To je to što me zanima!

Novi europski krah Cibosa: Vrijeme za promjene?

Kako stvari stoje, drugu godinu zaredom cibosi neće među najboljih 16 u Europi. U igri ih ostavlja još samo 'luda i nemoguća' teorija
Vidi originalni članak

Pogled na osamdesete godine prošlog stoljeća nudi samo sjetu na slavne dane jednoga velikoga kluba. Kluba koji je u tom razdoblju osvojio četiri europska trofeja. No to je bilo razdoblje košarkaškog romantizma, a sport nije bio biznis u kojem se sve vrti oko novca potrebnog za dovođenje najboljih igrača. Cibona je tada živjela od “proizvodnje” i domaćih talenata.
Danas, kad za opstanak u vrhu treba jaku financijsku strukturu, nema novac, ali ni domaće talente. U domaćim je krugovima predmet sprdnje jer ima jednoga Hrvata u petorci, a u europskim jer ni takva nije konkurentna.
Kako stvari stoje, drugu godinu zaredom cibosi neće među najboljih 16 u Europi. U igri ih ostavlja još samo teorija.
Zadnju u nizu katastrofa koje Cibona prolazi po Europi (s izuzetkom Milana) proživjela je u Le Mansu, kod kluba koji je izgubio prvih 12. I samo zato što je i to “polovna” momčad, naš je prvak izgubio “samo” sa 13 razlike.
Skori kraj sudjelovanja u Euroligi Ciboni će barem dati priliku vidjeti s kakvim igračkim kadrom završiti sezonu. S četvoricom stranaca ili s nešto manje. Nemotivirani Ayuso sve je bliže izlaznim vratima, Kelley je i dalje hakler bez rezona. Hoskin dobro igra, ali kad je tako, Cibona gubi. A jedina je konstanta “starosjedilac” Warren. “Domaći talenti” također su sumnjivi, ali barem nisu tako skupi.

SVETI NIKOLA I KUP KORAĆA
Nikola Plećaš zabio je čak 40 koševa u uzvratu finala prvoga Kupa Radivoja Koraća protiv OKK Beograda 1972. To je bio prvi europski trofej za Cibonu, koja se tad još zvala Lokomotiva.

PRODUŽETAK ZA KUP KUPOVA
Od 1980. do 1987. Cibona je osvojila čak 14 trofeja. Prvi europski bio je Kup kupova 1982. U Bruxellesu je s 34 poena briljirao Andro Knego, a Real Madrid pao je 96-95 nakon produžetka.

PRVI PUT NA KROVU EUROPE
Real je bio protivnik Cibone i na putu do prvog naslova europskog prvaka (1985.). Pobjeda u Zagrebu, poraz u Madridu, a u majstorici u Ateni 87-78 uz 36 Draženovih koševa.

NA DOČEKU 6000 LJUDI
Godinu poslije u Budimpešti cibosi su srušili Sabonisov Žalgiris 94-82. Na dočeku novih/starih prvaka Europe okupilo se 6000 ljudi, danas teško zamislivo i na utakmici.

LABUĐI PJEV 1987. GODINE
Kako su 1986. izgubili prvenstvo od Zadra, cibosi su iduće sezone morali igrati Kup kupova. U finalu u Novom Sadu pobijedili su Scavolini 89-74. Otad osvajaju samo domaće trofeje.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • crouch 24.01.2008.

    neka odu u viktor lenac na remont ! ove godine je zadar prvak ! igraj zadre volim te ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare