To je to što me zanima!

Novi sport: I cheerleadersice se pripremaju za Olimpijske igre...

MUŠKI SU RIJETKOST U Hrvatskoj cheerleadingom se uglavnom bave djevojke, muški se mogu nabrojiti na prste jedne ruke. No u drugim zemljama je taj omjer 50-50
Vidi originalni članak

Hrvatska ima osam cheerleading klubova i oko 1200 registriranih natjecatelja. I da, u budućnosti će za Lijepu Našu osvajati odličja na Olimpijskim igrama. 


Međunarodni olimpijski odbor prigrlio je cheerleading u svoju obitelj, a riječ je o sportu koji ima 118-godišnju tradiciju te više od 100 nacionalnih saveza i četiri i pol milijuna registriranih natjecatelja.

- Kad ljudi čuju riječ cheerleadersice, odmah pomisle na košarku, odnosno na cure koje plešu tijekom minute odmora. To nema veze s natjecateljskim cheerleadingom - rekla je odmah Slavica Donkov, predsjednica Hrvatskog cheerleading saveza.

Riječ je o vrlo teškom, kompleksnom i zahtjevnom sportu. Svake godine organizira se Svjetsko prvenstvo, a domaćini su Amerikanci. Naravno, u Disneylandu, gdje drugdje?!

 

Prije pet godina osvojili smo SP

- Hrvatska nije tek statist u cheerleadingu. Prije pet godina na SP-u naš je par osvojio prvo mjesto. Treba mnogo trenirati, ako želite složiti pravu ekipu, onda bez pet treninga tjedno nemate što tražiti. Ako ikad cheerleading postane dio Olimpijskih igara, imamo se čemu nadati, nismo mi tako loši - rekla je Donkova, otkrivši što suci traže od cheerleadersica.

- Ocjenjuju se piramida, gimnastika, akrobacije, skok i ples. Nije to lako izvježbati jer minimum je 16 natjecatelja, pa ako na trening ne dođu svi, onda ne možete vježbati određene elemente - kaže Donkova.

MOO priznao i tajlandski boks

Hrvatski cheerleading savez osnovan je 2008. i od tada se svake godine priređuje i hrvatsko prvenstvo.

- U svijetu je broj muškaraca i žena u ovom sportu izjednačen, kod nas su u klubovima uglavnom cure. No nedostaje nam novca, nije lako poslati ekipe na natjecanja. No problema s novim članovima nemamo, sve više djece upisuje se u cheerleading klubove - istaknula je predsjednica.

MOO je priznao i tajlandski boks. I tom sportu se Hrvatska ima čemu nadati jer smo osvojili i zlata na najvećim natjecanjima. Zašto onda ne bismo i olimpijsko odličje... 

Idi na 24sata

Komentari 16

  • F***** Noob 08.12.2016.

    Lepo ih je videti :P ... dogy style :P guze bez celulita mmmm :P ...

  • Joker123 08.12.2016.

    Svaka njima cast al kad vidin sta sve ubacuju a da su neki sportovi zapostavljeni...

  • Redovan 08.12.2016.

    Sljedeci je valcer il?

Komentiraj...
Vidi sve komentare