To je to što me zanima!

Psiholog bi im pomogao, a oni ga samo uzalud plaćaju

Maksimirske svađe, europski podbačaji, igračke 'mušice’... Možda bi svi igrači trebali sportskome psihologu, kojega u Dinamu ionako već plaćaju
Vidi originalni članak

Na pripremama u Austriji ove godine gospodin u Arsenalovoj trenirci prišao je Eduardu i gurnuo mu u ruke nekakav papirić. On ga je odmotao, pročitao, nasmijao se pa ga spremio u džep.
- Svaki od nas jednom na dan dobije motivacijsku poruku našeg sportskog psihologa - objasnio je hrvatski napadač.
Svi vodeći svjetski klubovi u svojim stožerima imaju sportske psihologe. U Hrvatskoj ih nema nitko osim Dinama, a i “modri” ga imaju samo u omladinskoj školi. Sa seniorima Boris Balent iz nekog razloga ne radi iako je jasno da bi im dobro došao.
Prošli tjedan Zdravko Mamić vikao je da su igrači bahati, da u klubu provode samo po dva sata na dan, a da su 22 slobodna.
- Da još unajmim čuvara koji će ih prije spavanja pokriti dekom - pitao se tada izvršni dopredsjednik Dinama. No rješenje mu je pred nosom, u vlastitoj kući.
- Problem nam je individualna priprema utakmice, koncentracija - kaže Krunoslav Jurčić. Dinamov trener možda ne zna da u omladinskoj školi ima Borisa Balenta. Sportski psiholog koji radi s djecom, ali koji bi i Jurčiću mogao pomoći.
- Očekivanja su velika i moramo im olakšati. Netko može imati loš dan, ali na terenu se to ne smije vidjeti, ne smije patiti izvedba - objašnjava Balent.
Razgovorom se igrači mogu rasteretiti.
- Sportaš prije svega mora poznavati sebe, odnosno kako će reagirati. Ako je nešto na treningu iznad prosjeka, važno je da to igrači maksimalno 'preslikaju’ na utakmicu. Razgovorom igrači mogu dobiti stabilnost - rekao je Balent i dodao:
- Neuspjeh se ne može izbjeći, i tada ih je važno podsjetiti zašto se bave sportom, odnosno koji je njihov cilj. Pritisak je velik, nekima je ponekad potreban neki odmak, mali odmor.


SLUČAJEVI ZA PSIHOLOGA BALENTA
'ĐILKOŠ' MANDŽO - Ćiro Blažević trenirao je Marija Mandžukića u Zagrebu i nazvao ga “đilkošem” jer ponekad “malo zastrani”. I u Dinamu ima “mušice”, treneri ga ne mogu dovesti u red, ali možda bi psiholog uspio.
BUTINA PODRUGLJIV - Ja sam kriv što Dinamo nema 5-6 milijuna eura više na računu, podrugljivo je pričao u nedjelju Tomsilav Butina, krivac za prvi gol protiv Anderlechta. Više bi mu koristio razgovor s Balentom nego obrana cinizmom.
NERVOZNI JURČIĆ - Krunoslav Jurčić stalno se s nekima obračunava, za neuspjehe su mu svi drugi krivi. Na terenu ostavlja dojam kao da je na rubu živčanog sloma. Ne bi mu bilo loše da u pripremi utakmice sudjeluje psiholog.
VRDOLJAKOVA TUGA - Nije lako, ali moram se nositi s time. Ne želim miješati posao i intimu, rekao je Ivica Vrdoljak nakon obiteljske tragedije, umrla mu je majka. Ivica je već dan nakon sprovoda odigrao utakmicu, u tragediji je bio sam.
CHAGO DEPRIMIRAN - Neuspjeh ili sjedenje na klupi ne bi smjelo igrače demotivirati, kaže Boris Balent. Mathias Chago godinama je ozlijeđen, nikako da uhvati ritam, uvijek ga “izbaci” neka ozljeda. Teško je tako nešto izdržati.
VOLE KOCKATI - Sa 18 godina Filip Lončarić izjavio je da se ostavio kocke. Tad je bio prvi golman, no potom se ozlijedio i vratio poroku, zbog čega su ga potjerali. Mamić mu se smilovao pa ga vratio. I Fići je definitivno trebala pomoć.
SAMMIR U SUZAMA - Došao sam u klub i našao Sammira kako plače zbog svega što ste napisali o njemu, ispričao je nedavno Zdravko Mamić. Brazilac je uzdrman, izgubio je mjesto u prvoj momčadi. Dobro bi mu došao psiholog.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • splico2 22.09.2009.

    triba dinamovce skupa sa mamicem i bbb u vrapce....

  • gabriel82 22.09.2009.

    psiholog sigurno može pomoći svakome igraću koji ima nekih problema a malo koji da nema. zato svi kod psihologa na razgovor od igrača do uprave!!

  • shareef007 22.09.2009.

    šta onda treba jajdukovcima? možda egzorcist?

Komentiraj...
Vidi sve komentare