To je to što me zanima!

Pojačanje u Ciboni: Iz svakog cibosa izvući ću ono najbolje

Silvia će pomagati košarkašima Cibone da se lakše nose sa stresnim situacijama i mentalno se pripreme za utakmice. Silvija je 'sportski coach', kako to sama kaže
Vidi originalni članak

Ja nisam psihologinja nego sportski ‘coach’, ističe prof. Silvia Ferenac, koju je Cibona angažirala da radi s juniorima, ali i s igračima iz seniorskog sastava.

- Sa sportašima radim prvenstveno novom metodom Wing Wave, koja je brza i ne opterećuje ih. Obrađujemo stresne situacije i pokušavamo ih eliminirati. Ako ih nema, vizualizacijom dolazimo do pozitivnih osjećaja koji igraču trenutačno nisu dostupni te ih pokušavamo usaditi za iduću utakmicu. 

U Njemačkoj oko 1500 ljudi radi ovaj posao. Ne znam ima li ih kod nas, u Hrvatskoj je to relativna novost

Ponekad mislimo da smo nešto preboljeli, a nismo ni svjesni da nismo dok ne dođemo u sličnu situaciju. To može biti pozicija u kojoj je igrač doživio stres, ozljedu, sukob s nekim... Ili ako igrač ima psihološku blokadu zbog pritiska velikih očekivanja - navela je primjere prof. Ferenac, koja tvrdi da iz svakog može izvući najbolje ako je on spreman na to i ako dolazi samoinicijativno, a ne jer ga je netko poslao.

- Neki su sportaši vječito drugi, a to su nijanse. Ja radim na tim nijansama. Ne bavim se njihovim problemima nego otklanjanjem blokada koje im onemogućuju ostvarenje potencijala - objašnjava prof. Ferenac te dodaje da od nje mnogo mogu naučiti i treneri.

Vidim neke detalje koji se mogu mijenjati, ali tek nakon razgovora mogu zaključivati, Silvija je od djetinjstva navijala za Cibonu

- Oni bi se trebali educirati, a ja im mogu pomoći. No bolje je da s igračima na psihološkoj pripremi radi netko izvana jer ih trener predobro poznaje. Trener ima viziju što želi, ali samo igrač zna što treba, a ja pokušavam u njemu probuditi taj stav ili osjećaj.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • "We've got Payet" 23.10.2011.

    Bude svakom popušila pa će letit! ;)

  • onaj 23.10.2011.

    Ovakva nije trebala Janici i Ivici Kostelić, Draženu Petroviću, Goranu Ivaniševiću, Toniju Kukoču, Davoru Šukeru... Onaj tko zna zna, a ostalo su sve gluposti. Čuj ovo 'sportski coach' !!! Sada sam siguran da će Cibona osvojiti ABA ligu, Eurocup i prvenstvo Hrvatske. Garantirano!

  • JunFan 23.10.2011.

    Ajd' bumo videli. :D

Komentiraj...
Vidi sve komentare