To je to što me zanima!

Nitko nije razbio Bavarce kao Dinamo: Bome smo ih maznuli

Sjeli smo svi na vlak i putem se zafrkavali da ćemo ih "maznuti" usred Münchena. Bome jesmo, prisjetio se Zambata (75) velike Dinamove 4-1 pobjede '63. godine...
Vidi originalni članak

Real Madrid je lani slavio na Allianz Areni 4-0. Bayern je tako kod kuće razbio još samo - zagrebački Dinamo. Dugo je poraz od Dinama Bavarcima bio najteži domaći poraz u povijesti svih europskih natjecanja. 

Točno 51 godinu prije Realovog slavlja u Münchenu, Škorić, Zambata i Lamza razbili su Bayern kao nitko prije. Bilo je 4-1 u prvoj utakmici osmine finala Kupa velesajamskih gradova 1963. godine. U drugoj je bilo 0-0 i Dinamo je prošao.

- Sjeli smo na vlak i putem se zafrkavali da ćemo ih "maznuti" usred Münchena. Bome jesmo - prisjetio se povijesnog Dinamovog slavlja Zambata koji je zabio dva gola.

Veliki Sepp Maier na golu minhenskog Bayerna primio je još po gol od Jerkovića i Kobeščaka. Na Dinamovom golu bio je Zlatko Škorić koji je poslije otišao braniti u Bayern. Dinamo je te godine došao do finala gdje je bolja bila Valencia.

Četiri godine kasnije Dinamo je došao do povijesnog uspjeha, osvojio je jedini europski trofej u povijesti hrvatskog klupskog nogometa. Kup velesajamskih gradova prethodnik je Kupa Uefa, odnosno današnje verzije Europske lige, što mnogi osporavaju, ali demantira ih Uefa na službenim stranicama.

Ždrijeb je 52 godine nakon Dinamove povijesne pobjede u Münchenu spojio ove dvije momčadi. Večeras od 20,45 sati Dinamo gostuje na Allianz Areni nakon senzacionalnog rušenja Arsenala u prvom kolu Lige prvaka. 

Mogu li se "modri" nadati novom čudu? Realno, teško. Bayern je prošle sezone zabio sedam komada Šahtaru na Allianz Areni, šest je u mrežu primio Porto... Možda bi bilo najbolje da dinamovci i stručni stožer detaljno prouče kako Augsburg igra protiv Bayerna. U svibnju ove godine Augsburg je slavio 1-0 na Allianz Areni, a ovoga mjeseca izgubio je 2-1 nakon velikog sudačkog poguranca za Bayern i smiješnog penala koji su Bavarci dobili na poklon.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • gordi 29.09.2015.

    jedini koji demnatiraju da je kup velesajamskih gradova danasnja europska liga su hajdukovci. takodjer je bitno nadodati da su tada u ligi prvaka pravo nastupa imali samo klubovi koji su bili prvaci u svojoj zemlji, tako da je kup velesajamskih gradova bilo jace natjecanje od lige prvaka

  • tenisnbasuradnja103 29.09.2015.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 5 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 2 lake opomene i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • Mika75 29.09.2015.

    To je bila ekipa, sa vlakom na gostovanje protiv Bayerna i sa ogromnim srcem!! To se danas samo može sanjati!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare