To je to što me zanima!

Povijest SP-a: Finale '30. godine igrali s dvije lopte

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Za Svjetsko prvenstvo u Urugvaju 1930. godine nisu bile potrebne kvalifikacije. Žuti kartoni nisu postojali, a prva svjetska titula pripala je Urugvaju
Vidi originalni članak

Kapetan Urugvaja u finalu Svjetskog prvenstva donio je svoju loptu, a argentinski kolega s druge strane, svoju.
- Evo, naša je bolja - tvrdio je Urugvajac.
Ali Argentinac se nije dao smesti. Fifa je odlučila da se prvo poluvrijeme finala Svjetskog prvenstva u Urugvaju 1930. godine odigra s argentinskom loptom, a drugo s urugvajskom. Argentina je, igrajući sa svojom loptom, dobila prvo poluvrijeme 2-1, a Urugvaj je sa svojom loptom slavio u drugom poluvremenu 3-0 za konačno slavlje 4-2 pred 93.000 ljudi. To natjecanje bilo je prvo Svjetsko prvenstvo u povijesti, a urugvajska reprezentacija prva koja je osvojila titulu svjetskog prvaka.
Fifa je izabrala Urugvaj za domaćina na izboru u Barceloni jer su Urugvajci slavili 100. godišnjicu neovisnosti, a nogometna momčad je osvojila turnir na Olimpijskim igrama 1928. Tamo je, kao i na SP-u, igrala protiv Argentine u finalu.
U završnom turniru SP-a '30. godine u Urugvaju natjecalo se 13 momčadi, četiri iz Europe, a devet iz Južne i Sjeverne Amerike. Većina reprezentacija iz Europe odbila je nastupiti zbog udaljenosti i visoke cijene puta. Isprva se iz Europe nije htjela prijaviti niti jedna reprezentacija. SP u Urugvaju bilo je jedino natjecanje za koje nisu bile potrebne kvalifikacije. Tadašnji predsjednik Fife Jules Rimet, odlučio je potaknuti prekoatlantske zemlje uz pomoć urugvajske vlade tako da im je sponzorirao put. Na kraju su se četiri zemlje odlučile natjecati. Francuska, Rumunjska, Belgija i Jugoslavija.
Prve dvije utakmice Svjetskog prvenstva odigrali su Francuska i Meksiko (4-1), te SAD i Belgija (3-0). Prvi gol svjetskih nogometnih prvenstava zabio je Francuz Lucien Laurent.



FRANCUZI IGRALI 2 NA 2 NA PALUBI BRODA
Francuska reprezentacija putovala je brodom Conte Verde 15 dana.
- Osnovne vježbe, zagrijavanje i vježbe s loptom izvodili smo na palubi. O taktici uopće nismo pričali s trenerom - rekao je prvi strijelac u povijesti svjetskih prvenstava Lucien Laurent.

SUDAC ODSVIRAO KRAJ ŠEST MINUTA PRIJE

Francuzi su drugu utakmicu u skupini izgubili od Argentine 1-0. Sudac Almeida Rego odsvirao je kraj u 84. minuti utakmice.

PET PENALA U JEDNOJ UTAKMICI
Susret Argentine i Meksika obilježili su - penali. Sudac ih je odsvirao čak pet, od kojih su tri bila kontroverzna. Argentina je slavila 6-3, a sudac Ulises Saucedo postao slavan dosudivši prvi penal u povijesti SP-a.

PRVI CRVENI KARTON JER NIJE BILO ŽUTIH
Peruanac Placido Galindo prvi je isključeni igrač u povijesti svjetskih prvenstava. Dobio je crveni na utakmici protiv Rumunjske. Tada još nije bilo žutih kartona.

JUGOSLAVIJA ISPALA U POLUFINALU
Iako je Jugoslavija povela preko Branislava Sekulića, Urugvajci su preokrenuli rezultat i na kraju slavili visokih 6-1.

JEDINI ŽIVUĆI IGRAČ SA SP-a '30. VARALLO
Urugvajski igrač Francisko Varallo jedini je živući igrač sa Svjetskog prvenstva u Urugvaju.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • v3c 17.05.2010.

    e onda je real osvojio svojih 6 liga prvaka sa kojima se diči ahahahahha

  • mayhem26 17.05.2010.

    Zato ovo danas nije svjetsko prvenstvo jer se ne natječu sve zemlje svijeta,pa stoga se niti nemože tako zvati zar ne?

Komentiraj...
Vidi sve komentare