To je to što me zanima!

Plavo Valentinovo: Na današnji dan vraćeno sveto ime Dinamo

Tog Valentinova 14. veljače 2000, Zajec je izašao pred više od 10.000 navijača ispod zapadne tribine, podigao je ruke i rekao: 'Imamo Dinamo!' U sat vremena u klub se učlanilo 3000 navijača
Vidi originalni članak

Uzeli su im ga praktički preko noći proglasivši ga sljedbenikom komunista, pokušali su unišiti i sam spomen na njega, ali navijači nisu odustajali.

Borili su se protiv represije i sistema, dobivali batine jer su se usudili navijati za svoj Dinamo i nakon 3165 dana, na Valentinovo 14. veljače 2000. godine vratili su Dinamo tamo gdje pripada, a pripada njima, navijačima.

U sat vremena nakon povratka imena u Dinamo se učlanilo 3000 novih članova. 

Ovo je bila njihova pobjeda.

VIDEO

 

Dan kad je Zeko viknuo: 'Imamo Dinamo!'

Dijelim sreću sa svim tim navijačima. Bad Blue Boysi su bili uporni, na kraju su pobijedili. Ovo je pobjeda naših navijača, pobjeda demokracije i pobjeda jednog kluba koji je uvijek bio simbol hrvatstva, rekao je tada Velimir Zajec.

On je stao ispred 10.000 navijača podno zapadne tribine i rekao:

- Imamo Dinamo!

Otišla Croatia - došao Mamić

Nakon velike pobjede navijači su krenuli prema metalnom natpisu 'Croatia'.

Policijski kordon je popustio, ali navijači nisu uspjeli skinuti natpis. No on je ionako u nekoliko sati otišao u povijest. Već sljedećeg jutra više ga nije bilo...

 

S povratkom imena Dinamo na velika je vrata u maksimirske odaje ušao tada 40- godišnji Zdravko Mamić.

Canjuga je odstupio i Dinamo je od tada u rukama Mirka Barišića i Mamića koji je odstupio s mjesta izvršnog predsjednika zbog USKOK-ovih optužnica o izvlačenju novca iz Dinama, ali ostao je Dinamov 'savjetnik', bez kojega ne može proći niti jedna važnija odluka. 

I danas traje borba za Dinamo

A 18 godina od povratka imena Dinamo među Bad Blue Boysima vlada razdor.

Ako su na istoj tribini, između njih je obavezno kordon specijalaca, jedni se bore za povratak svog Dinama, a odbijaju pratiti ovaj koji osvaja titule pred šačicom navijača, dok su drugi ostali vjerni Mamiću. 

Tako se i danas na utakmicama Dinama zna čuti onaj poklič kao i 90-ih:

'Vratite nam Dinamo!'

Idi na 24sata

Komentari 79

  • Verum_1 07.02.2020.

    Ondašnji zagrebački športski komesar Ivica Medarić je predložio ime Dinamo koje je prihvaćeno zbog bliskih odnosa sa SSSR-om. bas steta sto drug komesar tada nije predlozio "tito" kao ime kluba,danas bi imali sveto ime tito.

  • danijel1979 17.02.2018.

    Mi smo vratili Dinamo jer smo imali muda,dok današnji tzv.BBB-i ne mogu se dogovoriti kako da navijaju.Čas je bojkot ,čas svi na tribine ,frakcija jedna-frakcija druga,plaćenici,mučenici...Pa ljudi naš Dinamo je pretvoren u OPG Mamić.Dinamo opet treba vratiti.

  • contreras 14.02.2018.

    mjenjat ime necemu sto je staro sto godina ,be sano da je totalitaristiscki nego i fasisticki.najbolji su hrvari popo iskrivljivanju povjesti i knjiga.prvaci

Komentiraj...
Vidi sve komentare