To je to što me zanima!

Povijest Hrvatske na Euru: Još nam samo to zlato nedostaje...

Na prvom Europskom prvenstvu 1994. godine osvojili smo broncu. Na još dva smo osvajali medalje, na posljednja dva, oba puta srebra. Što nam donosi turnir u Srbiji?
Vidi originalni članak

Hrvatska rukometna reprezentacija nastupila je na svim Europskim prvenstvima, na svih devet od 1994. godine. Najveći uspjeh je drugo mjesto, srebro su osvajali na posljednja dva Eura, a najgori smo bili prije 10 godina u Švedskoj, zadnji, 16. od 16 reprezentacija. 

Obzirom da smo osvajali Olimpijske igre i Svjetska prvenstva, samo s EP-a nemamo zlatnu medalju. Turnir u Srbiji koji počinje 15. siječnja idealan je za takav scenarij.

Portugal, 1994. godine: Bronca

Hrvatska je bila druga u skupini iako je imala dva poraza, od Francuske i Rusije. Tad je u skupinama bilo po šest momčadi, a prve dvije su odmah išle u polufinale. 

Tamo smo izgubili od Švedske 24-21, a onda pobijedili Dansku 24-23 i osvojili prvo odličje!

Španjolska, 1996. godine: Peto mjesto

U grupi smo s dva poraza bili iza Rusije i Jugoslavije (24-27). Za peto mjesto pobijedili smo Češku. Solidno ostvarenje koje se nije dugo pamtilo.

Italija, 1998. godine: Osmo mjesto

Nastavio se pad hrvatskog rukometa. Dva poraza i remi bili su dovoljni za četvrto mjesto u skupini iza Španjolske, Rusije i Mađarske. Udarac za kraj bio je poraz od Francuske u borbi za sedmo mjesto.

Hrvatska, 2000. godine: Šesto mjesto

Hrvatska je prije 12 godina dobila domaćinstvo Europskog prvenstva. Zagreb i Rijeka ugostili su rukometaše, a publika na našoj strani nije nam pomogla. 

U grupnoj fazi natjecanja remizirali smo s Francuskom 26-26 i izgubili od Španjolaca 27-22. Poraz je bio koban jer smo završili treći pa smo išli u borbu za peto mjesto. Slovenci su nas svladali golom razlike.

Švedska, 2002. godine: Posljednje 16. mjesto

Prije 10 godina EHF je promijenio format pa se tako nakon prve skupine nastavilo natjecanje, najbolje tri momčadi iz susjednih skupina prenosile su bodove i spajala se u novu skupinu. Dvije najbolje plasirane reprezentacije išle su u polufinale. Taj format ostao je do danas.

Promjena nam nije donijela ništa dobro, doživjeli smo potpuni debakl. Hrvatska je bila posljednja, 'osvojili' su 16. mjesto. Tri uvjerljiva poraza od Njemačke, Francuske i Jugoslavije za samo dno. Reprezentaciju je nakon toga preuzeo Lino Červar.

Slovenija, 2004. godine: Četvrto mjesto

Sa Červarom je počeo uspon. Nakon debakla na Euru dvije godine prije, Hrvatska je osvojila grupu s Danskom, Španjolskom i Portugalom. U drugoj grupi spojili smo se s Rusijom, Švedskom i Švicarskom. I nju smo osvojili pa u polufinalu naletjeli na domaćina. 

Slovenci su bili bolji 27-25, a za broncu nas je nadigrala i Danska (30-25). 

Švicarska, 2006. godine: Četvrto mjesto

Pali su Norveška i Portugal, a pobijedila nas je Rusija. U nastavku šanse nisu imali Danska, Island i Srbija pa su Balić i ekipa kao prvi ušli u polufinale. 

Tamo su potpuno stali. Francuska nas je lakoćom pregazila 29-23, slično kao i Danci u utakmici za treće mjesto, bilo je 32-27.

Norveška, 2008. godine: Srebro

Dečki su imali četiri pobjede, remi i težak poraz od Danske (30-20). Dovoljno za osvajanje početne skupine i drugo mjesto u drugoj skupini. 

U polufinalu smo konačno dobili Francuze, bilo je 24-23. 

Danci su i u finalu pokazali da su bolji, glatko su nas dobili 24-20. Razloga za zadovoljstvo svejedno smo imali, bio je to najbolji rezultat Hrvatske u povijesti na Europskim prvenstvima!

Austrija, 2010. godine: Srebro

Nanizali su naši Norvešku, Rusiju i Ukrajinu, a kasnije Dansku i domaćina Austriju. Jedini remi bio je s Islandom. Prvo mjesto u obje skupine za polufinale s Poljskom.

Nakon 1. poluvremena gubili smo 10-9, ali su u nastavku proradili Čupić, Balić i Duvnjak koji su nas odveli u finale s konačnih 24-21. 

Tamo nas je čekala Francuska s kojom nikako ne možemo na kraj. Prvi poraz na cijelom turniru, ali u krivom trenutku. Na poluvremenu smo se držali, bilo je 12-12, ali nas je u nastavku demolirao Karabatić za konačnih 25-21. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • LOKICA 10.01.2012.

    e ja se nadam dečki da će sada biti zlato.....želim vam svu sreću ovoga svijeta!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare