To je to što me zanima!

Povijest ‘rukometa’ na SP-u i EP-u: Jerkan, Tomas, Vida...

KOBNE RUKE Jerkan je napravio penal u četvrtfinalu Eura 1996. protiv Njemačke, Tomas protiv Australije u ključnoj utakmici za prolazak na SP-u 2006., a Vida sad protiv Čeha
Vidi originalni članak

Leif Sundell, Graham Poll i Mark Clattenburg. To su suci koji su zbog igranja rukom svirali penale protiv Hrvatske na velikim natjecanjima. Hrvatski ‘rukomet’ u 16 metara počeo je prije dvadeset godina na Europskom prvenstvu u Engleskoj, na kultnom Old Traffordu u Manchesteru.

Slučaj prvi. Nikola Jerkan u četvrtfinalu Eura protiv Njemačke. Švedski sudac Leif Sundell pokrao je “kockaste” u toj utakmici koju smo izgubili 2-1, ali za dosuđeni penal mu se nije moglo prigovoriti.

Matthias Sammer glavom JE gurnuo loptu koju je nesretni Nikola Jerkan pokupio rukom. Jürgen Klinsmann rutinski je zabio za njemačko vodstvo. Bio je Jerkan jedan od naših najiskusnijih igrača na tom Euru, imao je 31 godinu i reagirao je dosta naivno u toj situaciji.

“Bila je to jedna instinktivna reakcija i tu se doista ništa ne može. To se dogodi. Ta je situacija ostavila traga” - Nikola Jerkan igrao je rukom protiv Nijemaca 1996. godine

- Penal je bio opravdan, igrao sam rukom, bila je to instinktivna reakcija i tu se ništa ne može, to se dogodi - rekao je nekoliko godina poslije Nikola Jerkan i nastavio:

- Ostavilo je to puno traga, to su situacije koje ne nestaju. Poslije te utakmice je dugo trebalo da dođem sebi. Ćiro Blažević nikad mi nije prigovorio, kao nijedan suigrač.

POGLEDAJTE VIDEO OD 1:53:

Ćiro ga nije vodio na SP 1998.

Nikola Jerkan dobivao je podršku, ali bol je ostala.

- To su veliki turniri, velike utakmice i ostaju duboki tragovi. Treba poslije jedno određeno razdoblje da se to stabilizira - dodao je nesretni Jerkan.

Dvije godine kasnije nije otišao na Svjetsko prvenstvo u Francusku. Odigrao je dio utakmicama u kvalifikacijama, ali pitanje je je li mu Ćiro do kraja oprostio glupi penal koji je napravio protiv Nijemaca.

Slučaj drugi, Stjepan Tomas.

Hrvatska je protiv Australije u posljednjoj utakmici u skupini na Svjetskom prvenstvu 2006. godine trebala pobjedu. Poveli smo 1-0 u Stuttgartu, a onda je neobjašnjivo pogriješio Stjepan Tomas. Igrao je rukom i pomogao je Australcima da izjednače i da kasnije dođu do 2-2. Taj ih je rezultat odveo u osminu finala Mundijala.

- Bio je to trenutak dekoncentracije - kratko je tada nakon utakmice pojasnio Tomas.

POGLEDAJTE VIDEO OD 0:45:

Na toj je utakmici protiv Australije još jednom igrao rukom, ali to engleski sudac Graham Poll nije vidio. Hrvatska je tada i drugi put na velikom natjecanju ispala zbog “rukometa” u 16 metara.

Očito nam se u razmaku od deset godina na velikom natjecanju dogode takve stvari. Počelo je 1996., nastavilo se 2006., a novi je treći slučaj ovaj s Domagojem Vidom i penalom koji je Česima donio bod u petak. Mark Clattenburg doista je imao “oko sokolovo”.

Vidin nespretni penal

- Gurkali smo se i lopta me pogodila u ruku. Baš sam pehist, imao sam sjajnu šansu. Nismo se Ćorluka i ja dogovorili kako zapečatiti Čehe, a onda s druge strane dođe nespretni penal - tužan je bio Vida.

“Gurkali smo se i lopta me pogodila u ruku. Baš sam pehist, bio je to nespretan penal” - Domagoj Vida o nesreći u zadnjim minutama

Dva su nas penala na Euru 1996. i Svjetskom prvenstvu 2006. godine puno stajala, nadamo se samo da ovaj “rukomet” Domagoja Vide neće eliminirati Hrvatsku.

Bez ove bi ruke i penala već bili sigurni u osmini finala, ali i ovako smo na korak od plasmana u završnicu Eura. Samo dalje bez “rukometa”...

POGLEDAJTE VIDEO OD 3:44:

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare