To je to što me zanima!

Preminuo je Calisto Tanzi (83), kontroverzni Talijan koji je od Parme stvorio nogometnog diva

Dok je bio predsjednik Parme, sudilo mu se da je preko ugovora igrača izvlačio novac iz prehrambene kompanije. Preko Verona 5,6 milijuna dolara, preko Asprille 4,4, a preko Crespa oko 2 milijuna
Vidi originalni članak

U 84. godini preminuo je Calisto Tanzi, kontroverzni talijanski biznismen i nekadašnji predsjednik nogometnog kluba Parma

Tanzi je bio osnivač Parmalata, prehrambenog diva koji je doživio financijski kolaps 2003. godine, u pitanju je bilo 14 milijardi dolara. Jedan od protagonista takvog raspleta bio je upravo Tanzi, osuđen zbog pronevjere od 800 milijuna eura.

Tada je nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora kao jedini krivac za krah u kojemu su dioničari Parmalata i Parmatoura, odnosno ulagači u Parmalatove obveznice - njih oko 100.000 - izgubili spomenutih 14 milijardi eura. Sud je odbio osuditi bankare koji su, po optužbi, znali da je Parmalat u teškim gubicima, ali su ipak davali nove kredite i prodavali obveznice, znajući da će ulagači ostati kratkih rukava.

Dugo je vremena Tanzi bio u kućnom pritvoru, budući da je starijima od 70 godina u Italiji dopušteno da zatvorsku kaznu izdržavaju u vlastitom domu, osim za mafijaške i terorističke zločine. To je odlučila Berlusconijeva većina da bivši ministar obrane i Berlusconijev odvjetnik Previti ne bi završio iza rešetaka.

Dok je bio predsjednik Parme, pak, sudilo mu se da je preko ugovora igrača izvlačio novac iz prehrambene kompanije. Preko Verona 5,6 milijuna dolara, preko Asprille 4,4, a preko Crespa oko 2 milijuna. Na kraju se izvukao s 10.000 eura novčane kazne i šestomjesečnom zabranom rada u nogometu.

Za vrijeme njegovog upravljanja Parma je 1993. godine osvojila Kup pobjednika klubova i bila prava talijanska i europska sila. Također, bio je i sponzor F1 momčadi Brabham za koju su vozili Niki Lauda i Nelson Piquet.
 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • nokia1 02.01.2022.

    Navijam za Milan ali je zaista Parma bila doba tih godina.

  • masterplan 01.01.2022.

    zlatno pravilo postoji i kod nas sto vise ukrades vise ces profitirat kako u daljnjim mutnim poslovanjima tako i na sudovima i mos proc bolje i kad imas 40 ili 70 godina

Komentiraj...
Vidi sve komentare