To je to što me zanima!

Šahtar, jedan od moćnih i bogatih klubova s Istoka

Godine 1996. Šahtar iz Donjecka preuzeo je bogati Rinat Ahmetov i od tada klub iz Donjecka bilježi samo uspon. Kapetan momčad je Srna
Vidi originalni članak

Darijo je najskuplji igrač u Šahtarovoj svlačionici, a vrijedi 11 milijuna eura. U zadnjih pet sezona klub iz Donjecka potrošio je više od 80 milijuna eura na pojačanja, a najnovija akvizicija je Bolivijac Marcelo Moreno (21), koji je u prošle dvije sezone zabio 43 gola za brazilski Cruzeiro.
No ukrajinska momčad puna je i odličnih starosjedioca. Osim Srne, važnu ulogu u toj momčadi igraju i rumunjski lijevi bek Razvan Rat, češki branič Tomas Hübschman, iskusni veznjak Aleksej Belik i napadač iz Brazila Brandao, a tu je i brazilski trojac veznjaka - Fernandinho, Jadson i Ilsinho. Više nema Srbina Zvonimira Vukića, koji je potpisao za Moskvu.
Šahtar nikad nije prošao skupinu u Ligi prvaka. Od četiri pokušaja, najbolji rezultat koji su ostvarili je osmina finala Kupa Uefe 2005. i 2007. godine. Uspjehe su počeli nizati tek u 21. stoljeću, kad su osvojili jedina četiri naslova ukrajinskog prvaka. Dvaput su bili prvaci SSSR-a, a ukrajinski Kup uzeli su 6 puta.

VIŠE OD MILIJUN LJUDI U GRADU STAROM SAMO 140 GODINA
Velški biznismen John Hughes utemeljio je Donjeck 1869., nakon što je izgradio željezaru i nekoliko ugljenokopa. U vrijeme SSSR-a grad je bio važno industrijsko središte i do danas je proširio do velegrada od preko milijun stanovnika. U gradu na ukrajinskom istoku temperature se u kolovozu kreću od 14-24 stupnja.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • nogometas05 01.08.2008.

    ako su tako strasni izd i puni zvjezdica zasto nikad nisu napravili nikakav iskorak???moze se igrati sa njima!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare