To je to što me zanima!

Preminuo najbolji strijelac Jugoslavije Stjepan Bobek

Stjepan Bobek preminuo je u 87. godini života u Beogradu. Bobek je 13 godina bio u Partizanu, zabio je 413 golova. A 1972. bio je trener Dinama
Vidi originalni članak

Žao mi je što nikad nisam igrao za Dinamo, to je klub iz mojega grada, izjava je legendarnog Stjepana Bobeka, hrvatskog nogometaša i najboljeg strijelca u povijesti jugoslavenske reprezentacije. Preminuo je u noći sa subote na nedjelju, 48 minuta nakon ponoći u 87. godini života u Beogradu.
Rođeni Zagrepčanin, nekada član najbolje postave Građanskog, a od 1945. i Partizana ikona je jugoslavenskog nogometa. U Partizanu u kojem je proveo 13 godina proglasili su ga najboljim igračem u klupskoj povijesti. U 466 utakmica za "crno-bele" zabio je 413 golova. Za reprezentaciju Jugoslavije u 63 utakmice zabio je 38 puta.
"Naš je Štef veći od svih", rekao je Fredi Kramer, autor knjige o Stjepanu Bobeku. Nikad nije prežalio što je Bobek u Građanskom odigrao samo jednu sezonu pa prešao u Partizan, uostalom, kao niti većina Zagrepčana koji su gledali vrsnog driblera i centarfora kako zabija. No Bobeka nikad nije zanimala politika, samo nogomet. U Partizan je morao nakon raspada NDH. Mnogi su igrači završili u logorima, kao i Stjepanov brat, a Bobeka su priključili momčadima JNA. Nagovorili su ga da se priključi u vojnički klub koji se tada stvarao. Nije mu žao što je izabrao Partizan.
- Nije mi se išlo iz Zagreba te '45. godine, ali ne mogu reći niti jednu lošu riječ o Partizanu. U tom sam se klubu afirmirao i postigao sve - pričao je Bobek.
A prisjetio se i dana u kojima je Partizanom vladao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.
- U Beogradu je Franjo govorio da navija za Dinamo. Nikad nije navijao za Partizan, iako je bio predsjednik Sportskog društva Partizan - rekao je pokojni Bobek.

BEARA: ŠTEF JE BIO VELIK ČOVJEK, DOBAR KAO KRUH
Bili smo suigrači u reprezentaciji i jako dobri prijatelji. Bio je sjajan čovjek i najbolji igrač kad je bio u punoj strazi. Svi su strepili od Bobeka i Partizana. Bio je dobar kao kruh, nikad nije rekao ružnu riječ ili se s nekime posvadio. Štef je bio divan čovjek, rekao je njegov suigrač u reprezentaciji Beara i dodao:
- Bio je i napadač i strijelac i duhovni vođa reprezentacije. A nešto me i naučio. Kao mlad golman postavljao sam živi zid, a kad mi je dao gol preko zida, više ga nisam postavljao i nisam primao golove. Bio je takav dribler da je čovjeku mogao kroz uši provući loptu.

OSVOJIO DVA PRVENSTVA I ČETIRI KUPA

Bobek je s Partizanom osvojio dva prvenstva i četiri kupa. Bio je na dva svjetska prvenstva - u Brazilu 1950. godine i Švicarskoj 1954. godine. Nastupio je i na dvije olimpijade - u Londonu 1948. i Helsinkiju 1952. godine.

BARIĆ: ON JE MOGAO IGRATI U SVAKOJ MOMČADI SVIJETA

Nekadašnji hrvatski izbornik Otto Barić jednom je prilikom izjavio da Stjepan Bobek može igrati u bilo kojoj momčadi svijeta. Bobeka su uspoređivali s Puskasom, Didijem, Peleom, Cruuyfom...

Idi na 24sata

Komentari 11

  • torcidassssssss 22.08.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

  • _lackovic_ 22.08.2010.

    iz građanskog odveden pod prijetnjom smrću. RIP

  • torcidassssssss 22.08.2010.

    *** Izbrisano zbog nepoštivanja pravila *** Admin

Komentiraj...
Vidi sve komentare