To je to što me zanima!

Neredi po cijeloj Italiji - Navijači u ratu s policijom

Zbog ubijenog navijača Lazija u nedjelju huligani u cijeloj Italiji napadali policiju i zapalili zgradu Talijanskoga olimpijskog odbora u Rimu
Vidi originalni članak

Nisam ciljao nikoga. Bio sam 200 metara udaljen, kako sam mogao ciljati, riječi su Luigija S., policajca koji je, kako bi zaustavio nerede huligana blizu Arezza, nehotice ubio Gabriela Sandrija, navijača Lazija.
- Prvi sam metak ispalio u zrak. Drugi dok sam bježao. Proklet bio, uništio sam dvije obitelji, svoju i žrtvinu - rekao je policajac.
Policija je priznala pogrešku i zajedno s talijanskim vlastima istražuju što je pošlo po zlu. Navijači su u nedjelju navečer opkolili zgradu Talijanskog olimpijskog odbora u Rimu, provalili u nju i počeli pljačkati urede. Prema policijskoj zgradi bacili su dvadesetak baklji, zapalili automobile, okrenuli autobus... U Sieni su ulice bile pune transparenata s natpisom “ubojice”, u Milanu je 400 navijača izvikivalo antipolicijske slogane, a u Bergamu je policija upotrijebila gumene metke i suzavac. Više od 40 policajaca na kraju dana završilo je u bolnici, a jedan je teže ozlijeđen.

JAO SI GA POLICIJI
U veljači u Cataniji u neredima navijača bombom je ubijen policajac Filippo Raciti.
- Tada se nogomet zaustavio. Ubili ste bez razloga navijača i nikome ništa - poručili su navijači policiji. Na blogu ubijenog navijača osvanula je prijeteća parola “10-100-1000 Racitija”.

TALIJANI PREKIDAJU PRVENSTVO?
Talijanski ministar sporta Giovanna Melandri rekao je kako bi natjecanje u talijanskom prvenstvu moglo biti suspendirano na nekoliko tjedana.
Nakon smrtnog slučaja navijača Lazija, silnih navijačkih nereda i obračuna s policijom, te mnogobrojnih demonstracija nasilja, talijanski ministar sporta Giovanna Melandri razmatra mogućnost prekida prvenstva na duže razdoblje... - Upitao sam nogometne autoritete postoji li mogućnost prekida talijanskog nogometnog prvenstva na nekoliko tjedana – priopćio je novinarima Melandri. Nacionalno vijeće formirano za borbu protiv huliganizma predložilo je, pak, zabranu putovanja navijačima na sve gostujuće utakmice. Međutim, Giancarlo Abete, predsjednik Talijanskog nogometnog saveza, ne slaže se s ovim prijedlozima... - Iza nas je vrlo tužan dan. Moramo saslušati sva mišljenja i održati sastanke na svim razinama kako bismo donijeli najbolju odluku. U ovome trenutku riskantno je bilo što reći, jer ne znamo što će se dogoditi. Međutim, ne slažem se da bi odgoda natjecanja ili zabrana odlaska navijača na gostujuće utakmice riješila naše probleme. Ne mogu zamisliti situaciju za 10 godina u kojoj će navijači svoju momčad moći gledati jedino na televiziji. No, sada je nezgodno bilo što govoriti. Sigurnost gledatelja na stadionima nam je najvažnija i prioritet pri donošenju bilo kakve odluke – izjavio je Abete za radio Anch'io Sport. (Totalsport)

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare