To je to što me zanima!

Novi maksimirski travnjak baš kao onaj na Bernabeu

U utorak u ponoć Maksimir će nakon 58 godina dobiti novi travnjak. Platit će ga organizatori U2-a, a dolazi iz Slovačke, jednako kao i onaj madridski
Vidi originalni članak

Nesnosni smrad osjeti se već na pedesetak metara od maksimirskog stadiona. Aluminijske ploče i cerada kojima je travnjak, zbog koncerta U2-a, bio pokriven sedam dana, konačno su maknuti. Mjesto su zauzeli bageri, kamioni, lopate... I 50-ak radnika.
- Ako je trava samo šest sati bez zraka, propada, a kamoli sedam dana - objasnio je direktor stadiona Miljenko Sakoman.
Trava je na Maksimiru posađena 1951. Posadio ju je Milan Sakoman, Miljenkov otac. Njemu je ovih dana najteže. Travnjak kojem je posvetio veći dio života pregazile su 500-tonske dizalice, šleperi od 60, te pozornica od 200 tona. Sve je potpuno uništeno.
- Tata već deset dana ne dolazi na stadion. Jako mu je teško. Maksimirsku travu uzgajao je od prvih dana i teško se miri činjenicom da stiže nova, bolja, modernija - kaže Miljenko.
Trava se baca, a Milan nije htio za uspomenu uzeti ni busen. Dovoljno mu je, kaže, teško.
Nova trava stiže iz Slovačke, s istih polja s kojih je travu uzeo i najtrofejniji europski klub Real Madrid. Dinamo će imati travnjak kakav je na Santiago Bernabeu.
- To je najmodernija trava - kaže Miljenko.
Dinamo 39 godina nije uspio prezimiti u Europi. Pokušali su u klubu angažirati sportske psihologe, svećenike, na sve moguće načine skinuti uroke. Nije išlo.
- Možda je stvar u travi - pričali su Dinamovi navijači, koji su došli odati počast jednom od najstarijih europskih travnjaka.
U petak ujutro na Maksimir će posebnim kamionima stići nova trava. Stotinjak ljudi odmah će krenuti na posao, jer 20. kolovoza Dinamo u Maksimiru dočekuje škotski Hearts. Bit će to prva utakmica na maksimirskom novom ruhu, travnjaku koji krasi europskog velikana - madridskog Reala.

OVA TRAVA SE NE MOŽE USPOREDITI NI SA ČIM
Gotovo je nemoguće opisati koliko se nova trava razlikuje od stare. Trava na Maksimiru sijana je prije 58 godina, prema tadašnjim kriterijima. Nova je posebno uzgajana za nogomet, stara tek godinu i pol. Uzeta je s istog klimatskog područja kao i Zagreb, otporna je na sve klimatske uvjete. Trpi izuzetno visoke temperature, snijeg, kišu... Valjana je s posebnim valjcima, koji imaju čepove, kao kopačke. Ma, ova trava se teško može usporediti s bilo čim, rekao je Miljenko Sakoman.
Radovi će trajati najviše sedam dana.
- Mi do utorka u ponoć moramo biti gotovi, moramo. Do srijede ujutro moraju biti označene sve linije. Nemamo pravo na kiks - završio je direktor stadiona Miljenko Sakoman.

1951. GODINE zasađen je Dinamov travnjak. Tvorac je Milan Sakoman, otac sadašnjeg direktora stadiona Miljenka

2 MILIJUNA KUNA stajat će novi maksimirski travnjak. Troškove pokrivaju organizatori koncerta U2

122 CENTIMETRA širina je role u kojoj stiže nova trava. Rola je dugačka više od 10 m, a debela 4 centimetra

500 DANA stara je nova trava koja stiže iz Slovačke u petak ujutro. Posebno je uzgajana za nogomet i podnosi sve klimatske uvjete

Idi na 24sata

Komentari 13

  • krišpo 16.08.2009.

    Koliko su samo već love utukli u ovo ruglo,mogli su tri nova stadiona napravit.

  • the.king 14.08.2009.

    Bar neka korist od U2-a,pokrivaju sve troškove oko travnjaka.

  • 14.08.2009.

    popušit će travu a crte će pošmrkat

Komentiraj...
Vidi sve komentare