To je to što me zanima!

Obljetnica državnosti: Od muke Boris je lomio rekete

Prva velika pobjeda Goran Ivanišević u 1. kolu Roland Garrosa 1990. kao 18-godišnjak šokirao je teniski svijet svladavši Nijemca Borisa Beckera
Vidi originalni članak

Te 1990. u ovo se vrijeme također igrao prvi tjedan Roland Garrosa. Tada 18-godišnji Goran Ivanišević igrao je u 1. kolu protiv Borisa Beckera. Trebao je to biti još jedan rutinski meč za velikog Nijemca. Svijet je očekivao lagano slavlje trostrukog wimbledonskog pobjednika. Ipak, Goran je želio svijetu pokazati koliko su Hrvati talentirana sportska nacija. Nakon velike borbe u četiri seta prekrižio se i uzviknuo: 'Toooooo!'. Ivanišević je slavio 5-7, 6-4, 7-5, 6-2. Cijeli sportski svijet bio je u šoku. Njemački tenisač bacao je i lomio rekete dok je Goran slavio jednu od najvećih pobjeda u svojoj karijeri. Francuski komentatori i gledatelji na Phillipe Chatrieru nisu mogli vjerovati kako je naš tenisač sve pogađao toga dana.
- Bio sam koncentriran kao nikad. Sve što sam pokušao sam i napravio - rekao je Splićanin nakon velikog slavlja. Ivanišević je nastavio s pobjedama. U Parizu je do četvrtfinala lako u tri seta dobio Jarryda, Kuhnena i Kroona. U četvrtfinalu ga je zaustavio Austrijanac Thomas Muster. Ipak, Goran se u parovima zajedno s Kordom probio do finala, ali tamo su ipak poraženi. To su bili prvi veliki uspjesi našeg sporta nakon proglašenja državnosti.
Godinu dana kasnije, tijekom najvećeg svjetskog turnira u Wimbledonu, splitski tenisač oštro je osudio agresiju JNA na Hrvatsku i tražio pomoć Međunarodne zajednice. Uvijek je Zec osjećao veliki nacionalni naboj. Na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni nosio je našu zastavu na otvaranju. Kasnije je osvojio dvije bronce, što su bile prve medalje na Igrama u povijesti za Hrvatsku.

TEKMA DINAMA I ZVEZDE NIKAD NIJE ZAVRŠENA
Prvenstvo Jugoslavije 1990. godine završilo je 13. svibnja neodigranom utakmicom između Dinama i Zvezde na Maksimiru. Na kraju je naslov uvjerljivo osvojila Crvena zvezda s 51 bodom ispred Dinama s 40 i Hajduka s 38 bodova. Od hrvatskih momčadi još je u prvenstvu bila Rijeka, koja je na kraju završila 6. i Osijek (16.).

IVICA OSIM U ITALIJU JE POVEO OSMORICU HRVATA
Tih je dana izbornik nogometaša Jugoslavije Ivica Osim objavio popis putnika za SP u Italiji, posljednji na kojem je kao država nastupila SFRJ. U momčadi nije bilo Bobana, koji je suspendiran nakon udaranja policajca na utakmici Dinamo - Zvezda. Osim je u Italiju od Hrvata vodio Ivkovića, Jarnija, Vulića, Jozića, Bokšića, Prosinečkog, Šukera i Panadića.

REPREZENTACIJA IZVIŽDANA
U Maksimiru se pod velikim nacionalnim nabojem igrala prijateljska utakmica između Jugoslavije i Nizozemske. Za Jugoslaviju nitko nije navijao. Tijekom izvođenja himne “Hej Slaveni” gledatelji su okrenuli leđa terenu i zviždali. Stadion je bio preplavljen “nizozemskim” zastavama. Većina igrača i izbornik Osim bili su izvrijeđani.

DRAŽEN U PRVOJ SEZONI IZBORIO FINALE NBA LIGE
Pokojni Dražen Petrović je 31. svibnja 1990. godine sa svojim Portlandom ušao u veliki NBA finale. Pobijedili su Phoenix Sunse 112-109 u šestoj utakmici polufinala Zapadne konferencije. U finalu je Petrovićeva momčad izgubila od Detroita 4-1. Unatoč porazu, šibenski košarkaš je već u prvoj NBA sezoni postigao veliki uspjeh.

NAKON ROLAND GARROSA POLUFINALE WIMBLEDONA
Mjesec dana kasnije Goran je dogurao do polufinala Wimbledona, a Becker ga je zaustavio u četiri seta.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • cheguevara_bih 30.05.2010.

    sta im je Osim bio kriv pa su mu zvizdali, stoka nepismena...Osim je gospodin jedan veliki, u sto se mozete uvijeriti ovdje http://www.youtube.com/watch?v=zetzFVBzZzM

  • rođin rođo1 30.05.2010.

    impresioniralame slika br.3 sa transparentom \"PEĆNIK-KREČARI\" pa visad vidite odakle su sve ljudi dolazili hrvatskoj davat poršku.

Komentiraj...
Vidi sve komentare