To je to što me zanima!

Ona je sudila Euro Superkup, oduševila je i Franka Lamparda

Kada me djevojke vide na TV-u, znaju da je sve moguće, izjavila je Francuskinja koja na velika vrata ulazi u  "muški" svijet nogometa, postavljajući temelje svim ženama...
Vidi originalni članak

Liverpool je u srijedu osvojio UEFA Superkup svladavši Chelsea nakon lutrije penala 5:4 (2:2). Redsima je ovo 4. Euro Superkup, a za Kloppa drugi naslov otkad je stigao na klupu engleskog velikana. 

U prvih 90 minuta su pala dva gola, a zatim se išlo u produžetke gdje je svaka momčad zabila još po jedan gol. Stigla je i drama s 11 metara. Noge su precizne bile sve do pete serije kada je Adrian obranio mladom igraču Chelsea Abrahamu i osigurao pobjedu svojoj momčadi. No priča dana bila je glavna sutkinja Stephanie Frappart.

Živjele žene u nogometu

Ovaj Superkup je poseban i po nečemu drugome, a to je da je po prvi put u povijesti da je sutkinja sudila Europski Superkup. Riječ je o Stephanie Frappart (35) koja je nedavno sudila finale ženskog SP-a SAD-a i Nizozemske, a uvrštena je i za stalnu sutkinju u francuskoj Ligue 1.

Upravo kada je sudila prvu utakmicu u Francuskoj između Amiesa i Strasbourga dočekao ju je transparent domaćih navijača na kojemu je pisalo: 

- Dobro došli na Stade de la Licorne, gospođo Frappart! Živjele žene u nogometu!

Nakon te utakmice francuski su mediji pisali:

- Gledali smo cijelo vrijeme prije utakmice kako je pregledavala teren, kako se zagrijavala, a potom i što je prvo dosudila. Na kraju su shvatili da je od 23 osobe na travnjaku, Stephanie donijela najviše točnih odluka. 

Do tog je trenutka u pet najvećih europskih nogometnih liga samo jednom žena bila glavni sudac i to u Bundesligi kada je put svim sutkinjama otvorila Bibiana Steinhaus 2017. godine. 

Frank Lampard počašćen i oduševljen 

- Puno sam puta govorio da mogućnosti za ženski nogomet nemaju granica i presretan sam što je Stéphanie Frappart postavljena za glavnog suca ovogodišnjeg Superkupa - rekao je predsjednik Uefe Aleksandar Čeferin o odluci da Francuskinja sudi veliku europsku utakmicu.

- Jako sam sretan i čast mi je biti dio ovog povijesnog trenutka - potvrdio je i legendarni igrač, a sada trener engleskog velikana Chelsea, Frank Lampard.

Velik je ovo zaokret i korak naprijed u muškom nogometu, ali i ravnopravnosti muškaraca i žena u svijetu. Iako volimo, gledajući kroz ružičaste naočale, govoriti kako nema stigmatizacije i kako je svaka žena u mogućnosti ostvariti isto što i muškarac, praksa pokazuje da se na žene koje su na utjecajnim pozicijama gleda pod povećalom.

Stephanie je, iako pod povećalom očiju javnosti i cijelog nogometnog svijeta, pokazala da je s razlogom dobila ovu ulogu. U trenutku kada je kročila na travnjak, Stephanie je učinila malen korak za sebe, ali veliki za sve žene u svijetu nogometa. Sudila je skoro pa bez greške, a odlično se nosila i s prigovorima igrača na neke njezine odluke s kojima nisu bili zadovoljni.

Želi pokazati da se može

Stephanie je imala glavnu ulogu djelitelja pravde uz pomoćne sutkinje Manuelu Nicolosi i Michelle O'Neal.

- Veliko je zadovoljstvo pokazati da je sve moguće - rekla je Frappart  i dodala:

- Mlade djevojke me vide na TV-u i znaju da je i to moguće. Nadam se da ću ih potaknuti da slijede svoje snove - izjavila je Francuskinja koja na velika vrata ulazi u  "muški" svijet nogometa, postavljajući temelje svim ženama u budućnosti.

Iako je prva sutkinja u Superkupu, nije i ukupno. Jedna sutkinja je već dijelila pravdu u natjecanjima pod okriljem Uefe, a riječ je o Nicole Petignat koja je sudila tri kvalifikacijske utakmice za Kup Uefe.

Idi na 24sata

Komentari 73

  • 15.08.2019.

    Ja sam isprve mislio da sudi muško jer nisam vidio njezine atribute ali bogami muški su se klanjali.Svaka čast na suđenju.

  • 15.08.2019.

    Ovo je odlična stvar. A komentari kao komentari. Ne možeš ti istjerati Balkan iz Balkanca. Kao većina ovdje je protiv ženskih sutkinja iako im mamica još uvijek doma pere prljave gače. Ali to mačo balkancu ne smeta. Njima smeta sutkinja. Vidjelo se i da igrači s puno više poštovanja prilaze sutkinji, i nije bilo verbalne agresije

  • 15.08.2019.

    Zar to nije on..?

Komentiraj...
Vidi sve komentare