To je to što me zanima!

Peribonio: Bez brige, Alilović je i dalje vrhunski golman...

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Odavno je već jasno da golmani dobivaju, odnosno gube utakmice. U modernom rukometu golman je 50 posto momčadi i njegov je doprinos važan, kaže Peribonio
Vidi originalni članak

Na listi dvadeset golmana koji su nastupili na EP-u u Poljskoj, Mirko Alilović je nakon dvije utakmice - dvadeseti. Posljednji. Od 47 udaraca obranio ih je samo deset, a bez njegova pravog doprinosa Hrvatska neće daleko...

- Odavno je već jasno da golmani dobivaju, odnosno gube utakmice. U modernom rukometu golman je 50 posto momčadi i njegov je doprinos izuzetno važan - kaže Tonči Peribonio (55), legendarni hrvatski golman koji već godinama živi i radi u Njemačkoj.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Trener je golmana u lokalnom niželigašu iz Baden Württemberga, a na Europskom prvenstvu ništa ne propušta. Nije propustio ni poluvrijeme bez ijedne golmanske obrane.

- Jesam li takvo što već vidio? Uh, teško mi se sjetiti... Ali, eto, događa se, pogotovo danas, kad je rukomet sve brži, sa sve više snage i brzine - kazao je Peribonio.

Iako je s 21 posto obranjenih udaraca na dnu golmanskog poretka - usporedbe radi, Danac Landin je na 44 posto - dobri stari Peribonio i dalje vjeruje u Mirka.

- Alilović je odličan golman, dokazuje to već godinama u klubu. Vjerujem da spada u najbolje golmanu u Europi. Međutim, kad dođe u reprezentaciju, kao da ima neku kočnicu. Možda postoji neki psihološki problem, ali meni se čini i da on jednostavno previše želi. Kao da sam sebi stavlja dodatni pritisak na leđa, a ionako je na njemu uvijek ogromna odgovornost - objašnjava Peribonio i dodaje:

- U svemu tome trebali bi mu pomoći suigrači, odnosno obrana. Ne postoji dobar golman bez dobre obrane, kao što nema ni dobre obrane bez dobroga golmana.

U svoje vrijeme on s psihološkom pripremom nije imao problema. Kad bi se s tribina zaorilo: “Tonči, poludi!” , on bi doista i poludio. Branio bi kao lud.

- Golman poput Mirka uvijek mora pozitivno misliti. Nakon svakog primljenoga gola mora ići dalje, zaboraviti istoga trenutka, jer svaka obrana je važna - rekao je Peribonio.

Veliki, najveći golmani ponašaju se baš tako.

- Evo, pogledajte Šterbika . Protiv Njemačke ništa nije obranio cijelu utakmicu, a na kraju je poskidao nekoliko presudnih lopti i Španjolci su dobili. U tome je ključ, nije čak ni presudno koliko golman lopti obrani, bitno je da brani kad je najpotrebnije - kazao je Tonči.

Mirko Alilović je dosad, od četiri poluvremena, pravi bio samo u jednom. Ne podigne li se uoči Islanda, rapidno rastu šanse da Hrvatska ode kući već nakon prvoga kruga. No Peribonio je uvjeren da će natjecanje u skupini završiti “happy endom”.

- Bit će Mirko pravi protiv Islanda , u to sam uvjeren! - optimističan je Peribonio, koji je Mirku poslao i poruku:

- Drži se, glavu gore i vjeruj u sebe. Analiziraj sve ovo dosad, pripremi se za protivnika i tvoja kvaliteta će sigurno doći do izražaja!

Olakotne okolnosti po pitanju Alilovićevih partija pronašao je i Mario Kelentrić, trener golmana u PPD Zagrebu.

- Logično je da će ga sve ovo poljuljati, ali morao bi se samo sjetiti prvog poluvremena protiv Norveške, u kojem je bio odličan. Na velikim natjecanjima nema vremena ni za euforiju ni za očajavanje, treba sad pobijediti Island i opet će sve biti lijepo - uvjeren je Kelentrić.

Idi na 24sata

Komentari 50

  • zi_zippo 19.01.2016.

    5 obrana po tekmi,vrhunski golman,haha

  • Simon Phoenix 19.01.2016.

    najlakše je pljuvat po golmanu, ali obrana nam igra jako loše tako da je Alilović na streljani, ako je obrana na vrhunskoj razini golmanu je puno lakše branit. Npr. pogledajmo omeyera u Francuskoj, redovito ima preko 10 obrana, a 70% obrana su lake lopte koje dolaze jer je obrana vrhunska.

  • Lukica23 19.01.2016.

    danas idemo doma

Komentiraj...
Vidi sve komentare