To je to što me zanima!

Rođena je 'Europska liga 2', kreće 2021. po uzoru na EL

Pobjednik će steći pravo igranja u EL, a dan odigravanja bit će četvrtak. Liga prvaka je tvornica novca i najdraže Uefino čedo, utorak i srijeda se ne diraju nego se dodaje novi termin, četvrtkom vjerojatno od 16 i 30
Vidi originalni članak

Prije desetak dana je najavljeno, a danas i službeno potvrđeno: 2021. godine kreće, uz Ligu prvaka i Europsku ligu, treće Uefino klupsko natjecanje pod radnim nazivom - 'Europska liga 2'. Za pobjednike Kupova i one čiji Savez ima dovoljno dobar koeficijent, a nisu u Ligi prvaka ili se nisu dokopali Europske lige.

Predsjednik Uefe, Slovenac Aleksander Čeferin, jednostavno promovira novu priču:

- Inkluzivno natjecanje... Još više europskih iskustava i utakmica za još više klubova.

Format je također jednostavan. Ukupno 32 kluba raspoređeni po četiri u osam grupa. Po dva najbolja u skupinama idu u šesnaestinu finala pa nokaut-sustavom do finala, a natjecanju se u nokautu priključuju i trećeplasirani iz skupina Europske lige. Sve skupa 141 utakmica u 15 tjedana europskog nogometa, točno kao i u originalnoj Europskoj ligi. Da bi se napravio filter za plasman u skupinu također će poslužiti isto, EL-načelo: tri pretkola plus play-off. Uefa uvodi novosti, a ne komplicira i to je dobro.

Pobjednik će steći pravo igranja u Europskoj ligi, a dan odigravanja bit će četvrtak. Liga prvaka je tvornica novca i najdraže Uefino čedo, utorak i srijeda ostaju rezervirani za Champions league. Pa će se zato dodati novi termini četvrtkom (vjerojatno od 16 i 30).

- Čuli smo jako puno želja iz mnogih klubova da češće budu dio europskih natjecanja. Napravili smo novu strategiju prilagođenu tim željama pa tako od 2021. imamo: 'UEL 2' - rekao je Čeferin.

U 'Europskoj ligi 2' trebala bi igrati tri hrvatska kluba. Naravno, sve ovisi o koeficijentu na kraju natjecateljske 2020./21. no za sada su potencijalni protivnici iz liga kao što su bugarska, češka, srpska, ciparska... A u 2. pretkolu priključili bi se oni iz jačih liga tj. liga s jačim koeficijentom; primjerice švicarska Super League, danska Superliagen, ciparska Prva 1st Division itd.

Za cca. 2,5 godine zapravo nam se vraća modificirani: Kup kupova.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • realan5 03.12.2018.

    Veliki promasaj

  • AljošaKapulica 03.12.2018.

    Nešto kao Intertoto kup?

  • Ustani bane 03.12.2018.

    Ako ima 8 skupina po 4 i 2 prolazi grupu znači da je prošlo ukupno 16 timova što znači da se igra osminafinala a ne šesnaestinafinala

Komentiraj...
Vidi sve komentare