To je to što me zanima!

Sandra je prva Hrvatica koja je obranila zlato na ljetnom OI-ju

VLADARICA DISKA Pa čak i velika Ilke Wyludda nije uspjela obraniti zlato iz Atlante 1996., a njen disk je u karijeri letio i do dalekih 74,56 metara. U Sidneyju je završila tek na sedmom mjestu
Vidi originalni članak

Potpuna dominacija Sandre Perković (26) se nastavila. Sandra je na Olimpijskim igrama u Riju bacila disk do zlata i postala tek druga diskašica u povijesti koja je uspjela obraniti naslov na Olimpijskim igrama.

Prva je bila Evelin Jahl, rođena Schlaak. Istočna Nijemica je 1976. godine osvojila naslov u Montrealu, a četiri godine kasnije obranila ga je u Moskvi. Trebalo je 40 godina da se takav uspjeh ponovi... I s ponosom možemo reći da je to postigla naša predstavnica. Sandra za poraz ne zna od Svjetskog prvenstva u Pekingu 2015. kada do zadnje serije nije imala medalju. Tada je u zadnjem pokušaju bacila disk na 67,39 metara i odnijela srebro.

Ne samo da je postala prva diskašica kojoj je nakon 40 godina pošlo za rukom obraniti naslov, nego je i prva hrvatska sportašica koja je obranila olimpijsko zlato na ljetnim Igrama. Pa čak i velika Ilke Wyludda nije uspjela obraniti zlato iz Atlante 1996., a njen disk je u karijeri letio i do dalekih 74,56 metara. U Sidneyju je završila tek na sedmom mjestu.

Koliko je teško tako nešto ostvariti u paklenoj konkurenciji bacačica najbolje govori sljedeći podatak. Istočna Nijemica Gabriele Reinsch je 1988. godine bacila svjetski rekord 76,80 metara. Disk je do najdalje duljine u povijesti letio u srpnju, a samo dva mjeseca poslije, Reinsch je na OI-u u Seoulu završila na sedmom mjestu s rezultatom 67,26. Skoro deset metara razlike.

Pritisak koji sportaši prolaze na Olimpijskim igrama je nemjerljiv s drugim natjecanjima. I zato samo najveći, najbolji i najspremniji mogu postići ovakav rezutat. I zato je ova medalja jedna od najvrjednijih u hrvatskoj sportskoj povijesti.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • Gunersss_ 16.08.2016.

    Zenski Usain Bolt..

  • 16.08.2016.

    Sandra je naša ubojita bacačica diska u najstarijem sportu na svjetu. Mogla bi se natjecati i sa muškim spolom, jadni bili. Moj skromni naklon Sandra.

  • barbaboro 16.08.2016.

    Bravo Sandra! Čestitke! Ali, ona može do još jednog povijesnog ostvarenja! Naime niti jedna sportašica u olimpijskoj povijesti nije napravila podvig koji je uspio samo trojici muških olimpijaca, a to su: Al Oerter (bacanje diska, kao i Sandra!), Carl Lewis (skok u dalj), i (sada) Michael Phelps (200 m mješovito) - pobijediti na četirima Olimpijskim igrama za redom u istoj pojedinačnoj disciplini. To nije uspjelo niti jednoj ženi u olimpijskoj povijesti. Sandra može biti prva, jer kad bude (teoretski) osvajala četvrto olimpijsko zlato, imat će 34 godine. Najbolje godine za bacačice!!!! Sandra to može!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare