To je to što me zanima!

Nogometaši u budućnosti: Superiorni poput robota

Istraživanje najvećih svjetskih stručnjaka za razvoj sporta pokazalo da će današnji nogomet kao takav vrlo brzo postati povijest
Vidi originalni članak

Slobodna sudačka procjena, zaleđe, simuliranje faula, pa čak i umor - sve bi to uskoro mogla postati prošlost kad je riječ o nogometu. A i nogomet će uskoro prestati biti sport i postat će znanost - igrači će biti roboti, a treneri laboratorijski stručnjaci. Do tog zaključka došla je organizacija The Orange Future od Football report prikupljajući podatke najvećih stručnjaka za razvoj sporta.
Oko 2020. sucima će pomagati mikročipovi, koji će milimetarski precizno odrediti je li napadač u zaleđu ili nije te detektirati intenzitet određenoga kontakta pomoću kojeg će sudac znati hoće li svirati prekršaj.
Nauka o izdržljivosti ljudskog tijela od nogometaša će stvoriti neumorne trkače, a šanse za ozljedu svest će se na minimum.
- Ljudsko tijelo ima dijelove koji još nisu potpuno istraženi. Sindrom natprirodne moći javlja se samo u određenim situacijama, a mi ćemo pokušati otkriti kako da ga sami 'proizvedemo’ - rekao je Dave Reddin, bivši kondicijski trener engleske ragbijaške reprezentacije, koji se odnedavno bavi spomenutim problemom.
Do 2020. godine trebala bi se  potpuno razviti nanotehnologija, koja će lakoćom nadopunjavati tijelo potrebnim mineralima, ubijati bakterije te vrlo brzo sanirati ozljede. Najveći šok čeka trenere, koji će za vođenje nekog ozbiljnoga kluba uskoro morati biti “Einsteini”.
Oni će tako, predviđaju stručnjaci, na utakmici biti ispred kompjutora, na koji će stizati informacije o pojedinim igračima, kompjutori će čak računati i kojom će taktikom najlakše do pobjede. To više neće imati veze s nogometom.

ODGAĐANJE UTAKMICA ODLAZI U POVIJEST
Za nogomet više neće postojat led, snijeg, pljusak, točnije neće više biti odgađanja utakmica. Već 2020. stadioni će biti opremljeni tehnologijom koja će moći proizvoditi vlastitu klimu, točnije sami stvoriti idealne uvjete za nogometnu utakmicu.

KOMPJUTORI RAČUNAJAU NAJBOLJU TAKTIKU
Tehnologija će pratiti svaki pokret igrača i zabilježene informacije odmah će se slati treneru. On će tako već tijekom utakmice moći promijeniti sve ono što njegovi igrači ne rade dobro, ali i pronaći najbolju taktiku prema načinu igre protivnika.

TELEVIZIJSKE KAMERE NA CIJELOM TERENU
Sadašnji prijenosi utakmica postat će prošlost, a budućnost kamere kojima će se moći pratiti apsolutno svaki djelić terena. One će se moći rotirati za 360 stupnjeva i emitirati sliku iz kuta i visine koju god poželimo. Točnije, režiser prenosa.

VIRTUALNI NOGOMET IDENTIČAN PRAVOM
Za desetak godina kompjutorska industrija toliko će uznapredovati da će se teško uočiti razlika između utakmice koju gledate na televizoru i one koju ćete igrati na tadašnjim konzolama. Grafički prikaz bit će isti.

ČIPOVI PROTIV POGREŠKE
Na svakom igraču bit će postavljeni mikročipovi, koji će sucima precizno govoriti nalazi li se igrač u zaleđu. Mogućnost pogreške je ravna nuli. 

GENETIKA ĆE 'STVORITI' ROBOTE
Nauka o izdržljivosti ljudskog tijela bit će blizu savršenstva, igrači će biti mnogo izdržljiviji nego danas, a mogućnost ozljede drastično manja.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • dado6612 15.02.2008.

    slažem se sa tobom Baki,ne bude to to,bolje je ovako kada sve ovisi o ljudskom faktoru,o ljudskoj pogrješki,ona pametna lopta je previše,a kamoli sad i ovo,bezveze,ako to bude realizirano ja se prestajem se baviti nogometom

  • gmolak 15.02.2008.

    Jao pa šta ću i to doživjet,napokon vrijeme bez nogometa.....

  • udrugabu 15.02.2008.

    ..a ko će to gledati?Možda isto roboti..

Komentiraj...
Vidi sve komentare