To je to što me zanima!

Prije 20 godina hrvatski igrači napustili su postolje u Ateni...

U Hrvatskoj je bjesnio rat, a košarkaši su primili brončanu medalju u Ateni. Otišli su s postolja jer nisu htjeli slušati jugoslavensku himnu dok traje agresija na Hrvatsku
Vidi originalni članak

Na današnji dan prije točno 20 godina hrvatski košarkaši osvojili su posljednje odličje na velikom natjecanju. Čim su primili brončana odličja, hrvatski igrači napustili su podij jer nisu htjeli slušati jugoslavensku himnu dok je u Hrvatskoj trajao rat.

- Bilo je to neko drugo vrijeme. Jugoslavija je pobijedila Litvu u finalu i slušali bismo njihovu himnu. Nakon finala odlučeno je da napustimo postolje i svi smo se složili - rekao je ondašnji kapetan Stojko Vranković, koji je priznao da je odluka o napuštanju dodjele medalja stigla iz tadašnjeg političkog vrha.

U hrvatsku svlačionicu na Eurobasketu u Ateni 2. srpnja 1995. godine ušao je litavski košarkaš Šarunas Marčiulionis.

- Rekao je da će i oni otići s postolja, ali ne zbog rata u Hrvatskoj, nego jer su pokradeni protiv Jugoslavije u finalu - dodao je Vranković .

Hrvatska je te godine u Ateni prohujala skupinom. Redom su padali Slovenija, Rusija, Španjolska, Turska, Finska i Francuska. Talijane smo dobili u četvrtfinalu, ali Litva je bila prejaka u polufinalu. Pobjedom protiv Grčke Hrvatska je osvojila broncu, ali ta je medaja proglašena velikim neuspjehom u Hrvatskoj.

- Bili smo uvjereni da smo napravili veliki rezultat. Čim smo sletjeli, shvatili smo da su struka i javnost proglasili našu broncu debaklom - rekao je Aco Petrović , koji je zbog toga odmah raskinuo ugovor s Cibonom i potpisao za Sevillu.

Idi na 24sata

Komentari 108

  • PolPol 09.07.2015.

    Slovenci i Hrvati su najbolji prijatelji (puštite političare)..

  • lovac_u_mutnom 04.07.2015.

    glupo je o tome i raspravljati, to nikad necemo saznati....nazalost....

  • Mercedes s klasa 03.07.2015.

    A što ste ih trebali izljubiti dok su većina njih podržavali iživljavanje četničkih horda po Hrvatskoj za vrijeme rata!

Komentiraj...
Vidi sve komentare