To je to što me zanima!

Nova Červarova taktika: Ne treba mu ni golman...

INOVATOR LINO: Balić mu je malo igrao na crti, Voriju je našao mjesto na krilu, na kraju je protiv Mađara igrao bez golmana. I opet osvaja medalje.
Vidi originalni članak

Ma što sad izvodi ovaj tip? Kakvi su mu to kartoni, pitali su se malobrojni gledatelji na tribinama gledajući novog trenera Zagreba 2000. godine. Čovjek s naočalama skakao je uz teren, a u rukama je držao kartone u nekoliko boja. Tako je najbolje funkcionirao, podizanjem kartona pokazivao je igračima što im je činiti u kojem trenutku.
- Uvijek sam pokušavao biti inovator iako su moje metode često izazivale polemike - govorio je Lino Červar tijekom SP-a u Hrvatskoj prošle zime, malo nakon što je svijetu predstavio ideju prema kojoj je Ivano Balić pivot, a Igor Vori srednji vanjski. Pa se usred napada zamijene, a protivnici se - pogube.
- Balić se mora više kretati, biti aktivniji u izlasku po loptu - objasnio je tu ideju Lino.
I nije to bilo prvi put da je Vorija, najboljeg pivota na svijetu, stavljao u drugu poziciju.
- Nemam lijevo krilo? Nije problem, imamo Vorija - zaključio je Červar uoči EP-a u Švicarskoj 2004. godine. Sulić je bio pivot, Vori se priključivao i takva Hrvatska bila je četvrta.
- Imamo neke nove taktičke varijante i za EP u Austriji - najavio je Lino nedavno.
Već protiv Mađarske u pripremnoj utakmici pokazao je na što je mislio. Ako ostanemo s igračem manje, Červarovo rješenje je - izvaditi golmana. I nije uopće izgledalo loše.
- Malo ćemo se na ovom turniru i sakrivati od protivnika, nećemo otkriti baš sve taktičke finese - rekao je izbornik.
Ako je rukomet bez golmana sakrivanje, tko zna što je sljedeće.

IGRAČ MANJE, GOLMAN VAN
Duvnjaka su suci isključili, ali Hrvatska je u napad krenula sa šest igrača. Balić je odjenuo “marker”, a gol je bio prazan. Svi su se u čudu pogledavali, a Lino nije mogao sakriti osmijeh. Pogotovo nakon što smo u dva takva napada zabili - dvaput.

BALIĆ PIVOT, VORI SREDNJI VANJSKI
Balić na crti, a Vori na srednjem vanjskom - tu je ideju Lino primjenjivao tijekom SP-a u Hrvatskoj. Uzeo je srebro, znači - uspio je.
- O toj ideji raspravlja se među njemačkim trenerima, a čim ih to zanima, znači da nije luda ta moja zamisao - ponosno je govorio Červar. Vorija je na krilo stavljao samo u Švicarskoj, vjerojatno ni Balić u Austriji neće biti pivot. Vrijeme je za nove ideje.

ŠARENI KARTONI
Šest godina prije dolaska u Zagreb Lino je radio u Italiji. Donio je šarene kartone, kojima je igračima pokazivao koju će kombinaciju u kojem trenutku odigrati. Danas kartone pokazuju njemu. Žute i crvene.

BEZ PERE METLIČIĆA
Krećemo u pripreme za Olimpijske igre u Londonu, objasnio je Červar odluku da na EP u Austriji ne povede Petra Metličića, vođu momčadi u svim uspjesima od Portugala do danas. Iako u momčadi više nema najvažnije karike, cilj je i dalje medalja. I zato je ova Linina inovacija drukčija od svih ostalih. Uspije li nekako s Kopljarom i Buntićem doći do zlata, Harry Potter će biti mala beba...

Idi na 24sata

Komentari 3

  • user_18412 09.01.2010.

    kakvi carevi kad igraju bez golmana haha! i onda duvnjak lovi one lobove :D

  • histrica75 09.01.2010.

    Barem smo u tome prvaci svijeta bez konkurencije. Prije takmičenja podići do nebesa, a nakon takmičenja tući po koljenima. Neki puta imam osjećaj da se jedva čeka neki neuspjeh pa da se pljuje po nekome...Sretno dečki...

  • matasasabljaki 09.01.2010.

    Sve je to dobro dok se neizgubi a kad se izgubi svi ce kritizirati

Komentiraj...
Vidi sve komentare