To je to što me zanima!

Pola puta do Eura: Savršeni Slovaci, Hrvati među boljima

Nakon pet kola kvalifikacija za Euro 2016. stvari su neočekivano dobro krenule za Slovačku i Austriju, dok se ovakvim podbačajima zasigurno nisu nadali Srbi, Grci...
Vidi originalni članak

Trodnevnim reprezentativnim nadmetanjima diljem Europe kvalifikacije za Europsko prvenstvo u Francuskoj stigle su na pola puta. Utakmicu petog kola u utorak još trebaju odigrati Izrael i Belgija u skupini B, no početak novog tjedna prilika je za pogled na prolazna vremena na putu do Eura 2016.

Savršeni

Samo su dvije reprezentacije u devet kvalifikacijskih skupina ostvarile maksimalnih pet pobjeda u pet utakmica, Engleska i Slovačka. "Gordi Albion" nije dobio odveć tešku skupinu E te se lakoćom obračunao sa San Marinom (5-0) i Litvom (4-0), a tek je manje poteškoće imao protiv Švicarske (2-0), Estonije (1-0) i Slovenije (3-1).

Vjerojatno je najugodnije iznenađenje dosadašnjeg tijeka kvalifikacija savršena slovačka reprezentacija u skupini C. Kao bomba odjeknuo je poraz europskih prvaka Španjolaca u Žilini u drugom kolu 2-1, a momčad Martina Škrtela, Mareka Hamšíka i društva pobijedila je i Ukrajinu (1-0), Bjelorusiju (3-1) i Makedoniju (2-0); sve u gostima! Prošli vikend zaključili su prvi dio kvalifikacija domaćim slavljem nad Luksemburgom 3-0.

Ugodno iznenadili

Osim Engleza i Slovaka, na dobrom putu da rutinski odrade kvalifikacije i plasiraju se na Euro nekoliko kola prije kraja su i ostale vodeće momčadi skupina s 13 bodova, Češka (skupina A), Rumunjska (F) i Hrvatska (H). No vjerojatno se nitko nije mogao nadati da će u toj kategoriji biti i Austrija.

Izabranici Marcela Kollera kvalifikacije su otvorili domaćim remijem sa Švedskom (1-1), u talijanskom stilu pobjeđivali Crnu Goru i Rusiju kod kuće (po 1-0) te Moldaviju (2-1) i Lihtenštajn (5-0) u gostima. Na četiri su boda ispred drugoplasirane Švedske i čak osam ispred Rusije kojoj, međutim, još službeno nisu pripisana tri boda nakon prekida u Podgorici.

Neočekivano visoko plasirana je i Sjeverna Irska u skupini F koja je izgubila od Rumunjske 2-0, ali pobijedila Mađarsku i Grčku u gostima (po 2-0) te Farske Otoke (2-0) i Finsku (2-1) kod kuće. Wales je izdominirao u skupini B s tri pobjede i dva remija, dva boda ispred Izraela i tri ispred Belgije koji su s utakmicom manje.

Podbacili

Nizozemci su iz ciklusa u ciklus u posljednje vrijeme redali fantastične rezultate uz tek pokoji izgubljeni bod, no put do Francuske u skupini A iznimno im je trnovit. Već na startu izgubili su u Češkoj 2-1, potom dobili Kazahstan kod kuće 3-1 te još jednom kiksali u gostima kod Islanda (2-0). Moral je "oranjeu" svakako digla visoka pobjeda nad Latvijom u studenom (6-0), no ponovno su razočarali svoje navijače kod kuće remijem s Turskom 1-1, pri čemu su do boda stigli duboko u sudačkoj nadoknadi. Treći su sa sedam bodova te će, po svemu sudeći, morati u dodatne kvalifikacije.

Bosna i Hercegovina nakon povijesnog SP-a u Brazilu vratila se na neke stare neslavne staze kada nije konkurirala vrhu kvalifikacijske skupine. U skupini B na početku su izgubili od Cipra u Zenici, potom remizirali bez golova u Walesu te kod kuće s Belgijom, a izbornik Safet Sušić otišao je nakon novog neuspjeha, poraza 3-0 u Izraelu. Mehmed Baždarević svoj je mandat otvorio rutinskom pobjedom nad Andorom (3-0), no s pet su bodova i utakmicom više od Belgije i Izraela i dalje daleko od plasmana u Francusku.

Iako nemaju previše poklonika izvan svoje zemlje, malo je tko od Grka mogao očekivati da će nakon pet kola biti na začelju (!) skupine F s tek dva remija izborena u Finskoj (1-1) i Mađarskoj (0-0). Svladali su ih Rumunjska (1-0), Sjeverna Irska (2-0), čak i Farski Otoci (1-0), i to sve na njihovu terenu u Pireju.

Srbija je sinoć upisala drugi poraz u skupini I od Portugala, no de facto ima još jedan zbog oduzeta tri boda u skandaloznoj utakmici protiv Albanije u Beogradu. "Orlovi" su u jedinoj skupini s pet momčadi krenuli remijem u Armeniji (1-1), potom za zelenim stolom dobili tri boda protiv Albanije koja su im oduzeta, a borbu za treće mjesto vrlo su vjerojatno izgubili nakon nova dva poraza od Danske te Portugala.

Pogledajte pregled najboljih reprezentacija kvalifikacija za Euro na Goalu.

Ljestvice:

Skupina A:

  1. Češka 13
  2. Island 12
  3. Nizozemska 7
  4. Turska 5
  5. Latvija 3
  6. Kazahstan 1

Skupina B:

  1. Wales 11
  2. Izrael (-1) 9
  3. Belgija (-1) 8
  4. Cipar 6
  5. Bosna i Hercegovina 5
  6. Andora 0

Skupina C:

  1. Slovačka 15
  2. Španjolska 12
  3. Ukrajina 9
  4. Bjelorusija 4
  5. Makedonija 3
  6. Luksemburg 1

Skupina D:

  1. Poljska 11
  2. Njemačka 10
  3. Škotska 10
  4. Irska 8
  5. Gruzija 3
  6. Gibraltar 0

Skupina E:

  1. Engleska 15
  2. Slovenija 9
  3. Švicarska 9
  4. Litva 6
  5. Estonija 4
  6. San Marino 1

Skupina F:

  1. Rumunjska 13
  2. Sjeverna Irska 12
  3. Mađarska 8
  4. Finska 4
  5. Farski Otoci 3
  6. Grčka 2

Skupina G:

  1. Austrija 13
  2. Švedska 9
  3. Rusija 5
  4. Crna Gora 5
  5. Lihtenštajn 4
  6. Moldavija 1

Skupina H:

  1. Hrvatska 13
  2. Italija 11
  3. Norveška 9
  4. Bugarska 5
  5. Azerbajdžan 3
  6. Malta 1

Skupina I:

  1. Portugal 9
  2. Danska 7
  3. Albanija 7
  4. Srbija 1
  5. Armenija 1
Idi na 24sata

Komentari 42

  • cusco 31.03.2015.

    jos da oce ispast ova Zg-repka nitko sretniji od cile Dalmacije

  • SoulSavior 30.03.2015.

    Grci na samom dnu...

  • Notorious Nike 30.03.2015.

    ovim rezultatima hrvatska jos jednom pokazuje da je od raspada juge daleko najveca I najjaca repka s ovih prostora i nadam se da ce to i tako ostati jos udgo u buducnosti jer vec sad imamo prejake mlade igrace koji se trebaju dobro razviti i nema straha, jednostavno niko nam nije ni do koljena trenutno, bravo vatreni i idemo dalje, uvijek vjerni, nema predaje!

Komentiraj...
Vidi sve komentare