To je to što me zanima!

Poljudsku travu napala gljivica koja voli rižu, uzalud i tretman

Hajduk muku muči s travnjakom čak i nakon prošlogodišnje zamjene, premještanja festivala Ultra Europe i tretmana čudnovate bolesti koja se proširila nakon visokih temperatura u Splitu
Vidi originalni članak

Čudna je situacija za nas da su u ovo vrijeme tereni kakvi jesu. Moramo puno improvizirati u svakodnevnom radu, ali snalazimo se, rekao je trener Hajduka Damir Burić uoči derbija protiv Dinama na Poljudu krajem kolovoza.

Travnjak splitskog stadiona promijenjen je prošle godine, a ovo ljeto na njemu se nije održao festival Ultra Europe. Uništavanje poljudskog travnjaka bio je jedan od glavnih razloga premještanja tog festivala u Park mladeži.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

No visoke temperature ovo ljeto, pogotovo preko noći, doprinijele su razvoju bolesti zbog koje je druga momčad Hajduka zamijenila domaćinstva za dvije utakmice, a prva momčad neko vrijeme morala trenirati izvan stadiona.

Problemi s travom svejedno su ostali pa je Uefa, vidjevši u kakvom je stanju devet dana uoči utakmice Hrvatske protiv Mađarske, naložila zabranu odigravanja utakmice Hajduka i Varaždina ovu nedjelju kako bi se teren sačuvao.

UEFA UVJETOVALA Hajduk nije pristao na odgodu: Igrat će se, ali jedan dan ranije

Nakon pregovora Hajduka, Varaždina i HNS-a utakmica je pomaknuta na subotu u 15 sati, ostavljajući tako dovoljno vremena da se oporavi do bitne utakmice reprezentacije. Barem na papiru.

Kako doznajemo, bolest trave koja stvara probleme Hajduku i HNS-u je pyricularia grisea, drugim imenom magnaporthe grisea. To je biljno-patogena gljivica koja najčešće pogađa rižu. Ljudi koji brinu o održavanju travnjaka na Poljudu uočili su je u kolovozu i odmah je tretirali, ali nije se dala suzbiti.

Ta se bolest i ranije pojavljivala na područjima klimatološki sličnim Dalmaciji, osobito u Francuskoj. Postoje mogućnosti iskorjenjivanja te bolesti, ali najčešće se mora pribjeći promjeni travnjaka. Nadamo se kako neće stvarati probleme "vatrenima" u pokušaju da naprave velik korak prema plasmanu na Euro 2020.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • 02.10.2019.

    Ništa od rižinih polja... orjentirajte se na krumpir...

  • amigoo98 02.10.2019.

    Izbornik Dena preuzima krivnju! Nije bilo cidokora pa je mali zeus donija gljivice sto mu je diler da..eto risen problem haha Samo jos fali da kolinda prozove poljudski travnjak orjunom i mrziteljem hrvatske haha aj ca

  • viklersky 02.10.2019.

    Mene i dalje strah ovog gostovanja repke na poljudu, a vi recite sta hocete

Komentiraj...
Vidi sve komentare