To je to što me zanima!

Pokopan Ante Dorić, jedan od najstarijih navijača Hajduka...

Dorić je Hajduk pratio od 1933. kad je kao šestogodišnjak počeo ići na utakmice. Ante je bio i prava encikopedija Hajdukove povijesti. Pokopan je na groblju Lovrinac
Vidi originalni članak

Na splitskom groblju Lovrinac pokopan je u petak Ante Dorić (83), jedan od najstarijih navijača Hajduka i jedan od osnivača Torcide. Dorić je Hajduk pratio od 1933. godine kad je kao šestogodišnjak počeo ići na utakmice:

- Moj otac Frane i djed Ante bili su prvi rođaci Kaliternama, od kojih je jedan bio i Luka Kaliterna, jedan od osnivača Hajduka. Moja teta Marija često me vodila kod njih i tamo mi je usađena ljubav prema Hajduku, ispričao nam je Dorić u intervjuu krajem prošle godine.

Da bi se shvatilo koliko mu je Hajduk značio dovoljno je bilo ući u dnevni boravak Dorićevih. I u starom stanu na Bačvicama, kao i u novom na Trsteniku, dom Dorićevih izgledao je poput trofejne sale Hajduka. Na policama knjige, grbovi, zastave, plakete, značke, a sve samo s jednom tematikom - Hajdukom.

Kad bi šjor Ante pričao o Hajduku, nikad se ne bi smijao. Za njega je to bila ozbiljna, najozbiljnija tema, uz obitelj najvažnija stvar na svijetu...

Šjor Ante bio je i prava encikopedija Hajdukove povijesti i strašno ga je ljutilo neznanje nekih, kao i nedostatak želje da se Hajdukova povijest sačuva:

- Da nema Jurice Gizdića, autora devet knjiga u posljednjih 12 godina, Hajdukova povijest bila bi zaboravljena. To se ne smije dopustiti, pričao bi...

Najviše ga krajem prošle godine ipak naljutila proslava 100-og rođendana, ali ne Hajdukovog nego Dinamovog:

- Ma kojih 100 godina Dinama?! To je laž, ništa drugo. Dinamo je osnovan 9. svibnja 1945. i osnovala ga je Komunistička partija Jugoslavije. Građanski je, kao i Hajduk, osnovan 1911. godine, a jedina veza Građanskog i Dinama je boja dresa, ništa drugo, ljutito je nam je tada ispričao.

Tijekom desetljeća odanosti klubu, Dorića su u Hajduku poznavali svi, a točno 100 puta bio je i vođa puta na Hajdukovim gostovanjima u prvenstvenim utakmicama. Najljepše trenutke doživio je kad je klub osvajao naslove, a najtužnija su mu u sjećanju ostala ispadanja iz europskih natjecanja:

- Najbolnija su mi ispadanja od PSV-a i St.Etienna. Prve smo doma dobili 2:0, a druge 4:1 i oba puta ispali, prisjetio se tada Dorić, koji je bio vlasnik i prve članske iskaznice Hajduka iz 1947. godine.

Pogrebu su prisustvovali čelnici Hajduka Josip Grbić i Petroslav Sapunar, a bilo je i puno bivših igrača i trenera, između ostalih Stanko Poklepović, Dražen Mužinić, Ante Miše...

Došlo je i pedesetak Torcidaša koji su za vrijeme posljednjeg ispraćaja Ante Dorića upalili nekoliko bengalki njemu u čast.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • torcida19Th50 04.03.2011.

    Barba, nek ti je laka HAJDUCKA zemlja, pocivaj u miru bozjem!!! Ljudi eto van sta je TORCIDA to nije samo skupina huligana i manijaka TORCIDA je zivot eto najboljeg primjera, RIP sjor ANTE 1950 TOOOOORCIDA

  • Rođo Rođin1_1 04.03.2011.

    počivao u miru božijem.istina prvi sam put čuo za ovu legendu od čovjeka neki dan kada je bila proslava 100g hajduka.bio je jedan od glavniji govornika u dokumentarcu.

  • show 1 04.03.2011.

    ZBOGOM LEGENDO Počivao u miru Božjem!

Komentiraj...
Vidi sve komentare