To je to što me zanima!

Hrvati ne znaju koliko je Krova dobar! Benfici je važnija liga...

Dinamo u četvrtak na Maksimiru od 18:55 dočekuje Benficu u prvoj utakmici osmine finala Europske lige. Povijesnu utakmicu za maksimirski klub u studiju 24sata najavio je novinar A Bole, Nuno Paralvas
Vidi originalni članak

Ako želi pobijediti, Dinamo se ne smije fokusirati na pojedince, nego na čitav kolektiv, na njihove kontre. Moraju razumjeti kako Benfica igra, prekinuti njihove kontre. Oni svoje akcije započinju od braniča koji šalje loptu krilima koja ulaze prema sredini po loptu. Ako prekine dotok lopte do krilnih igrača, Dinamo može uspjeti, smatra ugledni portugalski sportski novinar Nuno Paralvas. 

Dinamo u četvrtak igra povijesnu utakmicu protiv Benfice u Europskoj ligi. Modri su proljeće u Europi izborili nakon 49 godina čekanja, preskočili prvu stepenicu nokaut faze i za prolazak dalje će se boriti protiv portugalske momčadi. Prva utakmica igra se u četvrtak na Maksimiru (18:55, Arena Sport 1).

Analizu utakmice iz portugalske perspektive dobili smo od uglednog novinara A Bole, Nune Paralvasa koji je gostovao u studiju 24sata.

- Utakmica Benfici sigurno nije važna koliko i Dinamu. Benfica želi do finala, vjeruje da imaju potencijala za to, ali prvenstvo im je ipak prioritet. U prošlom kolu protiv Galatasaraya trener nije koristio desnog beka Almeidu, veznjaka Pizzija i napadača Jonasa. Prvu dvojicu odmara jer ima dobra rješenja na tim pozicijama, a Jonas ima problema s ozljedom, a i nije važan kao što je bio na početku sezone. Sad su Seferović i Felix ispred njega pa Benfici neće nedostajati previše.

- Dinamo će imati težak zadatak. Benfica je jaka, igra jako dobro. U prosincu bi Dinamo imao veće šanse za prolazak, ali ima ih i sada. Međutim, u Portugalu vjeruju da će dobiti Dinamo - kaže Paralvas.

Joao Felix je strašno opasan igrač

- O Joau Felixu pričaju u Italiji, Španjolskoj i u Engleskoj. Navodno je Juventus spreman puno platiti za njega. Njegova otkupna klauzula je 120 milijuna eura. Benficin predsjednik ga neće pustiti ispod te cijene. Dobar je igrač, mislim da može postati vrhunski, ali još se mora razvijati. Ne može predriblati baš desetoricu igrača, ali ističe se od drugih igrača dobrom tehnikom, kontrolom lopte, brzo donosi odluke, ima kvalitetne paseve i dobru završnicu.  

- Koje su slabosti Benfice? Imaju made braniče Diasa i Ferra, je li možda to prilika Dinama?

- Ima ih nekoliko. Jedna je desni bek Almeida koji nije doputovao, mijenjat će ga Francuz Corchia koji je na posudbi iz Seville. Što se tiče braniča,. ne bih se baš složio. Ruben Dias ponekad griješi, ali je odradio dobru prošlu sezonu. Veliki klubovi šalju svoje skaute da ga gledaju. Želi ga United, rekao bih da je bolji od njihovog Lindelofa i Benfici će biti teško zadržati ga. Ferro je iskoristio prvu priliku koju je dobio, opasan je u skoku nakon kornera, dobro kontrolira loptu, započinje napada - kaže Paralvas.

- Benficu je pod vodstvom Bruna Lage pobijedio samo Porto, a uspio je to jer je zaustavio Benficine napade. Nisu dopustili da ofenzivci prime loptu dok su okrenuti prema golu. Taj je trenutak jako bitan.

Hrvati ne znaju koliko je Krovinović dobar

U Benfici su dvojica Hrvata, Filip Krovinović je u prvoj momčadi, a Branimir Kalaica igra za drugu momčad.

- Krovinović bi mogao odigrati možda nekoliko minuta na Maksimiru.  Jako ga volim i nisam siguran da su Hrvati svjesni koliko je on dobar, znaju li što je napravio u Rio Aveu i što je napravio u Benfici. Prošle je sezone pokrenuo momčad kada je igrala loše, nosio ih prema borbi za naslov prvaka. Imao je strašnu ozljedu, oporavio se, ali momčad igra jako dobro i teško mu se izboriti za mjesto.  Sigurno neće krenuti od prve minute. Kalaica? Nisam optimističan, nije ispunio očekivanja. Ali igrači u Benfici znaju iznenaditi, isto je napravio Victor Lindelof koji je igrao za B momčad. Možda i on to napravi.

Je li istina da će svi u Portu navijati protiv Benfice?

- Da, istina je. Svi koji navijaju za Porto će navijati da Benfica izgubi. Pitajte Hajdukove navijače za koga će navijati i dobit ćete odgovor. Hajdukovi navijači se dobro slažu s navijačima Benfice, sve je krenulo nakon utakmice Hajduka i Benfice 1994. godine kada su navijači Benfice imali nesreću pri povratku u Lisabon. Trojica su tada poginula. Povezani su, ali nema to veze s klubovima, to je samo među navijačima.

U Zagrebu će biti oko dvije tisuće navijača Benfice, a klub godišnje svojim navijačima proda 40 tisuća godišnjih ulaznica. Ove godine je srušen rekord.

- Oni koji imaju godišnje ulaznice, a ne mogu na određenu utakmicu, mogu prodati svoje mjesto nekom drugom i zaraditi. To je pravilo Benfica nedavno uvela jer je htjela ljude potaknuti na kupnju godišnjih ulaznica.

Cijena ulaznica za navijače Dinama 25 eura

Puno će navijača Dinama putovati idući tjedan na uzvrat u Portugal, kolika bi mogla biti cijena ulaznica za njih?

- Stvarno ne znam. Možda oko 25 eura. Navijači Benfice? Nisu svi navijači bezopasni, ali siguran sam da će policija surađivati i uspješno kontrolirati sve. Torcida ne dolazi pa ne očekujem probleme. Na gostovanjima ne rade inače probleme, bilo je malih incidenata uoči utakmice s Ajaxom - kaže portugalski novinar.

Portugalski klub je poznat po svom orlu.

- To je dugačka tradicija. Orao Vitoria (pobjeda, nap.a) je uvijek na stadionu. Tamo je i treniraju, daju joj znak prije utakmice i Vitoria preleti čitav stadion. Zaustavlja se na vrhu grba, ali znalo se dogoditi da odleti sa stadiona. Uspjeli su je svaki put pronaći.

Ima li Benfica kontroverznih igrača?

- I ne baš. Smiju objavljivati fotografije na Instagramu, ali Benfica strogo kontrolira komunikaciju svojih igrača na društvenim mrežama pa oni ne objavljuju ništa previše zanimljivo. Nitko nije imao nekakve afere za koje ja znam, ali neki od njih imaju jako zgodne žene.

Benfica napada, zabija i u odličnoj je formi

- Benfica ima politiku razvijanja mladih igrača, ali vole pronalaziti mlade talente i u inostranstvu. Pratili su Pjacu, željeli su ga dovesti, ali se nisu mogli boriti s Juventusom. Klub ne troši na dovođenje poznatih zvijezda, ali znaju bi oni platiti veliku odštetu ponekad. Nakon što je Rui Vitoria dobio otkaz, predsjednik je rekao da želi Mourinha i da će mu platiti koliko želi. Ali, Mourinho je rekao da su njemu opcija samo top klubovi pa je na kraju stigao mladi trener Bruno Lage koji radi odličan posao - kaže Nuno i dodaje:

- Momčad igra dobro, promijenio je taktiku s 4-3-3 na 4-4-2. Benfica je klub koji oduvijek igra tako da napada i da pokušava. To im sada uspijeva, zabijaju jako puno, Nacional su dobili 10-0... Svi u klubu su zadovoljni.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • 07.03.2019.

    Porto prošao!!! Benfica Izpada !!!!!!!

  • kariola 06.03.2019.

    U inostranstvu? Hrvatski portal :) ?

  • komentator__Luka 06.03.2019.

    jedan nula petkoviiiiiiiiiiiić!!............i to je 2:0 opet petkoviiiić!!, olmo 3:0!!!!..............kakva utakmica!! olmo zabila za 3:0 nakon asistencije nevjerojatnog petkovića večeras!!! sad je definitovno jasno da dalić treba zvati petkovića!!..........a onda komentari daliću što čekaš zovi petkovića

Komentiraj...
Vidi sve komentare