minute (protiv Portlanda značajnih 20, uz 10 poena), za nešto više nedostaju mu fizikalije...

Za Ivicu Zupca, igrača Lakersa, u ovom je trenutku vrlo važna spoznaja da nije prebačen u razvojnu ligu – iako je bio biran u drugoj rundi drafta, očito mu vjeruju. Rekonstruiranim Lakersima ide solidno (4-4), a gotovo bi se šokantnim mogao okarakterizirati podatak da je Zubac u pobjedi protiv vrlo dobre Atlante dobio čak 19 minuta.

Rudež miran, zaradio je mirovinu

Za Damjana Rudeža, koji je otkazao reprezentaciju kako bi izborio novi ugovor u NBA, potpis u Orlandu bio je vrijedan – NBA penzije. Kako će za 30-godišnjeg Rudeža ovo biti treća NBA sezona, kad napuni 50 godina, imat će pravo na 11.000 dolara godišnje. Svaka minuta i poen samo su dobrodošao bonus.

Iz preostalog trojca, s boljim igračkim statusom, svaki je zanimljiv na svoj način. Bojan Bogdanović u toj priči nije sporan, ima tretman startera u Brooklynu i dobre brojke (28 minuta, 15 poena, 4 skoka), šteta je samo što igra u prilično kaotičnoj situaciji.

Preuzimanjem organizacije od ruskog oligarha Prohorova 2009. imali su ambicije do neba, pa se nisu ostvarile, pa mijenjaju planove, igrače, trenere i menadžment kao čarape. Od naskuplje momčadi NBA postali su najjeftinija u dvije sezone. No to s Bojanom ne bi trebalo imati nikakve veze - ako ovu sezonu odigra dobro, bit će u prilici idućeg ljeta potpisati basnoslovni višegodišnji ugovor.

Druga NBA sezona za “čudo od djeteta” Marija Hezonju u Orlandu nije baš krenula idealno. Ako je prva sezona za 5. izbor prošlogodišnjeg drafta bila učenje - a jest, druga bi trebala biti sezona proboja. No zasad ima samo minute (17) i ulazi s klupe, brojke su “tanke”.

Kad šuter puca 4-22m nije dobro...

Za izrazito samopouzdanog šutera 30 posto šuta iz igre i trice ukupno 4-22 su za zaborav. Dobro, sezona je još mlada.

Dario Šarić je najveći misterij. Philadelphia godinama sakuplja visoke izbore drafta, ali nikako da napravi kompetitivnu momčad. Imaju i puno peha, u seriji ozljeda im se ozlijedio i prvi izbor drafta Simmons.

Sixersi imaju čistih 0-6, a u toj situaciji Šarić počinje kao “četvorka”, ima minute (25), ali… Osim sjajnog učinka protiv Orlanda (21 poen), još se traži. I dalje je nepoznanica što može u (n)ovoj konkurenciji. Budući status vjerojatno neće ovisiti isključivo o njemu samome nego i o povratku Simmonsa (za sada neodređen) i vizijama Sixersa, koji imaju prostora do “salary capa”.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • montello 10.11.2016.

    phila play off nece vidjet da momčad ima par dobrih igrača ne bi ni imao ovaku minutažu

  • JP19 10.11.2016.

    Saric igra vrlo dobro u zadnje vrijeme,evo jutros ostvario double-double protiv Pacersa....Zanima me samo da li ce Hamilton igrat za Hrvatsku jer je vrlo dobar igrac....

Komentiraj...
Vidi sve komentare